ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και τώρα τρέχουμε….

Νίκος Οικονόμου09 Μαΐου 2022

Kαι τώρα τρέχουμε μέχρι τις εκλογές. Αυτή είναι η αίσθηση που κυριαρχεί στο γαλάζιο στρατόπεδο μετά τη λέξη των εργασιών του 14ου συνεδρίου της ΝΔ που ολοκληρώθηκε χτες το μεσημέρι στο Μetropolitan EXPO με την τελική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής.

Η ολοκλήρωση του συνεδρίου της ΝΔ σηματοδοτεί παράλληλα και την έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το κόμμα και τα στελέχη του σε εκλογική ετοιμότητα, έβαλε το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και όρισε με κατηγορηματικό τρόπο την διεξαγωγή των εκλογών σε δώδεκα μήνες. Αυτό σημαίνει σχεδόν οριστικά ότι το τετράμηνο Μάρτιος-Ιούλιος τoυ 2023 θα είναι η περίοδος όπου θα διεξαχθεί η πρώτη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Όπως φάνηκε και από το κλείσιμο του πρωθυπουργού οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης θα ανέβουν, με το σκληρό ροκ να επανέρχεται όπως και η λογική της σύγκρισης μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να επικρατεί στη στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος. Ενδεικτικές εδώ ήταν οι αναφοράς του πρωθυπουργού στα ονόματα της Σίας Αναγνωστοπούλου, του Παύλου Πολάκη, του δίδυμου Κοτζιά-Καμμένου και του Γιάνη Βαρουφάκη στο κλείσιμο της ομιλίας του. Προφανώς και η πολιτική αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα θα είναι συχνή, όπως έδειξε και η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Εδώ έχει ενδιαφέρον η λεπτή γραμμή πάνω στην οποία θα πρέπει να ισορροπήσουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Γιατί από τη μια θα πρέπει να συνδυάσουν την πόλωση με στόχο τη συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ και ταυτόχρονα να πετύχουν την προσέγγιση των ψηφοφόρων του κέντρου που δεν έλκονται από μια σκληρή κομματική αντιπαράθεση.

Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» αναμένεται να κυριαρχήσει. Ταυτόχρονα –όπως είπαμε- θα τεθεί και το δίλλημα της σύγκρισης του έργου των δύο κυβερνήσεων και της διαχείρισης των κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η παρούσα κυβέρνηση, καθώς εδώ στη ΝΔ εκτιμούν ότι έχουν σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου τους. Για αυτό και ένας από τους βασικούς στόχους του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη και διάχυση στη συνέχεια από τα στελέχη στην κοινωνία των κυβερνητικών πεπραγμένων. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει κατ’ αυτό τον τρόπο να συνομιλήσει με «ένα κέντρο το οποίο έχει λιγότερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής, έχει ορισμένες βασικές αρχές» γιατί πιστεύει ότι «οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο», όπως είπε στη συνέντευξή του.

Ενδιαφέρον είχαν και οι αναφορές του πρωθυπουργού στις δύο κάλπες που έρχονται. Λέγοντας ότι η μάχη θα κριθεί και στην πρώτη κάλπη έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει «χαλαρή ψήφο», γιατί όπως είπε στο συνέδριο η πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική «είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη».

Έτσι, το επόμενο διάστημα θα στοχεύσει στην απευθείας αντιπαράθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα τα πεδία. Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη στη διαδικασία κύρωσης από την Βουλή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια έπεται η ενεργειακή κρίση, καθώς μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ θα ζητήσει συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή.

Μηνύματα δόθηκαν και με τις αναφορές του πρωθυπουργού προς τα στελέχη του κόμματος. Ήταν ένα είδος «Σεμνά και ταπεινά ΝΟ 2» που προφανώς προήλθε ως ανάγκη ύστερα από τη διαπίστωση ότι κάποια στελέχη χαρακτηρίζονται από έπαρση, κυβερνητισμό και παραγοντισμό. Αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη σύσταση του κ. Μητσοτάκη προς τους υπουργούς να ασχολούνται με το έργο τους και όχι με την επανεκλογή τους δημιουργεί για τα επόμενο διάστημα σενάρια ανασχηματισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος έγινε στα τέλη Αυγούστου του 2021.

Στο εσωκομματικό πεδίο συζητήθηκε η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, που κινήθηκε στην κριτική προς την ΕΕ για τα ενεργειακά και στην τόνωση του πατριωτικού στοιχείου στη φυσιογνωμία της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναφορά του ότι δεν υπάρχει κεντροδεξιά χωρίς της Δεξιά χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά το κομμάτι της εναρκτήριας ομιλίας του πρωθυπουργού που αναφέρθηκε στον πατριωτισμό της ευθύνης θεωρείται ότι είναι η απάντηση σε τέτοιου είδους κριτική και αποτελεί τον μπούσουλα για τη σημερινή ΝΔ.

Γενικότερα όπως φάνηκε τόσο από τις παρεμβάσεις των συνέδρων όσο και από την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Επιτροπής η πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εντός της ΝΔ επιβεβαιώθηκε εκ νέου, κάτι που του λύνει τα χέρια να προχωρήσει στην τελική ευθεία των εκλογών. Με στόχο μια νέα νίκη, αλλά και την αυτοδυναμία της ΝΔ, που πλέον θα αποτελέσει τη βασική στρατηγική του κόμματος και της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες…

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.