Με την τύχη του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού συνέδεσε την πρεμιέρα της στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμαριάς, εκεί που θα βρίσκεται ως δήμαρχος από την 1η Ιανουαρίου και για τα επόμενα 5 χρόνια η Χρύσα Αράπογλου.
Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος της πόλης παρενέβη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πετυχαίνοντας μάλιστα με την επιχειρηματολογία της και την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης, να αλλάξει η στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στο ΙΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά μετά την εκλογή της στις 15 Οκτωβρίου, η κ. Αράπογλου έκανε παρέμβαση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμαριάς προκειμένου να διασφαλίσει πως το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς θα συνεχίσει να λειτουργεί.
«Ζήτησα ως δημότης να κάνω χρήση του δικαιώματός μου να παρέμβω αφενός γιατί δεν έχουμε με την απερχόμενη δημοτική αρχή το πλαίσιο της απαιτούμενης συνεργασίας για την ομαλή μετάβαση, αφετέρου γιατί το ζήτημα της εξαίρεσης του ΙΑΠΕ από τις διατάξεις του νόμου ο οποίος επιτάσσει την κατάργηση όλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και την ενσωμάτωσή τους στους δήμους είναι καίριας σημασίας» επεσήμανε η νεοεκλεγείσα δήμαρχος.
Εν συνεχεία επιχειρηματολόγησε υπέρ της σπουδαιότητας του Ιστορικού Αρχείου τόσο για την ίδια την ιστορία της Καλαμαριάς όσο και για την υλοποίηση του σχεδίου της παράταξης «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» για την ανάδειξη της προσφυγικής ταυτότητας της πόλης.
«Θεωρώ ότι εάν σήμερα υπογραφεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΙΑΠΕ με την μη λήψη απόφασης για κατάθεση αίτησης εξαίρεσής του, ακόμα και εάν μετανιώσουμε στο μέλλον δε θα μπορούμε να την πάρουμε πίσω. Είναι λάθος να μη ζητήσουμε εξαίρεση. Άλλωστε το πρόγραμμά μας που υπερψηφίστηκε από τους πολίτες περιλαμβάνει την ανάδειξη της προσφυγικής ταυτότητας της Καλαμαριάς και θεωρούμε πως το ΙΑΠΕ είναι η βάση στην οποία θα στηριχτούμε», επεσήμανε η κ. Αράπογλου.
Μάλιστα η νεοεκλεγείσα δήμαρχος σχολίασε και τον επίμαχο νόμο, τον 5056, τονίζοντας πώς φέρνει μεγάλες αλλαγές και ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στην αυτοδιοίκηση, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι η συζήτηση και η ψήφισή του έγινε παραμονές εκλογών και τόνισε ότι αντιβαίνει κάθε κανόνα ορθής νομοθέτησης όπως αυτός προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές διαδικασίες και ότι δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στις νέες δημοτικές αρχές που θα κληθούν να αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου.
Η τοποθέτηση και η επιχειρηματολογία της νεοεκλεγείσας δημάρχου αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης ανάγκασαν τη διοίκηση Δαρδαμανέλη και τον ίδιο τον απερχόμενο δήμαρχο να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα και να ψηφίσουν υπέρ της κατάθεσης αίτησης εξαίρεσης του ΙΑΠΕ, ζητώντας να παραμείνει ως έχει.