Μια διαφορετική από τις συνηθισμένες ανάγνωση του «Ερωτόκριτου» του Βιτσέντζου Κορνάρου προτείνουν οι Χαϊνηδες και η ομάδα χορού – ακροβασίας «Κι όμως κινείται». Το έργο είναι μια «τραγουδογράφηση» που πότισε τη μουσική παράδοση, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος. Ωστόσο, αν και γνωστό στο ευρύ κοινό, σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο. «Η αφήγηση και η μουσική είναι στα χέρια των Χαΐνηδων. Δεν ξέρω αν υπάρχει πιο ικανό σχήμα, για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή. Παράλληλα με την αφήγηση , βλέπουμε επί σκηνής την ομάδα να αφηγείται με τη δική της γλώσσα ή καλύτερα να συμπορεύεται με τη διήγηση ιστορίας. Άλλες φορές οπτικοποιώντας τα πρόσωπα ή τις καταστάσεις και άλλες αφήνοντας την κίνηση να σχετιστεί με τη μουσική ή τη “θερμοκρασία” της αφήγησης. Στόχος μας πάντως είναι να γίνει κατανοητός ο λόγος. Τόσο ως νόημα, αλλά και ως ήχος και ως φορέας πολιτισμού», λέει στο makthes.gr η χορεύτρια Χριστίνα Σουγιουλτζή, η μια εκ των δύο ιδρυτών του «Και όμως κινείται».
Η ομάδα έχει ξανασυνεργαστεί πολλές φορές με το γνωστό μουσικό συγκρότημα και ως εκ τούτου η ίδια το γνωρίζει πολύ καλά. «Τί να πω για τους Χαϊνηδες; Είναι πάρα πολύ καλοί μουσικοί, δικαιώνουν το ρομαντικό ορισμό του καλλιτέχνη, έξω από την υστερία της πώλησης και της προβολής, αληθινοί στο λόγο τους, ποιητικοί, εμπνευσμένοι στη μελωδία, επαναστατικοί στην πρακτική τους και στο όραμά τους για τη ζωή, την τέχνη και τον άνθρωπο», λέει.
Η χρήση στοιχείων της τέχνης του τσίρκου
Συνδυάζοντας χορό και ακροβατικές κινήσεις το σχήμα επέλεξε το ξεχωριστό όνομα όταν ιδρύθηκε το 2003 από την ίδια και τον καλλιτέχνη του τσίρκο Camilo Bentancor. « ‘Και όμως κινείται’, είναι από τη μία αυτοσαρκασμός και από την άλλη μία δήλωση πίστης σε μια προσωπική ανυπέρβλητη, απόλυτη αλήθεια. Αυτοσαρκασμός προφανής, φαντάζομαι, για τίτλος χορευτικής, ακροβατικής ομάδας και πείσμα λόγω της ιστορίας της . Σε πείσμα όλων αυτών , που ήταν σίγουροι για το αντίθετο, ο Γαλιλαίος φεύγοντας, από την αίθουσα του δικαστηρίου, είπε ‘κι όμως κινείται’ .Όλα κινούνται. Ακόμα και στην περίπτωση του τετελεσμένου, γεγονός σφραγισμένο στο παρελθόν, ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει το παρόν το αναγκάζει να αλλάζει σημασίες, ερμηνείες και βαρύτητα», τονίζει η Χριστίνα Σουγιουλτζή.
Πρόκειται για μια ομάδα που, πέρα από τη συγκεκριμένη συνεργασία, παράγει σύνθετες σωματικές παραστάσεις. «Η χρήση στοιχείων της τέχνης του τσίρκου, όπως είναι η ακροβασία , η γενικότερη κινησιολογία αλλά και η υπόσταση των ερμηνευτών και το καλλιτεχνικό πλαίσιο της παράστασης, συνέβη εξ ορισμού της ομάδας και έχει να κάνει με τη σύνθεση των προσώπων που την απαρτίζουν. Τα πρόσωπα επίσης έχουν μεγάλη σημασία. Είναι αυτά που γεννούν ή φέρουν την κίνηση, τη μουσική, το φως. Όταν βρεθήκαμε με τον Camilo, ο ένας γοητεύτηκε από τον κόσμο του άλλου. Ο Camilo , ως καλλιτέχνης του τσίρκο, από την ‘ ιερότητα’ του χορού και εγώ ως χορεύτρια από την αλήθεια της ακροβασίας. Ως έτσι, αυτό το πάντρεμα, πρώτα απ’ όλα, απαντά στη δική μας αισθητική και εκφραστική ανάγκη», επισημαίνει η Χριστίνα Σουγιουλτζή.
Πάντως είναι αξιοθαύμαστο πώς στη σημερινή Ελλάδα των δυσκολιών μπορεί και επιβιώνει μια τόσο ξεχωριστή, εναλλακτική, αντισυμβατική ομάδα. «Η ομάδα μπορεί και επιβιώνει, σε καμία περίπτωση επικερδώς, χάρη στην τιτάνια προσπάθεια και αυτοθυσία των μελών, που την απαρτίζουν και τη συνεχή υποστήριξη των ανθρώπων αυτών, που μας ακολουθούν στα μαθήματα και στις παραστάσεις. Η ομάδα είναι αγαπητή. Ίσως οι άνθρωποι να υποστηρίζουν την ευθραυστότητα της συνθήκης. Η τέχνη μας είναι εξ ορισμού εφήμερη. Για να δούμε…..» ,καταλήγει.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 6 Ιουνίου στις 9μμ στο Θέατρο Δάσους.
Συντελεστές:
Μουσική: Το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες
Δημήτρης Αποστολάκης: λύρα
Δημήτρης Ζαχαριουδάκης: τραγούδι –κιθάρα
Σπυριδούλα Μπάκα: τραγούδι
Τάκης Κανέλλος: κρουστά
Κλέων Αντωνίου: ηλεκτρική κιθάρα
Μιχάλης Νικόπουλος: λαούτο, μαντολίνο
Ρέλλος Θοδωρής: σαξόφωνο
Γιάννης Νόνης: μπάσο
Κίνηση: Κι όμΩς κινείται
Χορός – Ακροβασία:
Λασκαράτος Αλέξανδρος
Δημάς Βασίλης
Μακατσώρης Χριστόφορος
Χριστίνα Σουγιουλτζή
Χαμηλοθώρη Λία
Αγγελική Μερντίτη
Χρόνης Τόμπορης
Φωτισμοί: Αθανασοπούλου Μαρία
Σκηνικός χώρος: Κι όμΩς κινείται
Ηχοληψία: Σάκης Γκίκας