ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάν' το όπως η Κρήτη: Μικροί δημοσιογράφοι στο… κυνήγι της είδησης

Φανή Σοβιτσλή05 Νοεμβρίου 2022

Το πρώτο «ταξίδι» από την Κρήτη προς τη Θεσσαλονίκη έγινε τον περασμένο Ιούλιο με αφορμή το 3ο συνέδριο Κριτικής Παιδαγωγικής του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ.

Πριν από λίγες μέρες το ταξίδι επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά από την Κρήτη, συγκεκριμένα το Ηράκλειο προς τη Νάουσα, όπου… εισέβαλαν κάποιοι «Τύποι με ουσία και μεράκι για τη δημοσιογραφία».

Αυτή τη φορά η πόλη της Νάουσας έγινε το επίκεντρο της επιμορφωτικής δράση με τίτλο «Μαθητικά, Σχολικά και Διασχολικά Έντυπα - Το παράδειγμα της Κρήτης», που φιλοξενήθηκε στο κέντρο «Χρ. Λαναράς», με διοργανωτές τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάουσας, το 8ο Νηπιαγωγείο και 8ο Δημοτικό Σχολείο και τον Σύλλογο Νεανικής Δημοσιογραφίας Κρήτης «Τύπος και Ουσία».

Ο εκπαιδευτικός, ραδιοφωνικός παραγωγός και ιδρυτικό στέλεχος του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία» Γιώργος Δασκαλάκης ανέπτυξε το θέμα «Μαθητικός Τύπος, το κρυφτό και το κυνηγητό μέσα σε μια εφημερίδα», κάνοντας παράλληλα μια ιστορική αναδρομή στα διασχολικά έντυπα της Κρήτης- περιοδικό «Το Κρητικόπουλο» 1935-36.

Στο πλαίσιο μάλιστα της δράσης έδωσε τα «φώτα του» στο εργαστήρι δημιουργίας αυτοσχέδιου φύλλου εφημερίδας για εκπαιδευτικούς, με τη βοήθεια νεαρών μαθητών δημοσιογράφων και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών.

Η… λιλιπούτεια εφημερίδα «8κτω»

Η συνεργασία μεταξύ Κρήτης και Νάουσας εδραιώθηκε με την παρουσίαση της εφημερίδας «8κτώ» του 8ου Νηπιαγωγείου Νάουσας, μέσα από την οπτική και τα βιώματα των μαθητών που εργάστηκαν γι’ αυτή, ενόσω φοιτούσαν στην αντίστοιχη βαθμίδα.

Ο μαθητής Ιωάννης Μακρογιώργος Βαλσαμίδης μίλησε για τα πρώτα βήματα της εφημερίδας, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια κυκλοφορίας, η μαθήτρια Ιοκάστη Καλδάρα παρουσίασε την εργασία στην εφημερίδα τα έτη 2017 και 2018 ενώ η μαθήτρια Ασημίνα Κάπα μίλησε για τα έτη 2019 και δώθε.

«Ξεχωριστές στιγμές με τους συναδέλφους της Ημαθίας, που γιόρτασαν το "ΝΑΙ" στη μαθητική εφημερίδα, την παραμονή του "ΟΧΙ"» έγραψε χαρακτηριστικά στη σελίδα του στο facebook ο εκπαιδευτικός Γ. Δασκαλάκης, διαπιστώνοντας ότι υπήρχε εξαιρετικό ενδιαφέρον και μεγάλη δίψα για νέες ιδέες και πρακτικές.

«Η Κρήτη διαθέτει μια πρωτοπόρα ιστορία στον δια-σχολικό Τύπο, γεγονός που συντελεί στην ευρεία παραγωγή του σχολικού Τύπου. Ό,τι κάνουμε δέκα χρόνια τώρα μέσα από τον Σύλλογο "Τύπος και Ουσία" το μοιραστήκαμε με μαθητές και εκπαιδευτικούς της Νάουσας, με τελικό προϊόν την πρωτότυπη, αυτοσχέδια εφημερίδα "Τάπα και Ησύχασα", η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα σε συλλεκτικά αντίτυπα.

Η επιμορφωτική δράση έκλεισε με ένα απόσπασμα, για τη δύναμη των λέξεων στην παιδική ψυχή, του βιβλίου της Σουζάνας Τομάρο «Οι πόρτες που κανένας δεν βλέπει», με τον κ. Δασκαλάκη να τονίζει πως «ένα παιδί που γράφει είναι ένα παιδί που σκέφτεται».




This page might use cookies if your analytics vendor requires them.