Με πολύ συχνά διαλλείματα, με απολυμαντικά μαντηλάκια, σε ανοιχτό χώρο και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, τρίωρα αντί για οκτάωρα που ήταν άλλες χρονιές, θα πραγματοποιηθούν φέτος τα καλοκαιρινά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.
Τα μέτρα πάρθηκαν προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία όλων των συμμετεχόντων από τον κορονοϊό. Έτσι στο πλαίσιο του «#Summer_time», όπως ονομάζεται ο κύκλος των εργαστηρίων, όλο τον Ιούλιο η αυλή του Τελλογλείου θα γεμίσει παιδικά χαμόγελα και φωνές με τους μικρούς μας φίλους να γνωρίζουν κάθε φορά και έναν νέο καλλιτέχνη, παίζοντας και εξερευνώντας τον κόσμο της γλυπτικής και της ζωγραφικής. «Αποφεύγουμε τα υγρά απολυμαντικά μήπως υπάρξει κατάποση, γιατί έχουμε και μικρά παιδιά. Παρόλα αυτά υπάρχουν παντού υγρά που με τη δική μας καθοδήγηση θα δίνονται στα παιδιά αν χρειαστεί κάτι παραπάνω από άποψη απολύμανσης. Οι τουαλέτες καθαρίζονται συνέχεια και όλοι οι χώροι αερίζονται», λέει στο makthes.gr η Ελένη Μπουντουρέλη που έχει τον σχεδιασμό και τον συντονισμό του προγράμματος, για το οποίο εργάζονται συνολικά έξι εκπαιδευτές –νηπιαγωγοί, εικαστικοί, γυμναστές, θεατρολόγοι κ.α.
Φέτος στο επίκεντρο η μουσειακή εκπαίδευση
Το πρόγραμμα που πραγματοποιείται στο ίδρυμα από το 2006 έχει για πρώτη φορά φέτος αυτή τη μορφή, λόγω κορονοϊού. «Πέρυσι είχαμε ένα πιο πλήρες πρόγραμμα απασχόλησης με περισσότερες ώρες και περισσότερα εργαστήρια, διαφορετικά μεταξύ τους, ενώ τώρα έχουμε περιοριστεί λιγάκι και, αντί για ένα οκτάωρο απασχόλησης, είμαστε στο τρίωρο», τονίζει η κ. Μπουντουρέλη.
Το περιεχόμενο των εργαστηρίων είναι κατά βάση εικαστικό. Φέτος, η προσοχή στρέφεται κυρίως στον χώρο του μουσείου και εστιάζει στη μουσειακή εκπαίδευση των παιδιών, τα οποία θα περιηγούνται σε επιλεγμένες εκθέσεις του εκθεσιακού χώρου του Τελλογλείου. «Θα γίνεται μια μικρή ξενάγηση στα έργα και μια μικρή περιγραφή της γενικότερης έκθεσης. Έπειτα η δράση που θα γίνεται στο εργαστήριο και το οπτικοακουστικό υλικό το οποίο θα συνοδεύει με την περιήγηση και την προφορική ξενάγηση θα είναι αφιερωμένο σε συγκεκριμένη θεματική της έκθεσης», επισημαίνει η υπεύθυνη.
Προσθέτει ένα παράδειγμα: «Φιλοξενούμε την έκθεση του Νοβέλο Φινότι η οποία ονομάζεται ‘Το τέλος της νύχτας’ και έχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών σε ότι αφορά τις θεματικές στις οποίες διαρθρώνεται. Για τα μεγαλύτερα παιδιά μας, για παράδειγμα των 8-12 ετών, έχουμε αφιερωμένη μια ενότητα στην ιστορία αγάπης του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας όπως την έχει περάσει ο Φινότι στο μάρμαρο. Εμείς έχουμε ψάξει και έχουμε βρει άλλους τρόπους με τους οποίους αυτή η ιστορία αγάπης μεταφέρθηκε σε τέχνη, στην όπερα, στον κινηματογράφο, στη ζωγραφική από τον 18ο αιώνα και ύστερα. Έτσι, κάνουμε στα παιδιά μια μικρή παρουσίαση τόσο των γλυπτών του Φινότι όσο και των έργων των υπολοίπων καλλιτεχνών ή ένα μέρος της παραγωγής που αφιερώθηκε στον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα κι έπειτα τα παιδιά ζωγραφίζουν ή φτιάχνουν ένα μικρό δικό τους μακετάκι από το σκηνικό που φαντάστηκαν ή περιγράφουν και γράφουν μια ιστορία ανάλογα με το πώς θέλει ο καθένας να εκφραστεί», υπογραμμίζει η Ελένη Μπουντουρέλη.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται από 1 έως 30 Ιουλίου κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, 9πμ-12μ και αφορά σε παιδιά 4 έως 12 ετών. Θα διαμορφωθούν δύο τμήματα, το πρώτο θα φιλοξενεί παιδιά από 4 έως 7 ετών και το δεύτερο παιδιά από 8 έως 12 ετών.
Προϋποθέσεις συμμετοχής. Κάθε παιδί θα πρέπει:
-Να έχει το δικό του σετ με τα απαραίτητα είδη σχεδίου (μολύβια, σβηστήρα, ξύστρα, ψαλίδι, κόλλα stick, 2-3 πινέλα απλά, μαρκαδόρους)
-Να φοράει ελαφριά και πρόχειρα ρούχα
-Να έχει καπέλο, γυαλικά ηλίου, αντηλιακό και υγρά μαντηλάκια για απολύμανση χεριών
-Να έχει παγουράκι με νερό και κάποιο σνακ / φρούτο (υπάρχει η δυνατότητα συντήρησης των τροφίμων σε ψυγείο)
Κόστος: 35ευρώ ανά εβδομάδα/ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Πληροφορίες – εγγραφές – κρατήσεις θέσεων:
Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων: 2310-991614
Περίοδος εγγραφών: έως 27 Ιουνίου