Στην «Ακρόπολη» της Θεσσαλονίκης, σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης, μια διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό στα καλοκαιρινά πολιτιστικά δρώμενα. Πρόκειται για το «Φεστιβάλ Επταπυργίου» που τον Ιούλιο θα δώσει ζωή στο μνημείο αυτό, το οποίο είναι ένα τμήμα του μέρους της βυζαντινής οχύρωσης του 9ου αιώνα.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την «ψυχή» του Άννα Μυκονίου, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του οργανισμού, η οποία μετά από πρότασή της στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα κατάφερε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη χρηματοδότηση ώστε το φεστιβάλ από μια απλή ιδέα, ένα «τρελό σχέδιο», όπως είπε σήμερα η ίδια, να γίνει πράξη.
Έτσι, η εσωτερική αυλή του Επταπυργίου θα διαμορφωθεί με έξοδα εξολοκλήρου της Περιφέρειας και με επεμβάσεις που θα γίνουν στον χώρο θα αποκτήσει υπερυψωμένη σκηνή, πολυεπίπεδο πάτωμα για την ορχήστρα, κερκίδες και καρέκλες συνολικής χωρητικότητας 850-950 θεατών, ηχητική και φωτιστική κάλυψη, φωτισμό, βιολογικές τουαλέτες, ενώ οι εσωτερικοί του χώροι θα καθαριστούν και θα επιμεληθούν με ασφάλεια. Τη διαμόρφωση αυτή θα συνοδεύσουν επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή όπως βελτίωση σηματοδότησης προς το μνημείο, οργάνωση πάρκινγκ πίσω από το μνημείο σε συνδυασμό με 24ωρη ασφάλεια του χώρου.
Στη συνέχεια, στις 2-22 Ιουλίου θα φιλοξενηθεί εκεί η διοργάνωση που θα περιλάβει 6 παραγωγές, 10 παραστάσεις, ενώ θα εργαστούν γι αυτή συνολικά 65 τεχνικοί και 325 καλλιτέχνες, το 90% από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όσο για το κοινό του οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα φτάσει τους 7.600 θεατές.
«Το Φεστιβάλ αυτό θα αποτελέσει βασικό πολιτιστικό θεσμό της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ελλάδος και πόλο έλξης τουριστών, βοηθώντας να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη από απλή στάση, σε τουριστικό προορισμό», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Για την επιθυμία της Περιφέρειας να «παντρέψει τις νέες καλλιτεχνικές προσπάθειες με το παλιό» μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, ενώ στην ανάγκη της εξωστρέφειας των μνημείων αναφέρθηκε ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης (το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία).
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θανάσης Κολαλάς. Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη σύμπραξη πολιτιστικών φορέων της πόλης όπως Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ορχήστρα MOYSA του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ όπως σημείωσαν οι διοργανωτές πρόθεση είναι να διατηρήσει μια πολιτική χαμηλού εισιτηρίου, αλλά να πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο.
Το πρόγραμμα
1 Ιουλίου στις 9.30μμ
Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Ε. Μέντελσον σε μουσική διεύθυνση Άλκη Μπαλτά και σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα
7 Ιουλίου στις 9.30μμ
Μουσική του Πάθους από το Vienna Met trio (Maria Radutu, Edua Zadory, Θεόδωρος Κερκέζος)
10-12-14-16-18 Ιουλίου
Cavalleria Rusticana από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε διεύθυνση Ζωής Τσόκανου και σκηνοθεσία Αθανάσιου Κολαλά
19 Ιουλίου στις 9μμ
«Επταπύργιο, ένας αιώνας σε μια μέρα» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σύλληψη Εύης Σαρμή
19 Ιουλίου στις 9.30μμ
«…νύχτα Μαγικιά…» – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΟΜΜΘ MOYSA σε διεύθυνση Παναγή Μπαρμπάτη
22 Ιουλίου στις 9.30μμ
Ελύτης – Eluard έρωτας και φως μέσα από την ποίησή τους (απαγγελία Ιουλίτα Ηλιοπούλου και Δημήτρης Καταλειφός)