Από την περίοδο που φαινόταν αδιανόητο να συνυπάρχουν θετικοί και αρνητικοί στον κορονοϊό, όχι απλά σε ένα νοσοκομειακό θάλαμο, αλλά στον ίδιο χώρο, πλέον καταργούνται οι ΜΕΘ κορονοϊού και θα υπάρχουν οι λεγόμενες «μεικτές» μονάδες. Στην περίοδο των κορυφώσεων κυμάτων της πανδημίας, όλες οι ΜΕΘ των νοσοκομείων ήταν αποκλειστικά για περιστατικά COVID-19 και μάλιστα οι υγειονομικοί αναδιαμόρφωναν με ειδικό εξοπλισμό Μονάδες Ειδικής Φροντίδας και χειρουργικές αίθουσες.
Τότε, οι ΜΕΘ για διαφορετικά περιστατικά ήταν λίγες και σε μερικά νοσοκομεία δεν υπήρχε καμία κλίνη διαθέσιμη για ασθενή που δεν είχε κορονοϊό. Η επικινδυνότητα ήταν μεγάλη και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στην ίδια μονάδα θα μπορούν να υπάρχουν και «καθαρά» περιστατικά, όπως τα έλεγαν γιατροί και εντατικολόγοι.
Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, οι ειδικοί κατέληξαν στην εισήγηση για την λήξη του διαχωρισμού σε ΜΕΘ COVID-19 και non COVID. Εκτός από τις ΜΕΘ, αναμένεται να σταματήσει ο διαχωρισμός και στις απλές κλινικές. Αν δηλαδή ασθενείς που θα χειρουργηθούν εντοπίζονται θετικοί στον COVID-19 κατά τον προ εγχειρητικό έλεγχο, θα παραμένουν στην κλινική εισαγωγής και να δεν θα μετακινούνται σε κλινική COVID.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, υπήρχαν και υπάρχουν διαφωνίες, ωστόσο η εισήγηση έγινε δεκτή από το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να εφαρμοστεί τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, αναμενόταν να εφαρμοστούν οι αλλαγές από 1η του μηνός, αλλά μέχρι και το πρωί της Παρασκευής η σχετική εγκύκλιος δεν είχε φτάσει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Διαφωνίες και κίνδυνοι
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στη «ΜτΚ» δηλώνει πως δεν συμφωνεί με την κατάργηση των ΜΕΘ COVID-19 αλλά εξηγεί τους λόγους που έγινε αποδεκτή η συγκεκριμένη εισήγηση. «Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι ανάμεικτες οι μονάδες, θα έπρεπε τα COVID περιστατικά να έχουν δικό τους χώρο. Αλλά πλέον οι ασθενείς κορονοϊού είναι τόσοι λίγοι που δεν γίνεται να δεσμεύονται ολόκληρες μονάδες, την ώρα που θα αυξάνονται ασθενείς με άλλες παθήσεις ή τραυματίες από τροχαία» αναφέρει η κ. Παγώνη, τονίζοντας όμως ότι «δεν θα υπάρξει διασπορά, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας».
Την ίδια άποψη έχει και η πνευμονολόγος - εντατικολόγος και διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Μίλλυ Μπιτζάνη. «Τα κρούσματα κορονοϊού και ο αριθμός με τα βαριά περιστατικά εδώ και καιρό δεν δικαιολογούν την ύπαρξη ΜΕΘ COVID. Συνήθως οι ασθενείς πλέον μπαίνουν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μετά από τεστ διαπιστώνεται ότι έχουν κορονοϊό και τους απομονώνουμε. Αν σε όλη τη ΜΕΘ υπάρχουν 1 ή 2 ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό, θα μπορούμε να τους απομονώνουμε στην ίδια μονάδα» στηρίζει η κ. Μπιτζάνη.
Δεν γίνεται να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, στην λεγόμενη «open aera», θετικοί και αρνητικοί στον κορονοϊό, υποστηρίζει ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, επισημαίνοντας τους κινδύνους. «Η τελευταία ανακοίνωση του ΠΟΥ, επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί σε έναν κοινό χώρος μίας ΜΕΘ να μπουν δίπλα - δίπλα ασθενείς ηλικιωμένοι, κατεσταλμένοι και καρκινοπαθείς με έναν που έχει κορονοϊό. Δεν το χωράει το μυαλό μου ότι μπορεί να γίνει αυτό» δηλώνει ο κ. Καπραβέλος.
Αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο Παπανικολάου, η Α’ και η Β’ ΜΕΘ φιλοξενούν ασθενείς non COVID και μόνο στη Γ’ ΜΕΘ υπάρχουν ασθενείς με κορονοϊό. Ο κ. Καπραβέλος επισημαίνει πως ο διαχωρισμός μπορεί να καταργηθεί μόνο αν υπάρχουν μονάδες που έχουν διαφορετικούς ξεχωριστούς χώρους.
«Η συνύπαρξη μπορεί να γίνει σε ΜΕΘ που είναι δίχωρες και τρίχωρες. Για παράδειγμα, η Γ’ ΜΕΘ χωρίζεται σε δύο χώρους με 9 κλίνες η καθεμία, ενώ στη Β’ ΜΕΘ υπάρχουν δύο χώροι και ο ένας χώρος είναι ανεξάρτητος από τον άλλον. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει μεικτή μία ΜΕΘ, καθώς θα μπορούν να απομονωθούν πλήρως τα περιστατικά COVID. Αλλά σε μία μονάδα που θα έχει ένα χώρο, δεν μπορεί να γίνει αυτό, θα είναι εγκληματικό» τονίζει ο κ. Καπραβέλος.
Τα μέτρα στις μεικτές ΜΕΘ
Ως επί το πλείστον, οι ασθενείς με κορονοϊό που εισάγονται σε ΜΕΘ, είναι διασωληνωμένοι. Αυτό, σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτόματα προσφέρει μία προστασία για τους υπόλοιπους ασθενείς. «Οι διασωληνωμένοι αναπνέουν μέσα από τον σωλήνα, οπότε δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό στο χώρο. Επίσης, δεν θα είναι δίπλα οι κλίνες των ασθενών με κορονοϊό με τα υπόλοιπα περιστατικά. Θα είναι, για παράδειγμα, δύο κρεβάτια στην απέναντι πλευρά από τα υπόλοιπα» σημειώνει η Ματίνα Παγώνη.
Τα μέτρα προφύλαξης που ίσχυαν έως και τώρα στις ΜΕΘ COVID-19 θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ενώ συγκεκριμένο προσωπικό θα έχει επαφή με τους θετικούς ασθενείς. «Η κλινική εικόνα στις ΜΕΘ, δεν είναι όπως παλιά. Δεν συντρέχει κίνδυνος μετάδοσης, όταν οι θετικοί ασθενείς αναπνέον μέσα από μηχανισμό. Επίσης, συγκεκριμένα άτομα θα φροντίζουν τους θετικούς ασθενείς και θα συνεχίσουν να ντύνονται με τις ειδικές στολές» αναφέρει η Μίλλυ Μπιτζάνη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.04.2023