Σε αγώνα δρόμου για να αποτρέψει τη δόμηση στα οικόπεδα “φιλέτα” του παραλιακού μετώπου επιδίδεται ο δήμος Καλαμαριάς, με συμμάχους τους κατοίκους που ζητούν την προστασία του από την τσιμεντοποίηση, ούτως ώστε να μην παρεμποδιστεί η ελεύθερη φυσική διέξοδος του οικιστικού πλέγματος της περιοχής προς τη θάλασσα.
Το θέμα με τις απαλλοτριώσεις των ακινήτων, πολλά από τα οποία υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανά πάσα στιγμή, καθώς υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες αποχαρακτηρίζεται ο κοινωφελής και κοινόχρηστος χαρακτήρας τους, τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, όπου δημοτική αρχή και σύλλογοι κατοίκων αντιτάχθηκαν στη δόμηση, ζητώντας πολιτική παρέμβαση για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για τις αποζημιώσεις.
«Ίσως για την Καλαμαριά είναι το κορυφαίο ζήτημα από υπάρξεως του δήμου που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Χαρακτηρίστηκαν περίπου 1.300 στρέμματα ως κοινωφελή και κοινόχρηστα εντός των ορίων του δήμου» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, γνωστοποιώντας ότι έχει υποβληθεί σχέδιο – πρόταση για να χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο, το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Εξασφάλιση Κοινωφελών και Κοινόχρηστων Χώρων.
Τόνισε ότι μέσω αυτού ο δήμος θα αποκτήσει λεπτομερή εικόνα για το ποιοι χώροι έχουν χαρακτηριστεί και δεν έχουν απαλλοτριωθεί. Εκτίμησε πάντως ότι το κόστος που καλείται να πληρώσει ο δήμος αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ, χτήματα για τις αποζημιώσεις χώρων πρασίνου, σχολείων, πολιτισμού κ.α
“Δεν θα επιτρέψουμε να χτιστεί τίποτα”
O δήμαρχος Καλαμαριάς αναφέρθηκε σε όλους τους χώρους που κινδυνεύουν με δόμηση, εξαιτίας των προσφυγών ιδιωτών και φορέων στα δικαστήρια, όπου δικαιώθηκαν, ενώ αναφερόμενος σε έκταση 10,4 στρεμμάτων στη Σοφούλη, που είναι πάρκο και επιστράφηκε στην Εθνική Τράπεζα δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο δήμος δεν θα επιτρέψει να χτιστεί.
«Αυτό που είπα στην Εθνική όταν μου είπαν ότι θέλουν να αξιοποιήσουν το ακίνητο, τους απάντησε ότι δεν θα το αξιοποιήσετε. Δεν υπάρχει περίπτωση ως δήμος Καλαμαριάς, ως διοίκηση, ως δημοτικό συμβούλιο, ως κάτοικοι της Καλαμαριάς, να αφήσουμε να χτιστεί ο χώρος. Θα γίνει ό,τι έγινε και στο προηγούμενο οικόπεδο που υπήρχαν μαύρες σημαίες. Θα είμαστε όλοι εκεί, πρώτος εγώ. Όμως μέχρι να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα άλλα εργαλεία» σημείωσε ο κ. Δαρδαμανέλης.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα δυο οικόπεδα της Εθνικής Τράπεζας, η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, με παρεμβάσεις βουλευτών, εκπροσώπων φορέων και κατοίκων επικεντρώθηκε κυρίως στην αναζήτηση των χρηματοδοτικών εργαλείων (τράπεζα γης, ταμείο Ανάκαμψης, Πράσινο ταμείο κλπ.) με σκοπό την απαλλοτρίωση όλων των χαρακτηρισμένων ελεύθερων χώρων από τον δήμο.
Πάντως τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς συμφώνησαν ότι ο δήμος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαθέσει τα ποσά που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις και πως η λύση είναι να υπάρξει πολιτική παρέμβαση. «Επισκέφθηκα το υπουργείο Εσωτερικών και τόσο από το ΥΠ.ΕΣ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης έλαβα υπόσχεση ότι θα βρουν χρήματα για να απαλλοτριώσουν την οδό Πόντου για τη διάνοιξη της, για την οποία χρειάζονται 15 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο δήμαρχος.
Καμία δόμηση στο Καραμπουρνάκι
Ηχηρό ήταν το ΌΧΙ στη δόμηση στο Καραμπουρνάκι από τους κατοίκους της περιοχής που τόνισαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι «το παραλιακό μέτωπο επί της οδού Σοφούλη στο Καραμπουρνάκι, πρέπει να προστατευτεί από οποιαδήποτε δόμηση και να αποτελέσει την ελεύθερη φυσική διέξοδο του οικιστικού πλέγματος της Καλαμαριάς και όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης προς τη θάλασσα».
Μάλιστα η Επιτροπή Κατοίκων στο Καραμπουρνάκι κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος, με την οποία συμφώνησαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις. Με το ψήφισμα καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς να:
*Να μην επιτρέψει την με οποιαδήποτε μορφή ανοικοδόμηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής στο παραλιακό μέτωπο στο Καραμπουρνάκι.
*Να αναζητήσει και εξασφαλίσει πόρους ώστε οι ελεύθεροι αυτοί χώροι, να περιέλθουν οριστικά στην ιδιοκτησία του Δήμου και να αποκτήσουν δημόσιο χαρακτήρα.
*Να φροντίσει ώστε το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς στο Καραμπουρνάκι να ενταχθεί στον σχεδιασμό για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος.
*Να αποδώσει τους χώρους αυτούς, ελεύθερους προς χρήση στους κατοίκους της Καλαμαριάς και του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος
*Να έρθει σε άμεση διαπραγμάτευση με την Εθνική Τράπεζα ώστε αυτή να μεταβιβάσει με οποιοδήποτε τρόπο στο Δήμο τα δύο οικόπεδά της 10,4 στρεμμάτων επί του παραλιακού μετώπου στο Καραμπουρνάκι, διότι η απόφαση του ΣτΕ 1103/2021, με την οποία αποχαρακτηρίζονται, προσδίδει επείγοντα χαρακτήρα στην ανάγκη ανάληψης δράσης.