«Το Χόλιγουντ είναι εδώ και βρίσκεται πλέον για τα καλά στη Θεσσαλονίκη!».
Με αυτόν τον τρόπο «καλωσόρισε» το νέο επενδυτικό βήμα που αναμένεται να αποδώσει καρπούς σε λίγο καιρό ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος, στο οποίο προχωρά η αμερικανική εταιρεία Nu Boyana Hellenic (θυγατρικής της Mellenium Films) με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δόθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Yariv Lerner, τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία κινηματογραφικών παραγωγών στη Νέα Υόρκη Γιάννη Καλαφάτη και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Πάνο Κουάνη.
Σε μια τεράστια έκταση στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης- ο ακριβής τόπος δεν ανακοινώνεται ακόμη- μια μεγάλη επένδυση xολιγουντιανού χαρακτήρα αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα σε επενδυτικό κινηματογραφικό επίπεδο τόσο στην πόλη, όσο και στην Ελλάδα και την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η δημιουργία των στούντιο στη Θεσσαλονίκη έρχεται ως συνέχεια της αποστολής κλιμακίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη στο Hollywood τον προηγούμενο μήνα και της συνάντησης του κ. Τζιτζικώστα με τον Πρόεδρο της Millennium Films Jeffrey Greenstein.
Σε ένα οικόπεδο έκτασης 83 χιλιάδων στρεμμάτων θα δημιουργηθεί το στούντιο που θα στεγάσει 8 χολιγουντιανά πλατό. Σ' αυτά θα γυριστούν αρχικά δύο κινηματογραφικές παραγωγές και μια τηλεοπτική σειρά από το εξωτερικό. «Αυτή η προσπάθεια ήταν αρκετά επίπονη αλλά δεν θα είχε ολοκληρωθεί αν δεν υπήρχε ένας εμπνευσμένος άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι του ΕΚΟΜΕ», τόνισε ο Περιφερειάρχης εκθειάζοντας την εργασία προς αυτόν τον σκοπό του προέδρου του ΕΚΟΜΕ Πάνου Κουάνη. «Είμαστε πανέτοιμοι και είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που έχει οργανωμένο και πλήρως λειτουργικό Film Office. Βρισκόμαστε στη διάθεση όχι μόνο της Millenium αλλά και μεγάλων εταιρειών κολοσσών από το Χόλιγουντ και το Μπόλιγουντ για να έρθουν εδώ και να κάνουν τη δουλειά τους. Στην Αμερική είδα πολύ έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά τους», συμπλήρωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Αρωγός στο έργο δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, που τόνισε πως σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περισσότερες πρωτοβουλίες σε επενδύσεις ως προς τα Film Offices, αλλά και ως προς το να έρθουν στη χώρα ακόμη περισσότερα στούντιο και διεθνείς παραγωγές. «Δεν υπάρχουν πιο ευχάριστες στιγμές για όσους ασχολούνται με την πολιτική, από τις στιγμές που τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Αυτή είναι μια τέτοια στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι αργήσαμε πολύ γιατί δεν είχαμε τα σωστά κίνητρα ή συναντούσαμε γραφειοκρατικά εμπόδια. Είναι πάντως ευχής έργο που η Περιφέρεια και η Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία αυτών των στούντιο μπαίνει σε αυτόν τον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών», τόνισε.
Για ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα μίλησε ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Γιάννης Καλαφάτης. «Προσβλέπουμε σε 13 πλατό. Αυτός ο αριθμός δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Προϋπόθεση είναι να προσκληθούν παραγωγές υψηλών προδιαγραφών, που μέχρι τώρα γυρίζονται στη Βουλγαρία. Οι συνέπειες για την οικονομία είναι προφανείς άμεσα αλλά και έμμεσα. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να διαφημιστεί ο τόπος. Επίσης πολλά νέα άτομα θα έχουν την ευκαιρία να ονειρευτούν κάτι το οποίο δεν θα το είχαν», επεσήμανε.
Η επένδυση που αγγίζει τα 20 εκ. ευρώ αναμένεται να απασχολήσει 100 άτομα αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το κτίσιμο των στούντιο, δηλαδή σε έναν χρόνο αφότου εκδοθεί η απαραίτητη πολεοδομική άδεια. Μελλοντικά όμως αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί σταδιακά τόσο με μόνιμους όσο και με έκτακτους απασχολούμενους.
Για τα οφέλη αλλά και τα «αρνητικά» του rebate μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Yariv Lerner, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια της δημιουργίας των στούντιο είχε αποδοχή και από την πρώην και από τη νυν ελληνική κυβέρνηση. «Όταν έρχεται μια ταινία φέρνει ανθρώπους, σταρ, τεχνικούς, αλλά αφήνει πίσω της και κάτι, ένα αποτύπωμα», είπε χαρακτηριστικά ενώ διηγήθηκε μια ιστορία για τα γυρίσματα παραγωγής στη Βουλγαρία για τις ανάγκες των οποίων έπρεπε να χτιστεί μια γέφυρα στην περιοχή. Η γέφυρα αυτή όταν ολοκληρώθηκε η παραγωγή παρέμεινε στον τόπο και τώρα η βουλγαρική κυβέρνηση την αξιοποιεί ως τουριστικό αξιοθέατο με αντίτιμο εισιτήριο που αντιστοιχεί σε πέντε ευρώ. Στα θετικά μιας τέτοιας δουλειάς συγκαταλέγονται ακόμη κατά τον κ. Lerner η προβολή σε παγκόσμιας εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια. «Μια διαφήμιση στο CNN κοστίζει πολλά, αλλά με το rebate είναι δωρεάν», τόνισε.
Τέλος, ως προς τα μη θετικά αποτελέσματα τέτοιου είδους εγχειρημάτων ανέφερε ότι «αυξάνεται πολύ ο κόσμος σε μια περιοχή, αφού μια παραγωγή φέρνει πάνω από 2000 ανθρώπους, γεγονός που δημιουργεί κυκλοφοριακή σύγχυση ή άλλα προβλήματα».