“Φρένο” στο ενδεχόμενο δόμησης του πάρκου του πάρκου Σοφούλη στην ακτή Ντοβίλ στην Καλαμαριά, επιχειρούν να βάλουν με κάθε τρόπο κάτοικοι της γύρω περιοχής, οι οποίοι εδώ και μήνες διαμαρτύρονται έντονα για το γεγονός ότι ο χώρος κινδυνεύει να χαθεί οριστικά, επειδή δεν απαλλοτριώθηκε ποτέ από τον οικείο δήμο.
Σήμερα μάλιστα η διαμαρτυρία των περιοίκων θα γίνει μετά… μουσικής, στις 8.30 τα βράδυ στην ακτή, σαν ένα υπαίθριο πάρτυ, όπου είναι καλεσμένοι όλοι οι πολίτες που αγωνιούν για την τύχη του πάρκου και αντιτίθενται σθεναρά στο ενδεχόμενο τσιμεντοποίησής του.
Ο κίνδυνος μάλιστα είναι σήμερα πιο ορατός από κάθε άλλη φορά, καθώς η έκταση 10,4 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το πάρκο Σοφούλη, αποχαρακτηρίστηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας(ΣτΕ) τον Ιούλιο του 2021, μετά από προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας στην οποία ανήκει το ακίνητο.
Ωστόσο η βόμβα αυτή έσκασε στο δήμο στις 31 Ιανουαρίου 2022 στη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου, όπου έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ εξέδωσε την απόφαση του και για το λόγο αυτό οι ιδιοκτήτες προχώρησαν αμέσως στην περίφραξη του χώρου, πιθανόν για να προχωρήσουν σε ανοικοδόμηση.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στο δημοτικό συμβούλιο πρόκειται για την απόφαση του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ με αριθμό 1103 /21, η οποία αναφέρει ότι συνεδρίασε στις 8 Μαίου του 2019, ενώ εκδικάστηκε στις 13 Μαρτίου του 2015 μετά από αίτηση της Εθνικής Τράπεζας, που ζήτησε ακύρωση – αποχαρακτηρισμό δυο δικών της οικοπέδων στο Καραμπουρνάκι στη Σοφούλη, κατά του τότε υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και κατά του δήμου Καλαμαριάς.
Αγώνας δρόμου και υπογραφές κατοίκων
Έκτοτε οι κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός, πραγματοποιώντας συνεχείς διαμαρτυρίες, και ζητώντας από το δήμο να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του χώρου, αποζημιώνοντας την τράπεζα ως κύριο ιδιοκτήτη, προκειμένου να σωθεί το πάρκο που αποτελεί ανάσα για τους περιοίκους.
Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr η εκπρόσωπος των κατοίκων Αναστασία Τσιτσιμπίκου, ο χώρος είναι από τους ελάχιστους ελεύθερους και πράσινους στην Καλαμαριά και ο δήμος όλα αυτά τα χρόνια που γνώριζε τους κίνδυνους και στη συνέχεια ενημερώθηκε για την προσφυγή στο ΣτΕ δεν έκανε απολύτως τίποτα. «Είναι αδιανόητο να αφήσουν να χαθεί το πάρκο στη Σοφούλη, που είναι ίσως το μοναδικό πλησίον της θάλασσας και αποτελεί μοναδική ανάσα για τους κατοίκους της περιοχής» σημείωσε η ίδια και διαμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την οικοδόμηση του χώρου και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να σταματήσουμε την τσιμεντοποίηση του».
Η ίδια ανέφερε ότι και η σημερινή δημοτική αρχή αδράνησε για το θέμα, αγνοώντας ότι υπάρχει κίνδυνος από μέρα σε μέρα το πάρκο να αρχίσει να ανοικοδομείται, ενώ, όπως είπε, υπάρχει τρόπος να βρει τα απαιτούμενα κονδύλια για την αποζημίωση του. «Τα χρήματα μπορεί να τα εξασφαλίσει από το Πράσινο Ταμείο που έχει συσταθεί για αυτό το σκοπό. Υπάρχουν όμως και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να αναζητήσει, αλλά δεν το κάνει» υποστήριξε η εκπρόσωπος των κατοίκων.
Μάχη για να παραστούν στο δημοτικό συμβούλιο
Η κ. Τσιτσιμπίκου γνωστοποίησε μάλιστα ότι μέσα σε ένα μήνα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2.300 υπογραφές από τους πολίτες που αντιδρούν στην προοπτική της οικοδόμησης του χώρου. «Δώσαμε μάχη για να μιλήσουμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς στις 23-5-2022, παρά το γεγονός ότι ενημερώσαμε νωρίτερα ότι θέλαμε να κάνουμε παρέμβαση στο σώμα» είπε η ίδια και πρόσθεσε ότι «μετά από αυτό ο δήμαρχος υποσχέθηκε το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στις 6 -6-2022, και ενώ ο πρόεδρος του σώματος απάντησε θετικά την Πέμπτη 2 Ιουνίου, την επομένη (Παρασκευή 3-6) ειδοποιηθήκαμε ότι αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος για την συνεδρίαση της 20 Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι, εκτός από το δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, έχουν ήδη στείλει επιστολή προς τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, στη διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας –Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας –Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ δημιουργούν Σύλλογο κατοίκων με σκοπό την ανάληψη δράσης για την προστασία του παραλιακού μετώπου στο Καραμπουρνάκι.