ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελία: Τουρκικά αλιευτικά σκάφη θανατώνουν μαζικά δελφίνια στο ΒΑ Αιγαίο (φωτ.)

Ελένη Θεοδωρίδου01 Ιουνίου 2023

Σε καταγγελία για τη μαζική δολοφονία δελφινιών από τουρκικά αλιευτικά σκάφη προχώρησε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» το οποίο εδώ και 25 χρόνια παρακολουθεί το κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο.

Ο Θεόδωρος Τσαμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου, εξηγεί στο makthes.gr ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο και πως μόλις πριν δύο μέρες άλλα δύο δελφίνια βρέθηκαν νεκρά.

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης

Ο κ. Τσαμπίδης σημειώνει ότι η περιοχή είναι γεμάτη θηλαστικά και πως μόνο εκεί ζουν τέσσερα διαφορετικά είδη δελφινιών.

Το συγκεκριμένο είδος μάλιστα το οποίο είναι θύμα των εν λόγω πρακτικών αποκαλούνται ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba), είναι πολυπληθέστατα και ζουν μακριά από τις ακτές, ανάμεσα σε Χίο, Σάμο, Ικαρία και Τουρκία.

Τα ζωνοδέλφινα, όπως τονίζει ο κ. Τσαμπίδης, δεν κολυμπάνε στα ρηχά και δεν προσεγγίζουν από μόνα τους αλιευτικά εργαλεία. Αυτό που κάνει όμως είναι ότι αλιεύει τα ίδια αποθέματα με τους ξιφίες και τις τούνες, ψάρια που αποτελούν τον στόχο των αλιευτικών και άρα πολλές φορές αιχμαλωτίζονται και αυτά.


«Γνωρίζουμε ότι τα δελφίνια δεν πέθαναν από φυσικά αίτια. Κάποια έχουν κομμένη την ουρά τους ή τα πτερύγιά τους με αποτέλεσμα να πνίγονται, άλλα έχουν μια οπή στο στήθος τους και άρα δεν μπορούν να επιπλεύσουν και βυθίζονται ώστε να μη γίνονται αντιληπτά. Συνεπώς είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν πολλά ακόμα νεκρά ζώα και να μην τα έχουμε βρει.»

Ο κ. Τσαμπίδης κάνει λόγο για μαζικές δολοφονίες και όχι για παράπλευρες απώλειες κατά τη διαδικασία της αλιείας. 


«Αν κάποιος αιχμαλωτίσει κατά λάθος ένα δελφίνι έχει την δυνατότητα να το απελευθερώσει. Εδώ δεν βλέπουμε αυτή την πρακτική αλλά αντιθέτως, έναν βασανιστικό θάνατο. Όχι μόνο δεν τα επιστρέφουν στη θάλασσα αλλά φροντίζουν να μην υπάρχει και πιθανότητα να επιβιώσουν. Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.» τονίζει.

«Αυτές τις πρακτικές τις πραγματοποιούν ως επί το πλείστον τουρκικά αλιευτικά συγκροτήματα. Πρόκειται για 5-6 συγκεκριμένα μεγάλα αλιευτικά της Τουρκίας, πάνω από 60 μέτρα το καθένα, τα οποία αλιεύουν τούνες ανεξέλεγκτα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Οι τούνες αιχμαλωτίζονται μόνο με κύκλωση και τα εν λόγω σκάφη είναι τα μόνα που μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτή την πρακτικές. Αυτές οι πρακτικές συμβαίνουν κατά περιόδους εδώ και χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι πως πριν δύο χρόνια βρήκαμε 14 θανατωμένα δελφίνια σε 6 ημέρες. Και οι συμπτώσεις είναι πάντα οι ίδιες.


Τέλος ο κ. Τσαμπίδης τονίζει ότι τα δελφίνια προστατεύονται από δεκάδες συμβάσεις που έχει υπογράψει τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, είναι είδη απόλυτης προτεραιότητας και προστατεύονται.


Αναλυτικά η καταγγελία του Ινστιτούτου

Δύο ακόμα θανατωμένα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba), εντοπίστηκαν χθες το απόγευμα στο ανοιχτό πέλαγος στο ΒΑ Αιγαίο, από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Όπως τονίζουν οι επικεφαλής της οργάνωσης: «Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή καταγράφουμε εδώ και δεκαετίες ζωνοδέλφινα και τόνους να “αλιεύουν” τα ίδια κοπάδια ψαριών, θεωρούμε ότι η θανάτωση των δελφινιών προκλήθηκε ηθελημένα έπειτα από τον εγκλωβισμό τους στα συγκεκριμένα αλιευτικά εργαλεία».

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση: «Στην ίδια περιοχή είχαμε πρόσφατα εντοπίσει και άλλα δύο θανατωμένα δελφίνια του ίδιου είδους. Σε αυτή την ιδιαίτερα εκτεταμένη θαλάσσια έκταση, όπου η ακτογραμμή ξεπερνάει τα 50 μίλια σε μήκος, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών δελφινιών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς στην πλειονότητά τους δεν γίνονται αντιληπτά».

Όπως εξηγεί το «Αρχιπέλαγος»: «Όταν τα δελφίνια θανατώνονται, συχνά ανοίγεται μεγάλη οπή στην κοιλιακή τους χώρα, με στόχο να βυθιστούν ταχύτερα και να μην φτάσουν στις ακτές και υπάρξουν ίχνη των θανατώσεων».

Για τον εντοπισμό άλλων αντίστοιχων περιστατικών το σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος παραμένει και σήμερα στο ανοιχτό πέλαγος από το πρώτο χάραμα, ενώ η συμβολή των πολιτών που βρίσκονται εν πλω και σε παράκτιες περιοχές είναι ανεκτίμητη.

Σύμφωνα πάντα με την οργάνωση: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις των δελφινιών προέρχονται από αλληλεπίδραση με μεγάλα αλιευτικά σκάφη».

Όπως υπογραμμίζουν οι επικεφαλής: «Έχοντας διερευνήσει την πρόσφατη δραστηριότητα των πλέον ύποπτων σκαφών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή (μηχανότρατες, μεγάλα αλιευτικά ξιφία, αλιευτικά τόνου, από την Ελλάδα και την Τουρκία), θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις προκλήθηκαν από μεγάλα συγκροτήματα αλιευτικών σκαφών που στοχεύουν στην αλιεία τόνου και προέρχονται από την Τουρκία, τα οποία είχαν έντονη δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα της ευρύτερης περιοχής το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Το «Αρχιπέλαγος» τονίζει ότι: «Τα συγκεκριμένα αλιευτικά συγκροτήματα αποτελούν μία χρόνια πληγή του Αιγαίου, καθώς όχι μόνο εξαντλούν τα αποθέματα τόνου παραβαίνοντας τις καθορισμένες ποσοστώσεις αλιείας που ορίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή ICCAT, αλλά παράλληλα αποδεκατίζουν και τα πελαγικά είδη δελφινιών -κυρίως τα ζωνοδέλφινα».

«Τα συγκεκριμένα μεγάλα αλιευτικά φέρουν στην πρύμνη τους 2 μικρά σκάφη με μεγάλη ιπποδύναμη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κυκλώνουν μία περιοχή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εγκλωβίζοντας οτιδήποτε βρίσκεται εκεί», κατέληξε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.