ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Καλαμαριά: Αρχίζει να χτίζεται παραθαλάσσια έκταση στο Καραμπουρνάκι - Μπήκαν οι πρώτες λαμαρίνες

Φανή Σοβιτσλή19 Δεκεμβρίου 2022

Επιβεβαιώνονται τελικά οι φόβοι των κατοίκων και περιοίκων στο Καραμπουρνάκι για την ανοικοδόμηση παραλιακής έκτασης 10 στρεμμάτων στην οδό Σοφούλη, καθώς από σήμερα το πρωί ο χώρος μετατράπηκε σε εργοτάξιο, με λαμαρίνες να έχουν στηθεί πέριξ της επίμαχης έκτασης.

Πρόκειται στην κυριολεξία για δυο οικόπεδο «φιλέτα» μπροστά στη θάλασσα, στη συμβολή των οδών Σοφούλη με Ναβαρίνου, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν προφανώς να τα εκμεταλλευτούν, χτίζοντας στην κυριολεξία πάνω στο κύμα. Και αυτό καθώς οι δυο οικοδομικές άδειες που είναι σε πλήρη ισχύ, αφού εκδόθηκαν νόμιμα το 2012 από το γραφείο Πολεοδομίας του δήμου, και σε εφαρμογή απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να προχωρήσουν σε ανοικοδόμηση. Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως ενώ ο δήμος Καλαμαριάς την περίοδο εκείνη προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να προσβάλλει την απόφαση του Εφετείου, δικαιώθηκε το 2016, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να τις ανακαλέσει.

Αντίθετα η νυν δημοτική αρχή, φοβούμενη τις συνέπειες μια τέτοιας κίνησης, πρότεινε την άσκηση ενώπιον του ΣτΕ αιτήσεων ερμηνείας των εν λόγω δικαστικών αποφάσεων, πρόταση που όμως προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και της κοινωνίας της Καλαμαριάς, που υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο παραπέμπει το ζήτημα στις Ελληνικές καλένδες, δεδομένου όπως λένε, οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι απολύτως σαφείς.

Η εξέλιξη πάντως αναμένεται να αποτελέσει κυρίαρχο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου αντιπολίτευση και κάτοικοι θα περιμένουν απαντήσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» Άρη Τεμεκενίδη ήδη ενημέρωσε τον πρόεδρο του οργάνου, ζητώντας να τεθεί το θέμα ως κατεπείγον. «Εμείς αποφασίσαμε και θα καταθέσουμε πρόταση για πλήρη άρση των οικοδομικών αδειών» τόνισε ο ίδιος.

Όχι άλλο τσιμέντο στη θάλασσα

Αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου τονίζει πως η ακτή της Καλαμαριάς, αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας ακτογραμμής του Θερμαϊκού κόλπου, εδώ και χρόνια, δέχεται το ένα «χτύπημα» μετά το άλλο. «Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης δεν έχει επικαιροποιηθεί για να συνομολογήσουμε τι ανάπτυξη θέλουμε, ενώ το Χωρικό Σχέδιο του Θερμαϊκού εξαιρεί από τους σχεδιασμούς των επομένων δεκαετιών σχεδόν ολόκληρη την περιοχή από το Καραμπουρνάκι μέχρι την Μίκρα. Η τοπική κοινωνία αιφνιδιάζεται κάθε φορά από αποφάσεις που παίρνονται με κλειστές διαδικασίες, μαθαίνοντας από τον Τύπο, προθέσεις (ή και αποφάσεις) πώλησης του Κυβερνείου, ανοικοδόμησης κατοικιών μέσα στη θάλασσα της μαρίνας της Αρετσούς, αλλαγής χρήσης και πώλησης της «Παναγίας», ανοικοδόμησης στο Καραμπουρνάκι» επισημαίνει σε ανακοίνωση της.

Επιρρίπτει μάλιστα ευθύνες στη δημοτική αρχή, λέγοντας πως τις τελευταίες ημέρες επιχειρούνται οικοδομικές εργασίες σε οικόπεδα της περιοχής, ενώ η δημοτική αρχή φαίνεται να παρακολουθεί χωρίς αντίδραση, άλλη μία επιχείρηση τετελεσμένων στις τελευταίες αδόμητες περιοχές.

«Έξι χρόνια μετά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαίωσαν τον Δήμο, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει εφαρμογή, ενώ από πέρυσι που αποφασίστηκε η εκ νέου προσφυγή για διευκρίνιση της απόφασης (!), δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από τον δήμαρχο, για ένα σχέδιο αντιμετώπισης του θέματος. Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο καθυστερήσεων. Η διαχείριση τόσο σοβαρών ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον της Καλαμαριάς και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να περιμένει. Άμεσα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση 1688/2016 του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανάκληση των οικοδομικών αδειών και να τεθεί σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τεκμηριωμένη εισήγηση από τον δήμαρχο, ένα πλαίσιο συντονισμένης δράσης και αναζήτησης λύσεων, για να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την τσιμεντοποίηση του συνόλου της ακτής» υπογραμμίζει η κ. Αράπογλου.

Οι κάτοικοι είναι στα «κάγκελα»

Η εξέλιξη αυτή, που λίγο πολύ ήταν αναμμενόμενη, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι διαπίστωσαν σήμερα το πρωί ότι ο χώρος περιφράχθηκε με λαμαρίνες και ως εκ τούτου θα αρχίζει να χτίζεται.

Στην περιοχή έσπευσαν από νωρίς κάτοικοι και περίοικοι που εκφράζουν φόβους ότι αφού γίνει η αρχή η έκταση μπροστά στη θάλασσα θα χτιστεί πολύ σύντομα, και πως ένα ακόμη οικοδόμημα θα φράξει την είσοδο στη θάλασσα, ανοίγοντας την «πόρτα» και για άλλα οικόπεδα του παραλιακού μετώπου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο χρόνος κύλησε σε βάρος του δήμου, αφού εδώ και έξι χρόνια, με ευθύνη κυρίως της προηγούμενης δημοτικής αρχής, με τον τότε δήμαρχο Θ. Μπακογλίδη αντί να εκμεταλλευτεί τη νίκη του στο ΣτΕ, που με δύο αποφάσεις του, 1688/2016 και 1689/2016 έκανε δεκτές τις απόψεις του και ακύρωσε τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια να ακυρώσει τις οικοδομικές άδειες.

«Καραμπουρνάκι ώρα μηδέν»

Την αγωνία του για αυτή τη αναμενόμενη, αλλά άκρως ανησυχητική εξέλιξη, εκφράζει ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς Χρήστος Βάρδας, ο οποίος σε ανάρτηση του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχολιάζει δηκτικά «Καραμπουρνάκι ώρα μηδέν».

Ο ίδιος, επισημαίνει τα όσα, όπως λέει, είχε πει δημοσίως, από τον Απρίλιο του 2021. «Ο νόμος προβλέπει ερμηνεία δικαστικής απόφασης μόνο σε περίπτωση ασαφών ή δυσνόητων διατάξεών της και επίσης προβλέπει ότι δεν μπορεί ποτέ να συμπληρωθεί και γενικά να αλλάξει το διατακτικό της απόφασης που ερμηνεύεται» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως τα ερωτήματα που έθεσε τότε προς το δήμαρχο Καλαμαριάς Γ. Δαρδαμανέλη παραμένουν έως και σήμερα αναπάντητα αλλά και επίκαιρα.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Ποιες ήταν (συγκεκριμένα και με ημερομηνίες) οι ενέργειες των διοικήσεων από το χρόνο δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ που δικαίωσαν τον Δήμο Καλαμαριάς (2016) έως και σήμερα (6 σχεδόν χρόνια μετά!!!) ;

Για ποιο λόγο έπρεπε να περάσουν σχεδόν 5 χρόνια!!! από την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ, για να προταθεί πέρυσι τελικά η εκ νέου προσφυγή στο ΣτΕ και να εκδικάζεται 6 χρόνια μετά ;

Οι διοικούντες θεωρούν ότι προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον υποβάλλοντας στο ΣτΕ το ερώτημα, εάν πρέπει να ανακληθούν οι επίμαχες οικοδομικές άδειες ;

Δεν είναι προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο θέτουν στην ουσία οι ίδιοι σε αμφισβήτηση το ζήτημα ; Και εάν θεωρούν ότι δεν θέτουν σε αμφισβήτηση το ζήτημα, με άλλα λόγια εάν “προεξοφλούν” και θεωρούν αυτονόητη την θέση του ΣτΕ, γιατί δεν έχουν πράξει ήδη όλα αυτά τα χρόνια αναλόγως ; Δεν γνωρίζουν ότι ο χρόνος που άφησαν και αφήνουν να παρέλθει λειτουργεί εν προκειμένω σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και διακινδυνεύει τα συμφέροντα του Δήμου;».

Στο ΣτΕ ο δήμος

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει νέα ερμηνεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επί της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης για την έκδοση δυο οικοδομικών αδειών. Όπως είχε αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης επρόκειτο να παραστεί στο ΣτΕ σε ειδική συνεδρίαση, καθώς το νομικό επιτελείο του δήμου έχει αιτηθεί νέα ερμηνείας της δικαστικής απόφασης με την οποία ο δήμος θα μπορούσε ήδη να έχει προβεί στην ανάκληση των επίμαχων αδειών, αποτρέποντας την ανοικοδόμηση στην παραλία.

Μάλιστα είχε προσθέσει ότι με αφορμή το ζήτημα αυτό θα πιέσει και για άλλα οικόπεδα στο Καραμπουρνάκι, τα οποία κινδυνεύουν να οικοδομηθούν, καθώς υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν φορείς που προσέφυγαν με αίτημα τον αποχαρακτηρισμό τους.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.