Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 103ης Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ, που διεξήχθη στην Καστοριά από τις 11 έως τις 14 Ιουλίου 2023.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπροσωπούμενη από τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οδυσσέα Ζώρα.
Η Σύνοδος σηματοδότησε την πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού με τους/τις πρυτάνεις και την αναλυτική του ενημέρωση για τρέχοντα και πάγια προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νέου νόμου.
Η Σύνοδος, όπως ανακοίνωσε, προσβλέπει στη «διαρκή και γόνιμη συνεργασία» με τον νέο υπουργό «στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και περαιτέρω ανάπτυξης των Ελληνικών πανεπιστημίων, ώστε να ανταποκριθούν στις εθνικές και διεθνείς προκλήσεις». Από την πλευρά του, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου με τα πανεπιστήμια για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων και δεσμεύτηκε να εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων. Επιβεβαίωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και θα ενισχυθεί με στοχευμένες πολιτικές.
Συγκεκριμένα, με βάση τις προτάσεις της Συνόδου, ο υπουργός κάλεσε σε συνεργασία για την απλοποίηση των διαδικασιών στους ΕΛΚΕ και τη μείωση εν γένει της γραφειοκρατίας ενώ δεσμεύτηκε για τη χορήγηση της εθνικής χρηματοδότησης σε ερευνητικά ανταγωνιστικά έργα (matching funds).
Η Σύνοδος ενημέρωσε ότι αναλαμβάνει να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επανενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ με προτεραιότητα το πρόγραμμα πρόσληψης διδασκόντων για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας. Παράλληλα, έθεσε ως επιτακτικό πρόβλημα την υποστελέχωση των πανεπιστημίων σε διοικητικό και διδακτικό προσωπικό και ζήτησε την αναπλήρωση των θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού που κενώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ. Επίσης, πρωταρχικής προτεραιότητας θεωρεί την έγκριση νέων Οργανισμών των πανεπιστημίων ώστε να αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί η λειτουργία τους. Τέλος, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ).
Επιπλέον, στις εργασίες της Συνόδου μετείχαν και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκη Δανδόλου, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης καθηγητής Περικλής Μήτκας.
Σημειώνεται τέλος, ότι τη Σύνοδο διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και προήδρευσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θεόδωρος Θεοδουλίδης.
Τα ζητήματα που έθεσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ
Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κωβαίος έθεσε στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη τα ζητήματα που αφορούν στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, με τη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, να γίνεται σε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα με εμφανή την πρόθεση συνεργασίας. Τα θέματα που τέθηκαν από τον κ. Κωβαίο αφορούν στη φύλαξη του Πανεπιστημίου, στην πανεπιστημιακή φοιτητική λέσχη, στις φοιτητικές εστίες, στο ζήτημα της συγχώνευσης-απορρόφησης από το ΑΠΘ των τριών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία διαχειρίζονται τη φοιτητική λέσχη, το αγρόκτημα και τα δασοκτήματα του πανεπιστημίου. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του νόμου και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ότι αφορά στην εκλογή του πρύτανη, την πρακτική άσκηση και τις επερχόμενες εκλογές των καθηγητών.