ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καλαμαριά: Στα «κάγκελα» γονείς μαθητών - Εξακολουθούν να περπατούν 2,5 χιλιόμετρα για το σχολείο

Έλενα Καραβασίλη02 Δεκεμβρίου 2022

Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται γονείς μαθητών που επιθυμούν να πάνε τα παιδιά τους στο 3ο Λύκειο Καλαμαριάς, καθότι είναι σε κοντινότερη απόσταση από τα σπίτια τους και εκεί υπάρχουν άδειες αίθουσες.

Παρά το γεγονός ότι με το συγκεκριμένο ζήτημα ασχολήθηκε προσωπικά ο Αλέξανδρος Κόπτσης, γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, που επέτρεψε να γίνουν μετεγγραφές μαθητών από το 3ο και 5ο Λύκειο, σύμφωνα με τους γονείς αλλά και τον Θάνο Γιαννακό, αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Καλαμαριάς «η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης μπλόκαρε τη διαδικασία δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε εκατοντάδες οικογένειες».

Ο Νίκος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 10ο Γυμνάσιο, που υποστηρίζεται στα λεγόμενά του από το σύνολο των γονέων της περιοχής (και των οκτώ Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων) περιγράφει στο makthes.gr ότι ο διευθυντής του 3ου Λυκείου ετοίμασε τις μετεγγραφές των παιδιών, τις έστειλε στον διευθυντή του 5ου Λυκείου «ο οποίος αρνήθηκε να τις εκτελέσει και τις έστειλε στη Δευτεροβάθμια, η οποία αρνείται να κάνει τις μετεγγραφές».

Τονίζει ότι παιδιά 21 οικογενειών ταλαιπωρούνται καθημερινά διανύοντας χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο τους, με τους γονείς να αγωνιούν καθημερινά για την επιστροφή των παιδιών τους στο σπίτι ενώ η κατάσταση «είναι ακόμα πιο δραματική τώρα που έχει κρύο και κακές καιρικές συνθήκες».

Περιγράφει μάλιστα ότι την περασμένη εβδομάδα, οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης του δήμου Καλαμαριάς, μαζί με τον αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Θάνο Γιαννακό και τους γονείς επεδίωξαν να συναντηθούν με τη Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό με την ίδια να επικαλείται ότι «θα υπάρξει συνωστισμός εν μέσω περιόδου κορονοϊου… κι έτσι δέχτηκε μόνον τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη και τη βοηθό του».

Ο ίδιος λέει μάλιστα ότι οι γονείς θα κάνουν άμεσα αναφορά στην Εισαγγελία για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Παπαδόπουλος καταλογίζει παράλληλα στον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη κωλυσιεργία, για το συγκεκριμένο θέμα. «Βρισκόμαστε σε αυτήν την τραγική κατάσταση εδώ και μήνες και αυτό που ακούμε από τον δήμαρχο είναι ότι προσπαθεί να κλείσει ραντεβού», σημειώνει.

Από την πλευρά του ο Θάνος Γιαννακός, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Καλαμαριάς (ο οποίος από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε εκτενώς με το συγκεκριμένο ζήτημα) τονίζει στο makthes.gr ότι «Η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιβάλει την άποψή της, η οποία είναι κοινωνικά μη αποδεκτή, σε 120.000 πολίτες της Καλαμαριάς».

Επισημαίνει για ακόμη μία φορά πως «το 3ο Λύκειο Καλαμαριάς έχει άδειες και αναξιοποίητες αίθουσες. Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια του οργανισμού σχολικών κτηρίων (από τον οποίο ανεγέρθηκε το σχολείο), με τις επί τόπου αυτοψίες που έκανε η τεχνική υπηρεσία του δήμου και με τις καθ' υπόδειξιν χρήσεις των καθηγητών του 3ου Λυκείου αλλά και τις απόψεις της αντιδημαρχίας Παιδείας το συγκεκριμένο σχολείο έχει 21 αίθουσες διδασκαλίας.

Από αυτές 17 είναι χαρακτηρισμένες ως αίθουσες διδασκαλίας και άλλες τέσσερις για τις κατευθύνσεις. Θέλουμε να αξιοποιηθούν όλες οι αίθουσες και το σχολείο να γεμίζει κάθε χρόνο με το μαθητικό δυναμικό για το οποίο ανεγέρθηκε, των 450 μαθητών, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα. Αυτή τη στιγμή η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας στέλνει 360 παιδιά», τονίζει. Χαρακτηριστικά, ο κ. Γιαννακός αναφέρει ότι αυτήν τη στιγμή η Α’ Λυκείου έχει 86 παιδιά ενώ θα έπρεπε να έχει 162.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως ο λόγος που δίνεται μάχη για τη μεταφορά των μαθητών είναι διότι «πρόκειται για απόφαση που θα ισχύσει για όλους τους μαθητές και όχι μόνον για τη φετινή φουρνιά. Στην επιστολή που υπέγραψαν οκτώ σύλλογοι γονέων, συμπεριλαμβάνεται και σύλλογος νηπιαγωγείου. Αφορά όλους τους πολίτες της Καλαμαριάς αυτή η απόφαση».

Στηρίζοντας το αίτημα των γονέων, συμπληρώνει ότι ο δήμος έχει τις νομικές δυνατότητες και «προκειμένου να υπερασπιστούμε το συμφέρον των συμπολιτών μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε».

Ο Αλέξανδρος Κόπτσης, γ.γ. του υπουργείου Παιδείας σημειώνει για το θέμα ότι «Η χωροταξική κατανομή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επικουρικά δίνεται η δυνατότητα και στους διευθυντές να επιλύουν αντίστοιχα προβλήματα. Για το συμφέρον των μαθητών, ως Υπουργείο προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις και δώσαμε λύσεις. Εάν αυτές δεν υιοθετήθηκαν είναι ευθύνη άλλων».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.