ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΙΛΚΙΣ

«Καμπάνα» στην αναπληρώτρια διευθύντρια της ΔΕΥΑ Παιονίας λόγω μη χλωρίωσης του νερού

MakThes Team10 Ιουνίου 2024

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς οδηγήθηκε η υπόθεση του ακατάλληλου νερού στο Φανό Παιονίας, όπως το διαπίστωσαν τον Ιούλιο του 2022 οι υγειονομικές υπηρεσίες επιβεβαιώνοντας την επί μήνες διαμαρτυρίατων κατοίκων ότι το νερό του δικτύου ύδρευσης παρουσιάζει προβλήματα.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση εννέα μηνών με τριετή αναστολή για δηλητηρίαση πραγμάτων κοινής χρήσης (πηγών) που μπορούσε να προκαλέσει βλάβη σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων από αμέλεια και διά παραλείψεως και για ρύπανση περιβάλλοντος από αμέλεια διά παραλείψεως την τότε αναπληρώτρια διευθύντρια της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Παιονίας θεωρώντας ότι είχε την υπηρεσιακή υποχρέωση να διατηρεί ασφαλές το νερό του δικτύου.

Δείγμα νερού που έβγαλε κάτοικος του Φανού και ενώ το έδειξαν στην ΔΕΥΑΠ αυτοί τους αγνόησαν και τους διαβεβαίωσαν ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις ήταν καλές.

Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη ύστερα από συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι το νερό της ύδρευσης ήταν θολό και μάλιστα είχαν διενεργήσει οι ίδιοι δειγματοληψίες σε ιδιωτικό εργαστήριο που το έκρινε ακατάλληλο, καθώς τα αποτελέσματα των δημοτικών υπηρεσιών ανέφεραν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Στις 26 Ιουλίου 2022 ακολούθησαν τέσσερις δειγματοληψίες των κρατικών υγειονομικών υπηρεσιών και διαπιστώθηκε ότι το νερό δεν είχε χλωριωθεί καθόλου, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο με συνέπεια οι τιμές των κολοβακτηριοειδών να είναι ιδιαίτερα υψηλές και το νερό να είναι απολύτως ακατάλληλο.

«Όφειλε να εξασφαλίσει ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης είναι υγιεινό και καθαρό, απαλλαγμένο μικροοργανισμών και παρασίτων και οποιωνδήποτε ουσιών, που αποτελούν ενδεχόμενο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», σημειώνεται στο κατηγορητήριο για την αναπληρώτρια διευθύντρια της δημοτικής επιχείρησης. Κάτοικοι του Φανού, οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν ως μάρτυρες υποστήριξης της κατηγορίας, περιέγραψαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς ότι το πρόβλημα με το νερό το αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό και την περίοδο εκείνη είχε κορυφωθεί. Μάλιστα στο δικαστήριο ανέφεραν ότι προσκόμιζαν στους εκπροσώπους του δήμου μετρήσεις που έδειχναν πως το νερό είναι ακατάλληλο, όμως δεν γίνονταν δεκτές και οι απαντήσεις που λάμβαναν ήταν πως δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι η θολότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ακαταλληλότητα.

«Η απόφαση αυτή δικαιώνει προς στιγμήν τον αγώνα των κατοίκων του Φανού να αποδείξουν ότι το νερό έχει πρόβλημα και πως δεν είναι όλα καλά όπως θέλει να το παρουσιάσει η δημοτική επιχείρηση», σχολίασε ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας των κατοίκων, Δημήτρης Τόλιος.

Στην απολογία της στο δικαστήριο η τότε αναπληρώτρια διευθύντρια της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Παιονίας αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστήριξε πως τα αποτελέσματα της μέτρησης εκείνης της ημέρας ήταν τυχαία αρνητικά, πως το νερό ήταν κατάλληλο και χλωριωνόταν, μετρήσεις γίνονταν διαρκώς, όμως τη συγκεκριμένη ημέρα λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων προκλήθηκε πρόβλημα στο δίκτυο. «Αποδείχτηκε ότι το νερό είχε κολοβακτηρίδια και δεν είχε καθόλου χλωρίωση», απάντησε ο κ. Τόλιος εκπροσωπώντας κατοίκους. Οι κάτοικοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται και τονίζουν πως ακόμη και σήμερα δεν πίνουν νερό από το δίκτυο, καθώς θεωρούν ότι είναι ακατάλληλο, παρά τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Πρόεδρος ΔΕΥΑΠ: «Συνεχείς οι έλεγχοι καταλληλότητας του πόσιμου νερού»

Για τις εν λόγω εξελίξεις αλλά και γενικότερα πως αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΥΑΠ τα ζητήματα που αφορούν την υγιεινή του πόσιμου ύδατος στον δήμο Παιονίας αναφέρθηκε απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του «Μαχητή» ο πρόεδρος της Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης.

Όπως δήλωσε το επίμαχο περιστατικό, με βάση το οποίο υπάρχει πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για την αναπληρώτρια διευθύντρια της δημοτικής επιχείρησης, αφορά παλαιότερο περιστατικό του 2020 και ότι επ΄ αυτής έχει ήδη κατατεθεί σχετική έφεση.

«Πρόκειται για μία περίπτωση που έχει προκύψει λόγω εισροής στο δίκτυο βρόχινων νερών και είναι κάτι που έχει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως εσχάτως στην έδρα του δήμου την πόλη του Πολυκάστρου, όπου η λήψη δείγματος την επίμαχη χρονική περίοδο και η εξέταση του θα έδειχνε στοιχεία επιβάρυνσης και ακαταλληλότητας».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, η ΔΕΥΑ Παιονίας με βάση και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και την δική της τακτική έχει εντείνει τα τελευταία τρία χρόνια τους σχετικούς ελέγχους καταλληλότητας του πόσιμου ύδατος που αναρτώνται και δημόσια.

Αρνητικά τοποθετήθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο σε ότι αφορά την διάρθρωση της διεύθυνσης της επιχείρησης και τούτο διότι η εκτίμηση είναι ότι η πρωτόδικη ποινή «αφορά περιστατικό που οφείλεται σε αστοχία του δικτύου σε περίοδο βροχόπτωσης, καθώς πέραν των άλλων εκκρεμεί πλέον και η έφεση έναντι της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.