Οι τελευταίες εικόνες από την προέλαση των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, η ανατροπή της φιλοδυτικής κυβέρνησης της χώρας, η κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας από τους αντάρτες και η φυγάδευση των Αμερικανών αξιωματούχων με ελικόπτερα, έχουν προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή και ανησυχία.
Η ήττα -στην πράξη- των Αμερικανών 20 χρόνια μετά την απόβαση των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν, που είχε ως σκοπό να πατάξει τη δράση της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Αλ Κάιντα» και να εγκαθιδρύσει ένα δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα, φαίνεται πως για πολλούς ξυπνά μνήμες της άτακτης φυγής των Αμερικανών από τη Σαϊγκόν στο Βιετνάμ.
Στις 30 Απριλίου 1975, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πετάει σε χαμηλό ύψος πάνω από κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας και από την αυτοσχέδια σκάλα του δεκάδες Αμερικανοί πολίτες και εργαζόμενοι για λογαριασμό των Η.Π.Α. διωγμένοι, σκαρφαλώνουν εγκαταλείποντας τη Σαϊγκόν, που λίγες μέρες νωρίτερα έχει πέσει στα χέρια των Βιετναμέζων ανταρτών, σημαίνοντας το τέλος του πολυετούς πολέμου και της αιματοχυσίας στο Βιετνάμ, αλλά παράλληλα και την αδυναμία των αμερικανικών δυνάμεων να διαχειριστούν την κατάσταση.
Η εμπλοκή των Η.Π.Α. στον πόλεμο του Βιετνάμ (1955-1975) έληξε με ταπεινωτικό τρόπο για την άλλοτε άτρωτη ιμπεριαλιστική υπερδύναμη. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες ή «σύμβουλοι», όπως τους είχε χαρακτηρίσει ο Πρόεδρος Κένεντι, αποβιβάστηκαν στην ασιατική χώρα για να αντιμετωπίσουν το κύμα των Βιετναμέζων ανταρτών που κυριαρχούσαν στο βόρειο τμήμα της χώρας και προασπίζονταν τον κομμουνισμό.
Το απελευθερωτικό μέτωπο των ανταρτών στα βόρεια και στα νότια της χώρας όμως, χρόνια με τα χρόνια δυνάμωνε και οι συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών και Βιετναμέζων γίνονταν ολοένα πιο σφοδρές και αιματηρές, προκαλώντας μαζικές καταστροφές και στοιχίζοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στα αμφότερα «στρατόπεδα».
Στις 27 Απριλίου 1975, οι δυνάμεις του Βόρειου Βιετνάμ, Βιετμίνχ, σε συνεργασία με τους αντάρτες του Νότιου Βιετνάμ, τους Βιετκόνγκ, πραγματοποίησαν μεγάλη επίθεση με στόχο την πόλη Σαϊγκόν, πρωτεύουσα του Νότιου Βιετνάμ, την οποία και κατέλαβαν υπό τον έλεγχό τους.
Στις 30 Απριλίου, η κυβέρνηση του Νότιου Βιετνάμ παραδόθηκε και η χώρα τέθηκε κάτω από κομμουνιστικό καθεστώς. Η πτώση της Σαϊγκόν συνοδεύτηκε από τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης από αέρος, με όνομα «Συχνός Άνεμος». Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α αποχωρούσαν από τη χώρα όχι ως απελευθερώτριες, ούτε ως νικήτριες. Είχαν ηττηθεί, ο πόλεμος είχε λήξει με τους Αμερικανούς να βρίσκονται στην πλευρά των χαμένων. Η ιστορική πλέον, φωτογραφία από την στιγμή της φυγάδευσης των Αμερικανών από τη Σαϊγκόν έχει κάνει το γύρω του κόσμου και χαράκτηκε ανεξίτηλα στο μυαλό όλων εκείνων που πίστευαν στις ανίκητες πολεμικές δυνάμεις των Η.Π.Α., αποτελώντας μέχρι και σήμερα ένα τεράστιο πλήγμα για την ιμπεριαλιστική πολιτική της χώρας…που όπως όλα δείχνουν αναβιώνει το 2021 με την αποχώρηση των Αμερικανών από την Καμπούλ.