ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «Daniel»: Σχηματίστηκε υδροστρόβιλος στον Λιμνιώνα της Εύβοιας - Δείτε το βίντεο

MakThes Team05 Σεπτεμβρίου 2023

Την εμφάνισή του έκανε ένας υδροσίφωνας ή αλλιώς υδροστρόβιλος στις ακτές της Εύβοιας και συγκεκριμένα στον Λιμνιώνα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας "Daniel" που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι υδροστρόβιλοι ή υδροσίφωνες έχουν πυκνώσει τις εμφανίσεις τους τα τελευταία χρόνια σε διάφορες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας. Ο λόγος που εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα είναι η ευρεία διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στις υδάτινες επιφάνειες και στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα. 

Αν και πιο αδύναμος από τους ανεμοστρόβιλους, ο υδροστρόβιλος μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα αλλά μόλις φτάσει στη στεριά εξατμίζεται. 

Οι περισσότεροι υδροσίφωνες καταγράφονται κοντά στους τροπικούς και σπανιότερα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη και η εμφάνισή τους οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένας ανεμοστρόβιλος σχηματίζεται πάνω από τη στεριά και είναι στην ουσία µια κατακόρυφη στήλη ατμοσφαιρικού αέρα που παρουσιάζει έντονη περιστροφή και επεκτείνεται από τη βάση των νεφών µιας καταιγίδας προς το έδαφος, εμφανίζοντας τη χαρακτηριστική χοάνη. Αν ένας ανεμοστρόβιλος εκδηλωθεί πάνω από τη θάλασσα ονομάζεται υδροστρόβιλος ενώ στρόβιλοι μικρότερου μεγέθους μπορούν να εμφανιστούν πάνω από ερημικές περιοχές ή επίπεδες εκτάσεις που καλύπτονται από χώμα, και είθισται να ονομάζονται «σκονοδιάβολοι».

Δείτε τον υδροσίφωνα:

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.