ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλοκαιρινές διακοπές με πικέ κουβέρτα

Σοφία Χριστοφορίδου25 Αυγούστου 2023

Ελληνικό καλοκαίρι μακριά από τη θάλασσα γίνεται; Κάποτε θα φάνταζε αδιανόητο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, κάτι αλλάζει. Η πολυκοσμία, οι τσουχτερές τιμές των ακτοπλοϊκών και των ξενοδοχείων στα νησιά και τους παραθαλάσσιους προορισμούς αλλά και ο καύσωνας κάνει τους παραθεριστές να πάρουν τα βουνά.

Τις ημέρες του μεγάλου καύσωνα, τον περασμένο Ιούλιο, η Λητώ Σφακιωτάκη βρισκόταν σε διακοπές μαζί με τον σύζυγο και τον εξάχρονο γιο τους, και χρειαζόταν μία λεπτή κουβέρτα για τον βραδινό ύπνο. «Δεν αντέχω καθόλου τη ζέστη. Γι’ αυτό φέτος, αντί για νησί, επιλέξαμε να πάμε διακοπές στο Σιδηροχώρι Καστοριάς. Κάναμε ημερήσιες εκδρομές στην πόλη της Καστοριάς, πήγαμε στον Νυμφαίο, είδαμε το καταφύγιο του λύκου και της καφέ αρκούδας, ξεναγηθήκαμε στο αρχαιολογικό μουσείο. Και περάσαμε υπέροχα».

Η Νατάσα Φωτιάδου μαζί με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά της επιλέγει κάθε χρόνο έναν προορισμό στο βουνό και τελειώνει τις καλοκαιρινές διακοπές σε παραθαλάσσιο μέρος, όταν πια δεν έχει πολυκοσμία. 

«Δεν μπορούμε να πάρουμε άδεια νωρίτερα από τον Αύγουστο και τότε γίνεται χαμός σε όλα τα παραθαλάσσια μέρη. Για μία μεγάλη οικογένεια όπως η δική μας είναι αρκετά μεγαλύτερο το κόστος με το αυτοκίνητο και το πλοίο, και φυσικά ούτε να πάμε αεροπορικώς συμφέρει. Τα καταλύματα που κοιτούσαμε είχαν διπλάσια τιμή στα παραθαλάσσια μέρη σε σχέση με μέρη που δεν είναι κλασικοί καλοκαιρινοί προορισμοί» λέει.

Πέρσι η οικογένεια πήγε στο Νυμφαίο της Φλώρινας, φέτος θα αρχίσει τις διακοπές της από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. «Στο βουνό έχει δροσιά, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση και τους αρέσει πολύ να βλέπουν κάτι διαφορετικό». Μετά τον Δεκαπενταύγουστο η οικογένεια θα πάει για μπάνια στη θάλασσα, αλλά όχι σε νησί. Θα πάνε για glamping στις Ράχες Φθιώτιδας, κοντά στη Στυλίδα, σε ένα κάμπινγκ που προσφέρει και πολλές δραστηριότητες για παιδιά.

Βουνό για ησυχία και ομορφιά

«Εμείς προτιμούμε τα βουνά καλοκαίρι και χειμώνα. Σίγουρα είναι πιο οικονομικά από το να πας σε ένα νησί και η φύση η Βόρεια Ελλάδα είναι απίστευτη. Έχει τον μεγαλύτερο εθνικό Δρυμό της χώρας, πολύ πράσινο και ησυχία. Το παιδί έρχεται σε επαφή με τη φύση, μπορεί να την εξερευνήσει, να τη θαυμάσει, να μάθει να τη σέβεται!» λέει η Μαρία Σεργίνη. 

Μαζί με τον σύζυγο και τη μικρή κόρη τους έχουν κάνει καλοκαιρινές διακοπές στα Ζαγοροχώρια, τη λίμνη Πλαστήρα, τον παλιό Άγιο Αθανάσιο, το Νυμφαίο, το Πήλιο και τα Τζουμέρκα και φέτος στα Γρεβενά. «Δεν σας λείπει η θάλασσα;» ρωτάμε. 

«Αγαπάμε εξίσου τη θάλασσα με το βουνό, αλλά δεν αγαπάμε την πολυκοσμία. Φέτος όλοι οι γνωστοί μας από τη Θεσσαλονίκη θα παν Πάργα ή Πρέβεζα. Εμείς θα πάμε τον Σεπτέμβριο που θα έχουν φύγει όλοι και θα έχει ησυχία. Όταν μας λείπει η θάλασσα πεταγόμαστε μέχρι την Ηράκλεια ή πάμε στην Καβάλα.

«Διαλέγω βουνό για την ησυχία και την ομορφιά του. Έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες και δεν σκας Κάνεις δραστηριότητές που δεν μπορείς το χειμώνα, με χιόνι και κρύο, βλέπεις πράσινο και αναπνέεις καθαρό αέρα. Είναι στη μισή τιμή τα καταλύματα σε σχέση με το χειμώνα. Πλέον με τα παιδιά το κάνουμε κάθε χρόνο» λέει η Βιολέττα Ρ. που φέτος θα πάει στα Τρίκαλα Κορινθίας.

«Επιλέξαμε το Καρπενήσι, όταν ήταν νεογέννητο το μωρό μας και δεν θα κολυμπούσε οπότε δεν είχαμε λόγο να το ταλαιπωρούμε στη ζέστη. Περάσαμε τέλεια και το κάναμε ξανά, παρότι πια το παιδί μεγάλωσε, για οικονομικούς λόγους αλλά και για ξεκούραση, γιατί παραλία με μικρό παιδί ίσον κούραση και άγχος» λέει η Όλγα Π.

Για την Ελίζα Θ. που ζει σε νησί φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές ήταν στην περιοχή Ημαθίας και Πέλλας. «Δεν θεωρώ διακοπές μόνο το να αράζεις σε μία ξαπλώστρα στην παραλία όλη μέρα. Θέλαμε να αλλάξουμε εικόνες και δεν μας απογοήτευσε καθόλου η απόφασή μας. Οι τιμές εξαιρετικές, και όχι το κλέψιμο που πέφτει φέτος στα μπιτς μπαρ στις παραλίες. Δροσιά, νερά από ποτάμια, φύση και καλό φαγητό. Το συστήνουμε οπωσδήποτε!» λέει.

Το πάγιο αίτημα των ξενοδόχων

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία αυξητική τάξη τους καλοκαιρινούς μήνες» λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας. «Ο κόσμος επιλέγει να κάνει μικρές ορεινές αποδράσεις αναζητώντας δροσιά στο βουνό. Κυρίως επιλέγουν τους προορισμούς μας άνθρωποι ‘ψαγμένοι’ που τους αρέσει η φύση και έρχονται και τους υπόλοιπους μήνες για καγιάκ, ορειβασία κ.λπ. Φέτος έχουμε τέτοιους τουρίστες από την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Αγγλία. Επίσης άνθρωποι πάνω από 55 ετών επιλέγουν να κάνουν σύντομες διακοπές δροσιάς, με πεζοπορίες στη φύση και ήπιες δραστηριότητες. Πλέον αρχίζουμε και έχουμε και οικογένειες με παιδιά, κάτι που δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Σιγά-σιγά αντιλαμβάνονται ότι έχουν κι άλλες επιλογές, πέρα από τους παραθαλάσσιους προορισμούς».

«Τα τελευταία χρόνια οι καλοκαιρινοί προορισμοί είναι δυσπρόσιτοι για τους Έλληνες, λόγω κόστους. Γι’ αυτό και έχουμε οργανωμένα γκρουπ επισκεπτών, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που κλείνουν διακοπές μέσω τουριστικών πρακτορείων» λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας Ιορδάνης Μιχαηλίδης. Ωστόσο ο ίδιος επισημαίνει ότι χρειάζεται να γίνει στοχευμένη προβολή των ορεινών προορισμών «για να μπορέσουμε να δείξουμε ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα».

Το καλοκαίρι τα Ιωάννινα επωφελούνται από όσους επιστρέφουν από τις διακοπές στην Πρέβεζα και τη Λευκάδα και θέλουν να κάνουν μία ή δύο διανυκτερεύσεις ακόμη. Επιπλέον «έχουμε πολλούς ξένους επισκέπτες από την Κύπρο, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, που αναζητούν κάτι διαφορετικό και τους προσελκύουν τα σπορ του βουνού στα ορεινά του νομού» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης. Τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν πληρότητες της τάξης του 50%-60% που είναι ικανοποιητικά για τα δεδομένα της εποχής.

Πάγιο αίτημα των ξενοδόχων σε ηπειρωτικούς και ορεινούς προορισμούς είναι τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού να δίνονται νωρίτερα ώστε οι Έλληνες επισκέπτες να έχουν το περιθώριο να προγραμματίζουν εγκαίρως τις διακοπές τους και οι διακοπές στο βουνό να είναι από επιλογή και όχι από ανάγκη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.08.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.