ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταδίκη της Ελλάδας για την διαπόμπευση των οροθετικών

MakThes Team23 Ιανουαρίου 2024

Η Ελλάδα παραβίασε την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περίπτωση δημοσιοποίησης των στοιχείων εκδιδόμενων γυναικών που ήταν φορείς του HIV, αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο και συνδέθηκε με το όνομα του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το 2012 η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες εκδιδόμενες γυναίκες, τις οποίες υπέβαλε σε έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και εξετάσεις αίματος, που επιβεβαίωσαν ότι ήταν θετικές στον ιό HIV. Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι είχαν την πρόθεση να μολύνουν τους πελάτες τους. Με εισαγγελική παραγγελία, τα ονόματα και οι φωτογραφίες του δόθηκαν στη δημοσιότητα και για πολλές ημέρες αυτές οι γυναίκες διαπομπέφθηκαν στα ΜΜΕ.

Είκοσι έξι γυναίκες προφυλακίστηκαν για οκτώ μήνες, εξοντώθηκαν ηθικά και τελικά αθωώθηκαν το 2016. Η κατηγορία της πορνείας δεν αποδείχθηκε και δύο εξ αυτών κατάφεραν να κερδίσουν αποζημίωση από το ελληνικό κράτος για παράνομη φυλάκιση. Μια από αυτές, 32 ετών, δεν είναι πια στη ζωή.

Στο δικαστήριο προσέφυγαν δέκα από τις εκδιδόμενες και η αδελφή μιας από αυτές. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο ο εξαναγκασμός των οροθετικών σε εξέταση αίματος όσο και η αδικαιολόγητη διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων. Παράλληλα αποφάσισε να δοθεί συνολική αποζημίωση 70.000 ευρώ σε όσες από τις οροθετικές γυναίκες βρίσκονται στη ζωή. Η παρούσα κρίση δεν είναι οριστική, υπάρχει μια περίοδος τριών μηνών, κατά την οποία οποιοσδήποτε από τους διαδίκους μπορεί να ζητήσει η υπόθεση να εξεταστεί από την Ολομέλεια.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.