Πως οι επικείμενες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου είναι οι κρισιμότερες για την χώρα αλλά και για το κόμμα της μετά τη διπλή αναμέτρηση του 2012 τονίζει στη «ΜτΚ» η πρώην υπουργός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφια βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Κατερίνα Μπατζελή.
Από χθες πλέον μετά και τη διάλυση της Βουλής μπαίνουμε επισήμως στην προεκλογική περίοδο. Ποιο είναι το διακύβευμα της κάλπης που θα στηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα και γιατί οι ψηφοφόροι να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ;
Tο διακύβευμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης υπαγορεύεται από την πολιτικο-οικονομική συγκυρία όπως και από την απόδοση της κυβέρνησης. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου, είναι οι πρώτες που γίνονται μετά την πανδημία του COVID-19, που εκτός από τα θύματα του, έθεσε σε δοκιμασία το υγειονομικό σύστημα και την οικονομία μας γενικότερα. Ήρθε σε μία στιγμή που η κοινωνία μας έδειχνε σημαντικά σημεία ανάκαμψης από την δημοσιονομική κατάρρευση και τα επώδυνα μνημόνια. Αμέσως μετά, είχαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προξένησε μεγάλη αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία, έντονες πληθωριστικές πιέσεις και ανατιμήσεις αγαθών. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι, από φέτος λαμβάνει τέλος η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω COVID, που σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία και δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο ανταγωνισμός παροχών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μόνο θλίψη προκαλεί. Γι’ αυτούς τους λόγους, θεωρώ ότι το διακύβευμα των εκλογών, είναι η εκλογή κυβέρνησης που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με προοδευτικό πρόσημο, αυτά τα κρίσιμα προβλήματα. Μία κυβέρνηση που θα αντιληφθεί τις νέες προκλήσεις και θα τις αντιμετωπίσει με καθαρή σκέψη και γενναιότητα. Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, έχει προσφέρει τεράστιο έργο στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και στη δημιουργία Κοινωνικού Κράτους. Όταν δε χρειάστηκε, να βγάλει τη χώρα από την δημοσιονομική κατάρρευση, το έκανε αταλάντευτα με ιστορική ευθύνη παρά το μεγάλο πολιτικό κόστος που υπέστη. Το ΠΑΣΟΚ είναι μία υπεύθυνη προοδευτική δύναμη και αποτελεί εγγύηση ότι θα ανταποκριθεί με συγκροτημένη γνώση στις σημερινές ανάγκες της χώρας μας. Γι’ αυτό ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού.
Ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικεί στις εκλογές του Μαΐου «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» για να γίνει όπως λέει το ΠΑΣΟΚ ο «πρωταγωνιστής» της επόμενης ημέρας. Ποιο είναι αυτό το ποσοστό και πως προσδιορίζετε τον «πρωταγωνιστικό» αυτό ρόλο;
Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό μας, τόσο περισσότερο θα μας δώσει την δυνατότητα να συμμετάσχουμε με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο στις πολιτικές εξελίξεις. Το ποσοστό που θα μας δώσει το εκλογικό σώμα στις επικείμενες εκλογές είναι κορυφαίας σημασίας. Από αυτό θα κριθεί αν οι εκλογείς, μας θέλουν κύριους συμμέτοχους στην κυβέρνηση της χώρας ή όχι.
Στις δημοσκοπήσεις πάντως παρατηρείται μία στασιμότητα. Πού την αποδίδετε;
Σε λίγους μήνες θα κληθούμε να δώσουμε την κρισιμότερη μάχη για την παράταξή μας, μετά τη μεγάλη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012. Τότε κλονίστηκε ο δικομματικός κοινοβουλευτισμός της περιόδου 1977-2012. Το ΠΑΣΟΚ έχασε τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που το κατέστησαν πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η εκλογική αναμέτρηση το 2023 μπορεί να οδηγήσει σε ανακατάταξη της αρχιτεκτονικής που διαμορφώθηκε το 2012 και μετεξελίχθηκε σε «κολοβό» δικομματισμό το 2019. Εμείς προσπαθούμε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα να διατυπώσουμε τις θέσεις μας χωρίς υπερβολές και ακατάσχετη υποσχεσιολογία. Έχουμε επιλέξει τον δύσκολο δρόμο. Πάντως στο τέλος όλα θα κριθούν στις κάλπες και όχι στις δημοσκοπήσεις.
Η πρότασή σας πάντως, για «τρίτο πρόσωπο» στη θέση του πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις και από τη ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνεργαστείτε και τι θα κάνετε εάν τα δύο μεγάλα κόμματα επιμείνουν σε Μητσοτάκη και Τσίπρα αντίστοιχα;
Θεωρούμε ότι οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν πολώσει επικίνδυνα τη πολιτική ζωή της χώρας όπως επίσης έχουν σοβαρές ευθύνες για πολλές αρνητικές πλευρές της πρωθυπουργίας τους. Η πρότασή μας για «τρίτο πρόσωπο» στη θέση του πρωθυπουργού θεωρούμε ότι θα αποφορτίσει την κοινωνία. Η συνεργασία θα κριθεί εκτός από αυτή την προϋπόθεση και από την προγραμματική συμφωνία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Εάν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιμείνουν στις θέσεις τους για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, τότε ας τα βρουν μεταξύ τους. Εμείς θα εξαντλήσουμε τις προσπάθειές μας για βιώσιμη κυβέρνηση με ανθεκτικές αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές.
Το κόμμα σας επιμένει αρχικώς στις προγραμματικές συγκλίσεις και στη συνέχεια συζητά τα πρόσωπα. Ποια είναι αυτά τα σημεία πάνω στα οποία θα επιδιώξετε συμφωνία;
Φυσικά για εμάς μεγάλη σημασία έχουν οι προγραμματικές συμφωνίες, το αντίθετο θα ήταν απλώς, νομή θέσεων. Όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Πάντως αυτές θα έχουν να κάνουν με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, τη διαφάνεια και το Κράτος Πρόνοιας.
Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο;
Εδώ και πολύ καιρό βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, ιδιαίτερα με εκείνων της εκλογικής μου περιφέρειας, Βόρειο Τομέα Αθήνας. Βλέπω ανθρώπους να αγωνιούν για τα προβλήματά τους, την καθημερινότητα τους και την ακρίβεια, νέους ανθρώπους να προσπαθούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους και να βρίσκουν μερική απασχόληση με μηδαμινούς μισθούς, ηλικιωμένους που αναζητούν την αξιοπρέπειά τους. Σε όλη αυτή τη περίοδο όμως, έχουμε και μία συγκινητική και αισιόδοξη συμπαράσταση στο ΠΑΣΟΚ.
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας καταγγελία στελέχους σας σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Καταγγείλατε δε προσπάθεια «πολιτικής εργαλειοποίησης, μίας πολύ σοβαρής ποινικής υπόθεσης».
Πρόκειται για μία θλιβερή ιστορία. Βέβαια τον λόγο έχει η βελγική δικαιοσύνη, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω την συμπεριφορά μερικών ανδρών που θεωρούν τις γυναίκες κτήμα τους και δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι αυτές έχουν δικαίωμα στην επιλογή τους. Πράγματι υπάρχει προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης αυτής της υπόθεσης με φτηνό τρόπο. Επίσης, δεν μπορώ να μην σημειώσω την σιγή επί του θέματος του καλλιτεχνικού κόσμου. Πάντως αν και δεν είναι της ώρας, θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της εκλογής των ευρωβουλευτών, διότι έχω θητεύσει κατά την περίοδο 200-2009. Το ισχύον δεν μπορεί να συνεχιστεί και μάλιστα όταν η εκλογιμότητα κρίνεται σε μία περιφέρεια, την εθνική. Η λίστα -το προηγούμενο σύστηνα- έχει τα θετικά της όταν υπάρχει συνεννόηση με φορείς και αντιπροσωπευτικότητα. Φυσικά, οι εξελίξεις ευρωπαϊκές ,θεσμικές και συνταγματικές, απαιτούν μεγαλύτερες αλλαγές που θα συνδέουν το εθνικό κοινοβούλιο, την περιφερειακή αντιπροσωπευτικότητα και την πολιτική και κομματική συμμετοχή.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.04.2023