Οι ηλικιωμένοι που ζουν στις πόλεις έχουν καλύτερη υγεία από όσους ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα.
Αυτό προκύπτει από έκθεση της Eurostat, η οποία αξιολογεί δεδομένα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των αστικών περιοχών φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της κατάστασης υγείας του πληθυσμού.
Το 2021, το 43% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που ζούσαν σε πόλεις, ανέφεραν ότι είχαν καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας. Αυτό ήταν 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο για όλα τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας (41%).
Η ίδια τάση παρατηρείται στην Ελλάδα, όπου το 50% των ηλικιωμένων που ζουν σε πόλεις δηλώνουν πολύ καλή ή καλή υγεία, έναντι μέσου όρου 40% στο σύνολο της χώρας.
Οκτώ μέλη της ΕΕ ανέφεραν ποσοστά άνω του 50% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που ζουν σε πόλεις με καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (66%), στη Σουηδία (64%) και στο Βέλγιο (60%). Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (11%), στη Λετονία (15%) και στην Πορτογαλία (21%).
Η μεγαλύτερη διαφορά στο ποσοστό των ηλικιωμένων που ζουν σε πόλεις που ανέφεραν καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο καταγράφηκε στη Σλοβενία (+7 ποσοστιαίες μονάδες), σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και την Κροατία (+5 ποσοστιαίες μονάδες).
Αντίθετα, η διαφορά ήταν χαμηλότερη στο Λουξεμβούργο (-2 μονάδες), στην Ολλανδία και στη Γαλλία (-1). Σε αυτές τις χώρες, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που ανέφεραν καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας ήταν χαμηλότερο στις πόλεις από ό,τι σε εθνικό επίπεδο.