Η Κατερίνα Νοτοπούλου εξαπολύει επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, κατηγορώντας τον πως «έχτισε ένα άθλιο αφήγημα περί «ανεύθυνων Θεσσαλονικέων»», σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η πανδημία του κορονοϊού έχει δοκιμάσει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ωστόσο στο υγειονομικό σκέλος φαίνεται πως τα πήγαμε καλά. Αυτή την επιτυχία την αναγνωρίζετε στην κυβέρνηση;
Οι πολίτες επέδειξαν υπευθυνότητα, υπέταξαν την ατομική τους ελευθερία μπροστά στο κοινό καλό. Βοήθησαν στην τήρησή των μέτρων, και άρα στο να μην διαδοθεί η νόσος με γρήγορους ρυθμούς. Υπήρξαν και άλλες συγκυρίες που βοήθησαν στη μη εξάπλωση της νόσου, όπως για παράδειγμα ότι τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στην χώρα μας σε περίοδο που δεν είχαμε πολλές μετακινήσεις πληθυσμού. Η κυβέρνηση έχοντας δει την τραγική κατάσταση στην Ιταλία έλαβε έγκαιρα περιοριστικά μέτρα και τα τηρήσαμε ευλαβικά. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε «εγρήγορση» σε σχέση με τον κορονοϊό.
Η επιτυχία -και έτσι εύχομαι να πάμε μέχρι τέλους, γεροί και μαζί- ανήκει πρωτίστως στο υγειονομικό μας προσωπικό. Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους ανθρώπους του, που σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, στην κοινωνική πρόνοια, δίνουν τη δύσκολη μάχη και τα καταφέρνουν. Σας θυμίζω πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανασυγκρότησε το ΕΣΥ, προχώρησε σε 19.500 προσλήψεις, άνοιξε νοσοκομεία, μονάδες εντατικής θεραπείας, έβαλε στο ΕΣΥ δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους, πολλαπλασίασε τους πόρους για την υγεία, αν και λοιδορήθηκε από τη ΝΔ και τα ΜΜΕ της που μέχρι πρότινος ομνύαν στην ιδιωτική Υγεία και είχαν διαλύσει κυριολεκτικά πριν το 2015 το ΕΣΥ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε βγάλει σε διαθεσιμότητα 7.500 γιατρούς, που ευτυχώς επαναπροσέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς που σήμερα χειροκροτά, χωρίς να τους στηρίζει με μάσκες, γάντια, προσλήψεις. Η υγειονομική κρίση δεν είναι ζήτημα επιτυχίας ή αποτυχίας θα μου επιτρέψετε. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.
Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν ακόμα φανεί. Ο τουρισμός ως πυλώνας της οικονομίας, όπως συχνά λέγεται, φαίνεται πως θα πληγεί σημαντικά. Τι πρέπει να γίνει για να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες;
Ο τουρισμός είναι ο πρώτος και ο μεγαλύτερος οικονομικός ασθενής του κορονοϊού. Και θα ανακάμψει τελευταίος. Βρίσκεται στην «εντατική» με τις επιπτώσεις στην εθνική μας οικονομία να είναι ανυπολόγιστες λόγω της μεγάλης συνεισφοράς του κλάδου στο ΑΕΠ πολύ πάνω από 20%. Η ελληνική οικονομία φαίνεται να κλυδωνίζεται εντονότερα από εκείνες των άλλων κρατών μελών της ΕΕ, καθώς παρουσιάζει μεγαλύτερη εξάρτηση από εκείνες συγκριτικά, από τον Τουρισμό και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Εμείς, μετά από σειρά επαφών που είχαμε, τόσο με φορείς του Τουρισμού, όσο και με εργαζόμενους που αποτελούν την αξία του ελληνικού τουρισμού, καταλήξαμε σε ένα πακέτο μέτρων για την στήριξη του κλάδου με τα οποία προτείνουμε, άμεσα οριζόντια μέτρα οικονομικής ανακούφισης του κλάδου για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης, να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και η επιβίωση των εργαζομένων.
Τα μέτρα που προτείνουμε έχουν σχεδιαστεί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και το δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει η ελληνική οικονομία χάρη στο μαξιλάρι των 35 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως και χρηματοδοτικά εργαλεία από κοινοτικούς πόρους. Έχει ληφθεί υπόψιν η ιδιαιτερότητα του κλάδου ως προς την εποχικότητα και άλλες ιδιαίτερες συνθήκες σε όλους τους επιμέρους κλάδους με βάση τις ανάγκες τους και με ειδική μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις περιοχές και τις τοπικές κοινωνίες όπου ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος και ανάπτυξης.
Ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού σε σχέση με τα μέτρα που έλαβε. Τί διαφορετικό θα κάνατε στη θέση του κ. Θεοχάρη; Μήπως τον καταγγέλλετε από την ασφαλή θέση της αντιπολίτευσης;
Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο υπουργός Τουρισμού απουσιάζει. Δεν υπάρχει στήριξη των επιχειρήσεων ή των εργαζομένων, δεν υπάρχει σχέδιο, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάκαμψης σε βάθος δεκαετίας. Υπάρχουν μόνο μισόλογα και υποσχέσεις. Δεν έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση την αξία το ρόλο του τουρισμού. Αρκείται στο να επαναφέρει σκανδαλωδώς μονοπώλιο στην προβολή της χώρας, ξεπληρώνοντας προεκλογικά γραμμάτια. Αναφέρομαι στην ανάθεσης της συνολικής διαφήμισης της χώρας σε μια ιδιωτική εταιρεία, την Marketing Greece, καταργώντας στην ουσία τον ΕΟΤ, τον εθνικό φορέα προβολής που έφερε ρεκόρ στον Τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Ως λεία αντιλαμβάνεται τον τουρισμό η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα αδιαφορεί για την επιβίωση εργαζόμενων και επιχειρήσεων.
Πέρα από την βουλευτική έχετε και την ιδιότητα της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί». Το προηγούμενο διάστημα ασκήσατε κριτική στον δήμαρχο για τους χειρισμούς του απέναντι στην πανδημία. Δεν τα κατάφερε καλά ο δήμος και η πόλη μας;
Η πόλη μας, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τα καταφέρνουν μια χαρά. Δεν ισχύει το ίδιο για τον δήμαρχο. Το χειρότερο δε, είναι ότι στην προσπάθειά του να καλύψει την ανεπάρκειά του, έχτισε ένα άθλιο αφήγημα περί «ανεύθυνων Θεσσαλονικέων». Ο δήμαρχος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του εν μέσω πανδημίας, να κάνει τον δήμο ασπίδα προστασίας των πολιτών του απέναντι στην υγειονομική και οικονομική κρίση που πλήττει τη ζωή όλων μας. Έχει επιδείξει ανεπάρκεια στη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων του δήμου που δίνουν τη μάχη για όλους εμάς στην πρώτη γραμμή χωρίς τα απαραίτητα. Δεν διεκδικεί πόρους, δεν έκανε τροποποίηση του προϋπολογισμού, για να συμβάλλει στις υγειονομικές ανάγκες, περιορίστηκε στη δημιουργία άθλιων εντυπώσεων για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Καμάρωνε υποδεικνύοντας ως ανεύθυνους τους ψηφοφόρους του στα ΜΜΕ. Δεν έλαβε μέτρα για την στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, έχω τόσα περιστατικά να σας αναφέρω… Επιπλέον, επιδεικνύει υπεροψία καθώς δεν καταδέχεται να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της κρίσης. Πράγμα που συμβαίνει σε όλους τους βαθμούς δημόσιας διοίκησης μέχρι τώρα. Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον κ. Τσίπρα, κι ας μην κατάλαβε τίποτα, ο κ. Θεοχάρης μαζί μου, και όλοι οι υπουργοί αντίστοιχα με την αντιπολίτευση, άλλοι δήμαρχοι επίσης. Ο κ. Ζέρβας δεν έχει καταλάβει αυτό που όλοι οι υπόλοιποι πολίτες εμπεδώσαμε με τον πιο καθοριστικό τρόπο. Ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του.
Πως βιώσατε σε προσωπικό επίπεδο την καραντίνα και τις επιπτώσεις της πανδημίας;
Δύσκολα όπως όλοι. Ώρες ώρες ανυπόφορα, ώρες ώρες λυτρωτικά. Βρήκα τον τρόπο, πάντα τον βρίσκεις. Προσαρμόζεσαι. Ο άνθρωπος είναι προσαρμοστικό ον. Στα πιο δύσκολα. Αρκεί να είμαστε ΜΑΖΙ. Ήμασταν μαζί λοιπόν. Δεκάδες τηλεδιασκέψεις, κάθε μέρα, 14ωρα. Πόνεσε το κεφάλι μου. Όμως έχουμε προτάσεις για τον τουρισμό και για την πόλη. Και αυτός ήταν ο στόχος. Άρχισα να τρέχω, πολύτιμο πως κάποιες μέρες βρήκα ένα εικοσάλεπτο για μένα. Έζησα επιτέλους σπίτι μου, αλλά μου έλειψαν οι άνθρωποί μου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26 Απριλίου 2020