Διότι με το που είχε διαβάσει ότι λόγω covid καταργούνται τα ραντεβού και ο καθείς πάει με την σειρά του, είχε φοβηθεί ότι η ουρά θα είναι τεράστια.
Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια, αισθάνθηκε μια περίεργη ικανοποίηση. Δύο τρεις περίμεναν έξω.
Ε, βέβαια, σκέφτηκε, δικαίως το έκαναν έτσι. Δεν υπάρχει ουρά, δεν υπάρχει συνωστισμός. Αρά γιατί να ανησυχήσουν για το ενδεχόμενο διασποράς covid;
Face to face, με τη reception, που μάλλον security ήταν, ήλθε την ώρα που περνούσε κάποιος δίπλα του, λέγοντας 66. H αλήθεια είναι ότι έπρεπε να αναγνωρίσει ότι η reception ήταν comme il faut. Δεν γέλασε μαζί του όταν της είπε ότι θέλει να κάνει μια πράξη.
“Σήμερα δεν γίνεται” του απάντησε ευγενέστατα.
Αύριο; ρώτησε εκείνος.
Ασφαλώς, του ανταπάντησε. Αρκεί να έλθετε νωρίς να πάρετε σειρά και αριθμό προτεραιότητας.
Όταν λέτε νωρίς; είπε εκείνος διστακτικά.
Στις 8:30 δίνουμε τους αριθμούς, αλλά συνήθως οι ενδιαφερόμενοι έρχονται στις 6, αν και βέβαια και 5 δεν είναι άσχημη ώρα.
Τότε ο πολίτης έγινε έξω φρενών με τον Άδωνι και με τον Πλεύρη.
Δηλαδή αν δεν έκλειναν τα μπουζούκια, θα μπορούσα να πάω και φεύγοντας κατά τις 5 να περάσω από εδώ μερακλωμένος και γράψω το όνομα μου στη λίστα;
Ο θυμός για τα μπουζούκια που έκλεισαν, του πέρασε σύντομα μόλις έμαθε ότι ένας που είχε πάει στις 5 και είχε γράψει το ονομα του, ΠΡΩΤΟΣ και έφυγε για να ξαναέλθει στις 8:30, δεν πήρε αριθμό προτεραιότητας γιατί μόλις το έγραψε και έφυγε, κάποιος έσκισε τη λίστα και ξαναέκανε άλλη με το δικό του όνομα μπροστά.
Αυτό είχε καθοριστική σημασία γιατί έτσι δημιουργήθηκε ο θεσμός του κτηματολογιακια, ο όποιος αμείβεται με 10 ευρώ, συνήθως από δικηγόρους για να πηγαίνει στις 5, να γράφει το όνομα και να περιμένει τον εντολέα του στις 8:30 για να πάρει τη προτεραιότητα χέρι με χέρι.
Με τον αριθμό προτεραιότητας στο χέρι, ο πολίτης έχει καθαρίσει τη δουλειά του στο κτηματολόγιο μέχρι τη μία. Διότι στη μία το κτηματολόγιο κλείνει. Μία ή όταν εξυπηρετηθούν 130.
Όποιο από τα δύο επέλθει πρώτο, όπως λέει και η διαφήμιση για τα φίλτρα νερού.