ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλή φώτιση

 07/01/2020 09:00

Κατά λάθος πιστεύουμε ότι το 2020 είναι ο πρώτος χρόνος μιας δεκαετίας. Είναι ο τελευταίος της προηγούμενης. Ξεκινάμε την αρίθμηση από το έτος 1. Έτσι το 2011 ήταν το πρώτο και το 2020 θα είναι το τελευταίο. Επειδή αλλάζει το ψηφίο των δεκάδων πιστεύουμε ότι αλλάζει η δεκαετία. Έχει σημασία; Μάλλον όχι. Καλά είναι να ακριβολογούμε. Άλλωστε ο χρόνος είναι μία σύμβαση που τεμαχίσαμε εμείς. Περιγράφοντας μια πλήρη περιστροφή του πλανήτη.

Εκείνο που έχει σημασία είναι τι θα γίνει στη χώρα το έτος που ξεκίνησε. Πρώτες μέρες του 2020 και όσοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης πρέπει τώρα να κατεβάσουν από τα ηλεκτρονικά των τραπεζών τα υπόλοιπα της 31/12, για να τα υποβάλουν όταν σε μερικούς μήνες θα πρέπει να δηλώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση. Γιατί; Αφού όλα δηλώνονται στην εφορία, γιατί γίνονται ξεχωριστές δηλώσεις; Γιατί δεν αναζητά το κράτος από τις τράπεζες τα επιπλέον στοιχεία; Η απάντηση είναι απλή. Στην τελευταία κομμουνιστική χώρα που ζούμε δεν πάει ποτέ το κράτος στον πολίτη. Απαιτεί να πάει ο πολίτης στο κράτος.

Αν η κυβέρνηση καταφέρει να το αντιστρέψει, δηλαδή να έρχεται το κράτος στον πολίτη αντί να λειτουργεί ο πολίτης σαν κλητήρας του κράτους, θα έχει προσφέρει τεράστια υπηρεσία. Λέγεται ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά δυστυχώς αντί να δίνουμε σημασία στο διακυβέρνηση δίνουμε στο ηλεκτρονική. Ειδικοί στα πληροφοριακά συστήματα καλούνται πάντα να υλοποιήσουν τα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Λες και έχει σημασία αν το περίπλοκο και αλληλοαναιρούμενο θεσμικό πλέγμα το εφαρμόζουν υπολογιστές.

Να πούμε για τα ΚΕΠ; Και για το γεγονός ότι παράλληλα λειτουργούν και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες και μάλιστα ανταγωνιστικά; Να πούμε για το ότι δεν αλλάζει η διαδικασία για τις εκλογές, ώστε με τη χρήση ενιαίου καταλόγου να ψηφίζουμε κοντά στο σπίτι μας ή όπου είμαστε την ημέρα των εκλογών, αλλά σε κάποιο ορισμένο εκ των προτέρων τμήμα; Να πούμε ότι δεν υπάρχει μία ενιαία βάση που το κράτος να έχει πρόσβαση και να βοηθάει τον πολίτη να λύνει τις υποθέσεις του; Ας φροντίσει η νέα κυβέρνηση με τη συνδρομή των άλλων (περιφερειών και δήμων) να απλοποιήσει διαδικασίες και θεσμούς.

Απορία: το επιπλέον προσωπικό τι θα γίνει; Ακόμα θυμάμαι έναν περιφερειάρχη που βρέθηκε με 1.000 μηχανικούς όταν μεταφέρθηκαν από τους δήμους στις περιφέρειες και έλεγε ότι θα μπορούσε να χτίσει τρεις φορές όλη την περιφέρεια…. Καλή φώτιση!

*Δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις