ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καμπάνακι από τους φαρμακοποιούς για το σκεύασμα Ozempic που είναι για διαβητικούς

Ελένη Θεοδωρίδου12 Απριλίου 2023

Να ληφθούν άμεσα μέτρα ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ό,τι αφορά στην συνταγογράφηση του φαρμακευτικού σκευάσματος “Ozempic inj.sol” που ενδείκνυται για τον Σακχαρώδη Διαβήτη 2. Ο σύλλογος κάνει λόγο για στρέβλωση των πραγματικών αναγκών και πρόβλημα διάθεσης γιατί ενδεχομένως συνταγογραφείται για τον έλεγχο βάρους.

Όπως τονίζει ο ΠΦΣ, το πρόβλημα επάρκειας του φαρμακευτικού σκευάσματος “Ozempic inj.sol” προέκυψε καθώς οι ποσότητες που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία να είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν ικανοποιούν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά.

Συνεπώς, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά να γίνει έλεγχος ψευδούς ιατρικής γνωματεύσεων «με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν !!».

Η αλόγιστη συνταγογράφηση, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς δημιουργεί εμπόδιο για να ενταχθούν νέοι πραγματικά έχοντες ανάγκη ασθενείς στη θεραπευτική αγωγή. Ο ΠΦΣ χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του «Η όλη αυτή στρέβλωση στην διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.)». Περαιτέρω προκαλείται ένας φαύλος κύκλος ζητημάτων αφού «για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα καθότι η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς, καθιστά αμφίβολη τη διαρκή θεραπευτική τους ρύθμιση.

Συνεπώς, ο ΠΦΣ κάνει αίτημα να προχωρήσουν σε ελέγχους ο μηχανισμοί για να μη διασαλευθεί «η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Τέλος, ο σύλλογος ζητά ο ΕΟΦ «να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών».

Ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τονίζει στο makthes.gr: 

«Η έλλειψη του συγκεκριμένου σκευάσματος είναι πολλή μεγάλη τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας, η παραγωγη δεν φτανει να καλυψει τη ζητηση και γι αυτο το φαρμακο και για αλλα ιδιας κατηγοριας». 

«Όπως καταλαβαίνετε, αν χρησιμοποιείται και για άλλους λόγους, όπως την απώλεια βάρους, σαφέστατα οι ελλείψεις διογκώνονται και δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2.» προσθέτει.

«Κανένα φάρμακο δεν κάνει καλό όταν το παίρνεις εκτός ενδείξεων και χωρίς συνταγή γιατρού. Το συγκεκριμένο σκεύμασμα είναι ενέσιμο και όπως όλα κρύβει κινδύνους και μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες, όπως για παράδειγμα υπογλυκαιμία. Δύσκολα θα το έπαιρνε κάποιος από μόνος του δεν είναι χάπι. Είναι κρίσιμο να σταματήοσουν να το παίρνουν όσοι είναι εκτός ενδείξεων» καταλήγει ο κ. Ευγενίδης.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.