Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προϊόντα που αγοράζουν, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μάσκες και τα αντισηπτικά, και να μην εμπιστεύονται προϊόντα που πωλούνται σε μέρη που δεν θα έπρεπε, π.χ. μάσκες και αντισηπτικά σε περίπτερα και λαϊκές αγορές, συμβουλεύουν τους καταναλωτές οι φαρμακοποιοί της χώρας, κάνοντας λόγο στη «ΜτΚ» για προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και αγνώστου προέλευσης που έχουν κατακλύσει την αγορά.
«Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως η αγορά αντισηπτικών από σημεία και ανθρώπους που δεν λογοδοτούν για τα προϊόντα τους είναι επικίνδυνη. Όχι, ότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία. Το κακό είναι ότι δεν προστατεύουν πράγμα που σημαίνει πως αυτό είναι πιο επικίνδυνο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «ΜτΚ» το ζήτημα των «μαϊμού» αντισηπτικών και μασκών είναι γνωστό στο υπουργείο Ανάπτυξης, αφού οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει εδώ και μέρες έλεγχο ως προς την τιμή και ως προς το περιεχόμενο των υλικών και την αποτελεσματικότητα αυτών που διακινούνται στην αγορά, από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Τα περισσότερα από τα μαϊμού προϊόντα διακινούνται μέσω ίντερνετ. Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι αγοράζουν προϊόντα από πηγές που δεν είναι υπεύθυνες και δεν λογοδοτούν είναι επικίνδυνα» ισχυρίζεται ο κ. Λουράντος και κάνει έκκληση στο κοινό να προμηθεύεται προϊόντα από αναγνωρισμένα σημεία πώλησης.
«Δεν είχε καθόλου αλκοόλη»
Είναι γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες και εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης σε αντισηπτικά υγρά και χειρουργικές μάσκες μιας χρήσεως, όπως επίσης και στην έλλειψη καθαρών πρώτων υλών για την παρασκευή αντισηπτικού σε ειδικό φαρμακευτικό εργαστήριο, στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα, την αποτελεσματικότητα των οποίων δεν γνωρίζουν οι ειδικοί: δηλαδή οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί. Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» ο φαρμακοποιός Ιωσήφ Βαένα «μου έφερε μια πελάτισσα αντισηπτικό αγορασμένο στην αγορά και με βαθμονόμηση με αλκοολόμετρο στο εργαστήριο μου δείχνει 0 βαθμούς ισοπροπυλικής αλκοόλης με περιθώριο λάθους +-5 βαθμούς, την ώρα που στα συστατικά αναφέρεται η ισοπροπυλική αλκοόλη ως βασικό συστατικό» σχολιάζει χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει πως ενώ το προϊόν ανέφερε πως περιλαμβάνει αλκοόλη στην πράξη μετά από έλεγχο με αλκοολόμετρο σε ειδικό εργαστήριο φαρμακείου δεν ανιχνεύτηκε ίχνος αλκοόλης που εγγυάται αντισηψία, με τους ειδικούς αν αναφέρουν πως οι βαθμοί της αλκοόλης για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι άνω των 70 βαθμών.
Η αλήθεια είναι, πως το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα που λανσάρονται ως αντισηπτικά, ωστόσο ακόμα και από την ετικέτα μπορεί να διακρίνει κάποιος πως υπάρχει… πρόβλημα. Ετικέτες με ορθογραφικά λάθη ακόμα και στην λέξη «αντισηπτικό» (γράφεται ως αντισυπτικό) ή στις οδηγίες χρήσης όπου οι χώροι είναι γραμμένοι ως «χόροι» και η απολύμανση ως «απολίμανση», κάτι που θυμίζει κακή μετάφραση και μάλιστα «από google» όπως υποστηρίζει στη «ΜτΚ» άνθρωπος της αγοράς.
Επενδύουν στον πανικό του κόσμου
«Όσον αφορά τα προϊόντα των φαρμακείων αυτά είναι σίγουρα εγγυημένα. Είναι αυτά που διανέμουν οι φαρμακοποιοί με ευθύνη δική τους και με σφραγίδα του φαρμακείου. Είναι γεγονός ότι όταν υπάρχει μια κρίση υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι διαθέτουν προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι προϊόντα μαϊμού. Για παράδειγμα οι μάσκες. Πόσες μάσκες από αυτές που κυκλοφορούν έχουν την ένδειξη CE ή ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που είναι το FFP2 και το FFP3. Καμία μάσκα δεν τα αναφέρει. Αλλά αυτές οι μάσκες είναι οι μόνες που είναι εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιμετωπίζουν κατά κάποιο τρόπο της μετάδοσης του ιού. Έτσι και στα αντισηπτικά. Οι φαρμακοποιοί προμηθευόμαστε από εταιρείες που διαθέτουν προδιαγραφές και σφραγίδες. Σε μια λαϊκή αγορά ένας πουλούσε αντισηπτικά. Δεν ξέρω αν αυτά τα αντισηπτικά είναι σωστά» υποστηρίζει ο κ. Λουράντος. Μάλιστα ο κ. Λουράντος αναφέρεται σε συγκεκριμένες μάσκες που εισήχθησαν από την Βουλγαρία και πωλούνται έναντι 69 ευρώ το ένα πακέτο των 50 τεμαχίων χωρίς να αναφέρονται προδιαγραφές ούτε CE. «Οι μάσκες αυτές πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Είναι ένα απλό χάρτινο πράγμα. Πρόκειται για κακοήθεια και αισχροκέρδεια. Οι συνεταιρισμοί δεν τις αγόρασαν τις συγκεκριμένες» λέει ο κ. Λουράντος.
Σε ό,τι αφορά τα αντισηπτικά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής «ο οποιοσδήποτε μπορεί να βάλει νερό και χρώμα και να το πουλήσει ως αντισηπτικό. Αυτοί όλοι που τα πουλάνε έχουν βρει και τα πουλάνε. Επενδύουν στον πανικό του κόσμου. Οι καταναλωτές δεν είναι φαρμακοποιοί, ούτε γιατροί» τονίζει. «Αυτό που πρέπει να περιλαμβάνει σίγουρα ένα αντισηπτικό είναι ή αιθανόλη ή ισοπροπυλική αλκοόλ. Εάν δεν περιέχει ένα από τα δυο δεν μπορεί να λέγεται αντισηπτικό» σχολιάζει. «Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο ιός με το αλκοόλ μόνο αδρανοποιείται και όχι με κάτι άλλο» τονίζει και υποστηρίζει πως στην αγορά υπάρχει «αισχροκέρδεια φουλ».
«Πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα που βλάπτουν γιατί ακριβώς δεν προστατεύουν. Πρέπει οι καταναλωτές να εμπιστεύονται το σημείο από όπου ψωνίζουν. Καλά θα κάνουν να γίνουν έλεγχοι. Οι καταναλωτές να αγοράζουν καταστήματα που εμπιστεύονται μάσκες και αντισηπτικά» αναφέρει από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Μαρτίου 2020