Έκπληκτη η κοινή γνώμη παρακολουθεί εδώ και λίγες ημέρες τις αποκαλύψεις για όσα συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Αν δεν κατάλαβα λάθος, το θέμα είναι ότι κάποιες επιχειρήσεις συμφώνησαν μεταξύ τους με σκοπό να πετάξουν έξω από τη δουλειά μία άλλη επιχείρηση.
Αυτό όμως είναι ο ορισμός του καρτέλ.
Σύμφωνα με την εκλαΐκευση του όρου, καρτέλ είναι η συμφωνία μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο, με σκοπό την αποφυγή του μεταξύ τους ανταγωνισμού.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, λέγεται ότι η συμφωνία περιλάμβανε να “φάνε” -δηλαδή να εξαφανίσουν από το γήπεδο που παίζουν- μίαν άλλη ανταγωνιστική επιχείρηση.
Κάποιος όμως το κατάγγειλε, άρχισαν παρακολουθήσεις ανθρώπων τε και τηλεφώνων και εφαρμόστηκαν διάφορες άλλες αστυνομικές πρακτικές από τον Μάιο του 2018, μέχρι προχθές που φτάσαμε στις συλλήψεις.
Προφανώς οι συλλήψεις έγιναν γιατί κάποιοι φέρονται να παραβίασαν προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα.
Όμως, ο σχηματισμός καρτέλ, δεν απαγορεύεται από τον Ποινικό Κώδικα. Απαγορεύεται από το Δίκαιο του Ανταγωνισμού, τους περιορισμούς στον οποίο αντιμετωπίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αν το καρτέλ είναι εγκληματική οργάνωση, θα πρέπει να συλληφθεί ο ΟΠΕΚ, των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, που αυτοχαρακτηρίζεται καρτέλ.
Σήμερα διάβασα ότι η επιχείρηση σε βάρος της οποίας κατηγορούνται ότι έφτιαξαν το καρτέλ οι υπόλοιπες, πριν από λίγους μήνες έκλεισε.
Δηλαδή όσο οι διωκτικές αρχές τους παρακολουθούσαν για να βρουν αν είχαν παραβιάσει τον Ποινικό Κώδικα, οι κατηγορούμενοι, παραβιάζοντας το δίκαιο του ανταγωνισμού είχαν πετύχει ήδη τον σκοπό τους, δηλαδή είχαν πετάξει έξω από τη δουλειά έναν ανταγωνιστή τους.
Γιατί στο μεταξύ δεν ενεργοποιήθηκαν οι κρατικοί φορείς που έχουν ως αρμοδιότητα να προστατεύουν τον ανταγωνισμό;
Δεν ειδοποιήθηκαν; Δεν το αξιολόγησαν; Έφαγε την προστασία του ανταγωνισμού η εχεμύθεια της έρευνας;
Αν βεβαίως είναι έτσι, όπως περιγράφονται τα πράγματα...