ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλλιόπη Βέττα: Να μη μείνει αναπάντητη η νεοφιλελεύθερη εκτροπή της κυβέρνησης

Ιάσων Μπάντιος09 Φεβρουαρίου 2020

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε έντονη συζήτηση σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας και κατ’ επέκταση την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πώς βλέπετε τη μέχρι στιγμής στόχευση της ΝΔ στους τομείς αυτούς;

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι ίδια με αυτήν που τη χαρακτηρίζει γενικότερα: προεκλογικές, μαξιμαλιστικές υποσχέσεις και αδιαφορία, ανικανότητα και νεοφιλελεύθερες πρακτικές μετά την ανάληψη της κυβέρνησης.

Στην οικονομική πολιτική παρατηρείται γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, με βλαπτικούς όρους μεταβολής για τις συλλογικές συμβάσεις, κοροϊδία με τις υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο της ανάπτυξης, ενώ κατατίθενται σωρηδόν οι τροπολογίες για εξυπηρετήσεις μεγαλοσυμφερόντων, όπως π.χ. η δυνατότητα για μονομερή μείωση μισθών σε έναν κλάδο, η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, η παροχή σκανδαλωδών κινήτρων σε υποψήφιους επενδυτές και η παράκαμψη κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Το ίδιο ισχύει και στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας: Μέχρι σήμερα, επτά μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι η παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος, το οποίο εμείς επεξεργαστήκαμε.

Σας θυμίζω ότι, σε πολύ δύσκολα χρόνια για τους πολίτες αλλά και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε το αγαθό της πρώτης κατοικίας χωρίς να γίνει ούτε ένας πλειστηριασμός λαϊκού ακινήτου.

Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς η ΝΔ, δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο τι θα συμβεί σε λιγότερες από 90 ημέρες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ μάλιστα δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η οικονομική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών που έχουν ενταχτεί στο νόμο Κατσέλη - Σταθάκη.

Μία πρώτη γεύση ωστόσο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει έρχεται από δηλώσεις υπουργών που ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας ή από τον κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος προτείνει να παρθούν πιο δραστικά μέτρα, δηλαδή αφαίρεση του προστατευτικού πλέγματος, για να εξυπηρετηθούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί.

Από τα παραπάνω, είναι βέβαιο ότι οι επόμενες μέρες δεν είναι ευοίωνες για τους ανθρώπους που, λόγω της κρίσης, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Σε αυτήν την εξέλιξη οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες, δηλαδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορεί για πολύ καιρό ακόμη να κρύβεται πίσω από τα δικά μας πεπραγμένα.

Το κόμμα σας από το καλοκαίρι και μετά βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης και διεύρυνσης. Πώς βλέπετε την πορεία της Προοδευτικής Συμμαχίας; Υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες στην εκλογική σας περιφέρεια;

Διαπιστώνω καθημερινά το αυξημένο ενδιαφέρον των προοδευτικών πολιτών για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται προσέρχονται άνθρωποι που παρακολουθούν με προσοχή την πολιτική δραστηριότητά μας και θεωρούν ότι μπορούν να συμμετέχουν αποφασιστικά στην επόμενη ημέρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κοζάνη, στην οποία, μάλιστα, σημειώνονται πολύ αυξημένα νούμερα εγγραφών στο κόμμα, νούμερα που προσεγγίζουν τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά.

Από τη μεριά μου θέλω να καλέσω κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, κάθε πολίτη που αντιλαμβάνεται ότι η νεοφιλελεύθερη εκτροπή της κυβέρνησης δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, να πυκνώσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε στο πλαίσιο μιας αριστερής πολιτικής να συνδιαμορφώσει τη νέα πολιτική πραγματικότητα για τη χώρα.

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας συζητείται έντονα το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της χώρας. Θεωρείτε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής;

Θεωρώ απολύτως δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων, των εργαζομένων και των φορέων της περιοχής. Η κυβέρνηση, με μία εξαγγελία πυροτέχνημα, φέρνει την περιοχή στα πρόθυρα του μαρασμού. Μέσα σε 2-3 χρόνια, χάρη στην πρωτοφανή ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη, ανακοίνωση μάλιστα που δεν είχε γίνει προεκλογικά, θα κλείσουν όλες οι μονάδες, πλην μιας, γεγονός που συνεπάγεται την εξαφάνιση ενός ποσοστού του ΑΕΠ, που φτάνει το 45% περίπου της περιοχής.

Ούτε σε πολεμικές συνθήκες δεν παρατηρούνται τέτοιες μειώσεις. Η απολιγνιτοποίηση θέλει σχεδιασμό, χρηματοδότηση, άμεση συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, στοχευμένες δράσεις και άνεση χρόνου.

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε από αυτά, άρα θεωρώ ότι οι αντιδράσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες.

Πώς μπορεί η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας να απεξαρτηθεί οικονομικά από τις λιγνιτικές δραστηριότητες, ποια μπορεί να είναι η εναλλακτική πρόταση;

Το ζήτημα που θέτετε είναι πολύ σοβαρό, δεν επιδέχεται επιγραμματικών απαντήσεων, καθώς απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο. Αρχικά, πρέπει να εξετάσουμε τη σκοπιμότητα και τη σπουδή για την υλοποίηση της απολιγνιτοποίησης.

Έπειτα, οφείλουμε, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, να εκπονήσουμε ένα πλάνο, το οποίο θα αντιμετωπίζει πολλές συνιστώσες: το εργασιακό, το ζήτημα των υποδομών, του κλίματος, της περιβαλλοντικής ασφάλειας, της μετανάστευσης, της αποκατάστασης των περιοχών, της τηλεθέρμανσης, των επιβαρύνσεων από τις νέες δραστηριότητες και μία σειρά άλλα ζητήματα, που άπτονται του συγκεκριμένου μέτρου.

Επίσης, θα πρέπει να γίνουν σχέδια βιωσιμότητας, να εκπονηθούν προγράμματα τα οποία να είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε., να κινητοποιηθούν εθνικοί και περιφερειακοί πόροι, να καταπολεμηθούν οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ανισότητες, που θα δημιουργηθούν από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται για ένα απλό ζήτημα, καθώς με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας χρησιμοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά για την ενεργειακή κάλυψη επάρκειας της χώρας.

Σήμερα η ΝΔ βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο, καταλύει αυτήν την πραγματικότητα χωρίς σχέδιο, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Και γι’ αυτό είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Καλλιτέχνες και δημιουργοί ασκούν κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων. Ποια είναι η άποψή σας;

Δυστυχώς, για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται εξ ολοκλήρου η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δεδομένου μάλιστα ότι κλήθηκε να διαχειριστεί μία ήδη δρομολογημένη λύση, όπου ελάχιστα βήματα είχαν απομείνει για να ολοκληρωθεί. Όπως γνωρίζετε, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της ΑΕΠΙ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη δημιουργία μιας Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ), μέχρι να ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης από τους ίδιους τους δημιουργούς και να μεταβιβαστεί σε αυτόν το σύνολο της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ. Ωστόσο, η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη καθυστέρησε επί μήνες, με διάφορες προφάσεις, να αδειοδοτήσει τον οργανισμό των δημιουργών, την ΕΔΕΜ, κάτι που έπραξε μόλις προχτές, υπό την πίεση των γενικευμένων αντιδράσεων που η ίδια προκάλεσε. Όπως στηρίξαμε όλοι την προσπάθειά τους για αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, έτσι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μαζί τους την άμεση μεταβίβαση της ΕΥΕΔ σε αυτήν. Είναι μοναδική ευκαιρία να περάσει και στη χώρα μας, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στους ίδιους τους δημιουργούς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Φεβρουαρίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.