ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατερίνα Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει τη χώρα

Ιάσων Μπάντιος27 Δεκεμβρίου 2020

Για επιπόλαιο άνοιγμα των συνόρων και εγκατάλειψη του κόσμου του τουρισμού κατηγορεί την κυβέρνηση η τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στην «ΜτΚ».

Κάνει όμως και αυτοκριτική, καθώς όπως λέει στο σκέλος της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα, όπως η μεταρρύθμιση που απαιτείται στη ψυχική υγεία, αλλά και η εμπλοκή στον σχεδιασμό του ΕΣΥ των πρώην νοσοκομείων Λοιμωδών και Παναγία, στη Θεσσαλονίκη.

Η Βόρεια Ελλάδα έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, καθώς η διασπορά μετά το καλοκαίρι ήταν εκτός ελέγχου. Τώρα που πλέον έχει υπάρξει μια χρονική απόσταση, τι πιστεύετε ότι έφταιξε για αυτή την κατάσταση;

Κυβερνητική ολιγωρία, αδράνεια και τελικά αδιαφορία. Η αλλιώς η κυβερνητική… «ανεμελιά». Επανεκκίνηση του τουρισμού με συνεχείς παλινωδίες, και χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ, δεν άνοιξαν νέες κλίνες ΜΕΘ. Δεν συνταγογραφήθηκαν τα τεστ μέσω του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα το δυσβάσταχτο κόστος, χωρίς διατίμηση μέχρι πρότινος, να λειτουργεί αποτρεπτικά. Δεν έγιναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ούτε δόθηκαν επαρκή κίνητρα σε Έλληνες γιατρούς του εξωτερικού να επιστρέψουν. Δεν αξιοποιήθηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην παρακολούθηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα ή στους ασθενείς με COVID-19 που ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στο πεδίο της καθημερινότητας, η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία χωρίς σχέδιο, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη, σταμάτησε το διαγωνισμό για καινούρια λεωφορεία και επέτρεψε να στοιβάζονται οι πολίτες σε υγειονομικές βόμβες. Δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει τη χώρα. Δεν φρόντισε τον ελληνικό λαό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία έχει φέρει μία νέα οικονομική ύφεση, με λουκέτα σε επιχειρήσεις και μείωση των θέσεων εργασίας. Πώς θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να αντέξει αυτή τη νέα κρίση;

Στην Ελλάδα καταγράφεται η βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Η ελληνική οικονομία κατέγραψε από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη, 11,7%, στο 3ο τρίμηνο του 2020. Η ευθύνη για το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο βαραίνει ακέραια την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η χώρα μας είχε μία σειρά από πλεονεκτήματα, εισήλθε αργότερα στην πανδημική κρίση και είχε τις οικονομικές δυνατότητες, ώστε να εφαρμόσει πολιτική ουσιαστικής στήριξης για τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση δεν το έκανε ακυρώνοντας τα πλεονεκτήματα της χώρας. Αυτό είναι μία στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης εκ των προτέρων αποτυχημένη. Γιατί δεν δημιουργεί καμία προϋπόθεση για ταχεία ανάκαμψη την επόμενη χρόνια.

Χρειάζεται πολιτική ουσιαστικής στήριξης και εμείς σε αυτή επιμένουμε. Με ρευστότητα στην αγορά, στήριξη της εργασίας, ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. Χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο όπως το καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που περνά μέσα από τη συγκρότηση μίας μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας για μία Νέα Κοινωνική Συμφωνία.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται εδώ και μήνες στα όριά τους. Η δεκαετής οικονομική κρίση και επιτροπεία ήταν καταστροφικές για το ΕΣΥ. Έγιναν κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσα έπρεπε για να αντιστραφεί αυτή η εικόνα ή υπήρχαν περιθώρια για μεγαλύτερη ενίσχυση και αλλαγές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ένα αποδεκατισμένο ΕΣΥ. Επενδύσαμε στο δημόσιο σύστημα υγείας παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και παρά τα μέτρα λιτότητας. Πιστεύουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο ήταν και είναι για εμάς προτεραιότητα. Σε ιδιαίτερα δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, καταφέραμε να καλύψουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας, ενισχύσαμε με επιπλέον πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, το δημόσιο σύστημα υγείας, βελτιώσαμε και αναβαθμίσαμε τον εξοπλισμό και τις υποδομές των περισσότερων νοσοκομείων και κάναμε 19.500 προσλήψεις.

Αν θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα; Φυσικά και αυτονόητα. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος μίας κυβέρνησης κατά το σχεδιασμό των μεγάλων στρατηγικών projects είναι η καθημερινότητα. Θα μου επιτρέψετε ως ψυχολόγος να επισημάνω και την μεγάλη μεταρρύθμιση που απαιτείται στην ψυχική υγεία. Αναφορικά με τα νοσοκομεία της πόλης μας έπρεπε να είχαμε δει τις περιπτώσεις του Λοιμωδών και του Παναγία με άλλη ταχύτητα.

Ενισχύθηκαν όμως όλα τα νοσοκομεία της πόλης, αναφέρομαι στην αναβάθμιση του «ΑΧΕΠΑ» με τη νέα πτέρυγα, το Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και φυσικά η ίδρυση ΤΟΜΥ στα δυτικά. Επιμένω στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας καθώς τη θεωρώ τομή για την δημόσια παροχή φροντίδας υγείας.

Έχετε ασκήσει προσωπικά δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Τουρισμού για τους χειρισμούς της στο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν τον περασμένο Ιούνιο. Τί διαφορετικό πρέπει να γίνει τον Ιούνιο του 2021;

Η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα επιπόλαια και χωρίς σχέδιο, έκανε τη χώρα πειραματόζωο αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας. Η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα βασισμένη σε έναν αλγόριθμο χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση. Έκανε πίσω στις πιέσεις των tour operators που σήμερα αρνούνται να πληρώσουν τους Έλληνες επιχειρηματίες. Τα λίγα που κερδίσαμε από το επιπόλαιο άνοιγμα τα πληρώνουμε σήμερα πολλαπλάσια, καθώς κερδίσαμε 2,5% ΑΕΠ από την τουριστική σεζόν, ενώ χάνουμε 3-5% ΑΕΠ κάθε μήνα με lockdown.

Εμείς, επιμείναμε σε αυστηρά ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, με αρνητικό τεστ 72ώρες πριν ως προϋπόθεση εισόδου στη χώρα, μαζικά τεστ σε τουριστικούς προορισμούς και ενίσχυση τους με υποδομές υγείας και προσωπικό. Ταυτόχρονα λόγω της αβεβαιότητας προκρίναμε ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού- ως ένεση-, ύψους 700 εκατ. ευρώ με καλυμμένη τη μεταφορά, τη διαμονή και τη σίτιση για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Θα ήταν μία ένεση ρευστότητας στις τοπικές οικονομίες, μία ένεση στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και μία ένεση θετικής ψυχολογίας για τους Έλληνες.

Φυσικά επιμείναμε σε εμπροσθοβαρή μέτρα, όπως η επιδότηση της εργασίας, των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, μη επιστρεπτέα ενίσχυση του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων και στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς η ΝΔ είχε άλλη πρόθεση, να εγκαταλείψει τον κόσμο του τουρισμού στη μοίρα του.

Πέρα από την κυβέρνηση ασκείτε έντονη κριτική και στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, με την ιδιότητα της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί». Ενάμισι χρόνο μετά την τοποθέτηση της διοίκησης Ζέρβα δεν έχετε εντοπίσει κάτι θετικό στην πόλη;

Βεβαίως. Εκτιμήσαμε την αξία μίας προοδευτικής δημοτικής αρχής για την πόλη μας σε αντίθεση με την απαξία που κουβαλάει για την πόλη μία συντηρητική διοίκηση. Κατανοήσαμε τη σημασία που έχει οι πολιτικοί να υπηρετούν την πόλη και τους πολίτες, σε αντίθεση με το να υπηρετούν την κυβέρνηση, σκοπιμότητες ή ακόμα χειρότερα τις προσωπικές τους ανασφάλειες.

Η διοίκηση του κ. Ζέρβα δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε όραμα για την πόλη. Επέλεξε να επενδύσει σε λαμπάκια και να αποστραφεί την τραγική πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η Θεσσαλονίκη με ευθύνη όλων των βαθμίδων διοίκησης. Επέλεξε να υποβαθμίσει το δημοτικό συμβούλιο, τις δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες -σας ομολογώ δεν έχω ξαναδεί τέτοια κατάντια σε θεσμικές διαδικασίες- και να αντιμετωπίσει το δήμο ως μαγαζί του.

Προσωπικά αντιλαμβάνομαι την αυτοδιοίκηση ως την ασπίδα προστασίας του πολίτη σε καταστάσεις κρίσης, αλλά και ως θεσμό αναβάθμισης του επιπέδου ζωής των πολιτών. Θεσμό δημοκρατικό. Η παράταξη μας άοκνα και επίμονα καταθέτει προτάσεις ουσιαστικές, αλλά και εργάζεται για τη σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης. Η Θεσσαλονίκη δε θα μείνει στάσιμη για καιρό, είναι αίτημα των ανθρώπων της.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 25-27 Δεκεμβρίου 2020.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.