Στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, έφτασε, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αρχιτέκτονάς της, Πρόδρομος Νικηφορίδης, το φλοιοφάγο έντομο που έχει καταστρέψει τα δέντρα του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου, προκαλώντας την αντίδραση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Σωκράτη Δημητριάδη, ο οποίος μέσω του makthes.gr ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για το εν λόγω έντομο.
Αρχικά, όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Νικηφορίδης, δημοσιεύοντας μάλιστα σχετική φωτογραφία, «Το Φλοιοφαγο έντομο που αποδεκατίζει το Σέιχ Σου έφτασε στη Νέα Παραλία. 660 κουκουναριές κινδυνεύουν και ο Δήμος Θεσσαλονίκης κλαδεύει τα δέντρα της πόλης σε μία εποχή που απαγορεύονται οι κλαδευσεις από τη Μητέρα Φύση. Χτες το βράδυ ένας πολύ καλός μου φίλος και συνεργάτης μου έστειλε ένα μήνυμα sos. Το τελευταίο διάστημα έβλεπα δέντρα να ξεραίνονται και δεν μπορούσα να καταλάβω το λόγο. Εννοείται ότι σε οποιαδήποτε ερώτηση δεν θα υπήρχε απάντηση. Οι απαντήσεις δεν δίνονται σε μη χειροκροτητές. Πρέπει χτες τα δέντρα που έχουν προσβληθεί να απομακρυνθούν πριν είναι αργά. Δεν πιστεύω ότι δεν το γνωρίζει η αρμόδια υπηρεσία. Είναι πραγματικά εγκληματική η συμπεριφορά τους. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι θέλουν να την εξοντώσουν τη Νέα Παραλία. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι ενέργειες τους. Μετά το ναυάγιο του κήπου του Νερού και την αθλιότητα που μας σέρβιραν φοβάμαι πολύ ότι θα υπάρξουν και άλλα ναυάγια».
«Καμία σχέση δεν έχει το φλοιοφάγο έντομο με τη Νέα Παραλία», διαμηνύει μέσω του makthes.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. «Το φλοιοφάγο έντομο όταν επιτίθεται σε ένα δέντρο είναι εμφανέστατο, διότι γεμίζει τρύπες». Αντιθέτως, κάποιες κουκουναριές οι οποίες έχουν όντως καταστραφεί, προσβλήθηκαν από άλλες αιτίες, όπως μύκητες, γεγονός το οποίο πιστοποίησε ο επί σειρά ετών συνεργάτης του δήμου, Δημήτρης Αβτζής, διδάσκων στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.
«Έχουμε κάνει αυτοψία εδώ και πάνω από ένα χρόνο στις κουκουναριές και δεν υπάρχει θέμα φλοιοφάγου εντόμου. Από την κατασκευή της Νέας Παραλίας μέχρι σήμερα, έχουν «χαθεί» 18 κουκουναριές σε συνολικά, περίπου, 660 που υπάρχουν κατά μήκος ολόκληρης της Νέας Παραλίας", αναφέρει ο κ. Δημητριάδης. «Μιλάμε για ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό το οποίο είναι μέσα στο πλαίσιο του φυσιολογικού και κάτω», προσθέτει ο αντιδήμαρχος. Επαναλαμβάνει, δε, πως «επειδή τις ελέγξαμε όλες όσες ξεραθήκανε με τον κ. Αβτζή, ποτέ δεν βρήκαμε φλοιοφάγο έντομο. Όμως είναι γεγονός ότι όταν ένα δέντρο δεν είναι σε καλή κατάσταση, ενδεχομένως να τους επιτεθεί και ένα φλοιοφάγο έντομο, όχι όμως αυτό που έχουμε στο Σέιχ Σου», διότι εάν συνέβαινε αυτό, το εν λόγω έντομο δεν θα είχε περιορίσει την επιθετικότητά του, αλλά θα είχε πλήξει και τα υπόλοιπα.
Επιπλέον, οι πλαστικές γλάστρες μέσα στις οποίες βρίσκονται οι κουκουναριές ενδεχομένως ακόμη και να «σκοτώσουν» ένα δέντρο, εφόσον υπάρχει εισροή υφάλμυρου νερού, προσθέτει ο κ. Δημητριάδης.
Ο ίδιος αναφέρει ότι ο δήμος είναι ήδη σε επαφές με εταιρείες του εξωτερικού, προκειμένου να φέρει νέες κουκουναριές στο ίδιο μέγεθος και να αντικαταστήσει τις «ξεραμένες». «Τον χειμώνα θα αφαιρεθούν τα πρέμνα, θα βγει όλο το χώμα, ο μεταλλικός φορέας και το πλαστικό για να βάλουμε καινούργιο», όπου εντοπίζονται οι ξεραμένες κουκουναριές, εξηγεί ο ίδιος και διαβεβαιώνει ότι οι υπηρεσίες παρακολουθούν όλα τα δέντρα και πρωτίστως «όσα δέντρα βλέπουμε ότι ενδεχομένως να έχουν χάσει λίγο χρώμα».
Κλείνοντας, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος σημειώνει δηκτικά: «Καλό είναι κάποιοι να μην καταστροφολογούν, χωρίς να έχουν και τις γνώσεις».