“Ανοιχτή πληγή” που διαρκώς αιμορραγεί αποτελούν για το δήμο Καλαμαριάς οι απαλλοτριώσεις ακινήτων 1.300 στρεμμάτων κοινωφελών και κοινόχρηστων χώρων, καθώς το κόστος των αποζημιώσεων ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες υποχρεώσεις του υπολογίζονται σε περίπου 70 εκτατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα “πονοκέφαλο” στη δημοτική αρχή προκαλούν οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες και φορείς και προβλέπουν αποχαρακτηρισμό οικοπέδων φιλέτων τόσο εντός της οικιστικής περιοχής, όσο και σε τμήμα της παραλιακής ζώνης, αλλά και στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Ήδη, ο δήμος από την αρχή της χρονιάς μετρά την απώλεια έκτασης 20,5 στρεμμάτων εντός του Κόδρα, καθώς με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δικαίωσε τον «Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών» (ΑΟΟΑ) , ακυρώνοντας την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος από το 2014 περί χαρακτηρισμού της έκτασης ως αστικού πρασίνου, με βάση το κατατεθέν Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Επίσης πρόσφατα, στα χέρια του δήμου έσκασε μια ακόμη βόμβα από το ΣτΕ, το οποίο με απόφαση του αποχαρακτηρίζονται ακόμη δύο οικόπεδα 10,4 στρεμμάτων στο Καραμπουρνάκι στη Σοφούλη, τα οποία ανήκουν στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας.
Το μείζον ζήτημα των απαλλοτριώσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής, ειδικής, συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, όπου παρουσία βουλευτών της Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων κατοίκων ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης και οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου παρουσίασαν αναλυτικά την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται δεκάδες χώροι που θα πρέπει να αποζημιωθούν, για να μη χαθούν οριστικά, αλλά και τις οικονομικές υποχρεώσεις που βαραίνουν το δήμο.
«Χαρακτηρίστηκαν περίπου 1.300 στρέμματα ως κοινωφελή και κοινόχρηστα εντός των ορίων του δήμου Καλαμαριάς, εκ των οποίων τα 200 με 300 στρέμματα θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας» τόνισε στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, προσθέτοντας ωστόσο ότι μια συνολική εικόνα θα αποκτήσει ο δήμος μέσα από το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Εξασφάλιση Κοινωφελών και Κοινόχρηστων Χώρων, για το οποίο έχει υποβάλει πρόταση, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο.
Στα 200 εκατ. ευρώ το κόστος για το δήμο
Μιλώντας για τα κόστη των αποζημιώσεων που καλείται να πληρώσει ο δήμος για τις εκτάσεις κοινοφελών και κοινόχρηστων χώρων στην Καλαμαριά, ο δήμαρχος κ. Δαρδαμανέλης εκτίμησε ότι ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ.
"Η εκτίμηση μου είναι ότι θα οδηγήσει σε ένα κόστος για τον δήμο περίπου στα 200 εκατ. ευρώ. Αυτοί είναι χώροι πρασίνου, χώροι σχολείων, χώροι πολιτισμού, χώροι σχολείων” σημείωσε, τονίζοντας πως υπάρχει άμεση ανάγκη να βρεθούν αυτά τα κονδύλια.
Αναφερόμενος μάλιστα στην απόφαση του ΣτΕ για τον ΑΟΟΑ και την έκταση των 20 στρεμμάτων εντός του Κόδρα, είπε πως αν κατατεθεί αίτημα αποχαρακτηρισμού σε συμμόρφωση της δικαστικής απόφασης, ο δήμος θα κληθεί να πληρώσει άμεσα περί τα 10 εκατ. ευρώ και για τα οικόπεδα της Εθνικής Τράπεζας άλλα 21 εκατ. ευρώ.
Τρέχουν και οι άμεσες υποχρεώσεις
Στο μεταξύ ο δήμαρχος αλλά και οι νομικοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν και στις άμεσες υποχρεώσεις του δήμου Καλαμαριάς, οι οποίες όπως είπαν ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και το κόστος για την αποζημίωση των οικοπέδων στο Καραμπουρνάκι.
Για παράδειγμα, είπε ο δήμαρχος πριν από λίγες μέρες ιδιοκτήτης προχώρησε σε κατάσχεση λογαριασμών του δήμου, καθώς διεκδικούσε ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ με βάση τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
«Καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια για να βρούμε 600 – 700.000 ευρώ και τα υπόλοιπα να τα δώσουμε του χρόνου. Τέτοιες αποφάσεις όμως έχουμε πολλές με τους νομικούς μας συμβούλους να εκτιμούν ότι συνολικά χρειαζόμαστε 60 - 70 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Δαρδαμανέλης, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την περίπτωση της οδού Πόντου. «Έχουμε γύρω στα 7 εκατ. για την απαλλοτρίωση της οδού Πόντου. Υπάρχουν τρεις ιδιοκτήτες που περιμένουν, αλλά όχι για πάντα. Με δεδομένο δεν ότι η νομοθεσία είναι με το μέρος τους θα αναγκαστούν να πάνε σε κατάσχεση. Ο ένας μάλιστα ζητά 4 εκατ. ευρώ και αυτό για ένα δήμο με Τεχνικό Πρόγραμμα 5 εκατ. ευρώ σημαίνει ότι την άλλη μέρα μπαίνει λουκέτο» είπα χαρακτηριστικά δήμαρχος Καλαμαριάς, για να προσθέσει ότι πρόκειται μεγάλες ανάγκες στις οδούς Πόντου και Σοφούλη, σε διανοίξεις δρόμων από ρυμοτομίες, χαρακτηρισμούς οικοπέδων, το οικονομικό ύψος των οποίων φτάνει στο μισό δισ. ευρώ.
Δεδομένου του δυσθεώρητου ύψους για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων στην Καλαμαριά, ο δήμαρχος ζήτησε από τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση να πιέσουν, ώστε να βρεθεί λύση με το Πράσινο Ταμείο ή και την λειτουργία της Τράπεζας Γης.
Ο κ. Δαρδαμανέλης ανέφερε πως δυστυχώς το Πράσινο Ταμείο μπορεί να αναμοχλεύσει προς δήμους μόλις το 2,5% των εισπράξεων από αυθαίρετα, ποσοστό που για φέτος αντιστοιχούσε για όλη τη χώρα σε 12 εκατ. και αναλογικά για την Καλαμαριά σε 100.000 ευρώ. "Αυτό το 2,5% θα πρέπει να πιέσουμε πολιτικά να αυξηθεί. Το συζήτησα με τον πρόεδρο του Ταμείου και είναι θετικός. Θα πρέπει όμως να υπάρξουν πολιτικές πιέσεις από όλους, ώστε αυτό να γίνει πράξη", υπογράμμισε ο ίδιος.