ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Περιήγηση στον κόσμο της τεχνολογίας και της επιστήμης

MakThes Team02 Μαΐου 2023

Της Δέσποινας Βογιατζόγλου

Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για την πόλη της Κατερίνης παρέδωσε στο κοινό το «Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας» του ΔΙΠΑΕ, «επενδύοντας» στις Επιστήμες, και τον Πολιτισμό, της τοπικής κοινωνίας. Το Μουσείο LOGIC Επιστήμης και Τεχνολογίας, που εδρεύει στην πόλη της Κατερίνης, παρουσίασε ο πρόεδρος του Τμήματος και Διευθυντής του Μουσείου, Δημήτριος Τριανταφύλλου, μιλώντας για τις ενέργειες σχετικά με την οργάνωση και τη δημιουργία των πρώτων υποδομών που στηρίχθηκαν οικονομικά στην χρηματοδότηση του ΔΙΠΑΕ και τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και φοιτητές.

Σκοπός του μουσείου είναι να προσφέρει τόσο στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και ευρύτερα στο κοινό της Πιερίας και ιδιαίτερα στους νέους, ευκαιρίες για γνωριμία με τεχνολογίες και επιστημονικά θέματα μέσα από διαλέξεις, οργάνωση εκθέσεων και πολλαπλών σχετικών εκδηλώσεων.

Αποστολή του Μουσείου

Η κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του τμήματος σε θέματα που σχετίζονται με Τεχνολογίες και Καινοτομικές εφαρμογές στην Εφοδιαστική Αλυσίδα (Πληροφορική, Μεταφορές, Αυτοματισμοί, Τηλεματική, Βιομηχανική Παραγωγή), αλλά και η συγκέντρωση αρχειακού υλικού που σχετίζεται με τεχνολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Παραγωγικές διαδικασίες- Μεταφορές- Εφαρμογές Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνίες), αποτελούν τους βασικούς στόχος της λειτουργίας του Μουσείο LOGIC Επιστήμης και Τεχνολογίας. 

Παράλληλα δράση αναπτύσσεται στην οργάνωση μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων σε θέματα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, στην οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων που απευθύνονται σε μαθητές, νέους και το ευρύτερο κοινό γενικότερα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας, αλλά και στην επαφή και γνωριμία του κοινού με σημαντικούς επιστήμονες και ανθρώπους της Επιστήμης και Τεχνολογίας μέσα από κύκλους εκπαιδευτικών σεμιναρίων και διαλέξεων. 

Στην παρούσα φάση το Μουσείο είναι εγκατεστημένο σε χώρο 300 περίπου τ.μ. στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Κατερίνη, ενώ σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς προωθείται η υλοποίηση κοινών δράσεων ή/και ερευνητικών προγραμμάτων.

Οι θεματικές ενότητες αφορούν στη «Φυσική (Πειραματικές διατάξεις και εφαρμογές)», στα «Μαθηματικά και η ιστορία των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, στη Χημεία (Πειραματικές διατάξεις και εφαρμογές)», στις «Διαδικασίες και λειτουργίες στην Εφοδιαστική Αλυσίδα» (Η Ιστορία των Μεταφορών και η Εφοδιαστική Αλυσίδα - από το χωράφι στο ράφι), στις «Τηλεπικοινωνίες» (Η Ιστορία των τηλεπικοινωνιών -από τις φρυκτωρίες και τα σήματα Mors στην κινητή τηλεφωνία) και στον «Άνθρωπο και το διάστημα».

Το Μουσείο προσφέρει, πέραν της ξενάγησης στα εκθέματα του Μουσείου, και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται:

α) σε παιδιά - μαθητές Δημοτικού σχολείου,

β) σε μαθητές Γυμνασίου,

γ) σε μαθητές Λυκείου.

Η ίδρυση του μουσείου έγινε τον Μάιο του 2021 ως Μουσείο-Εργαστήριο του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΙΠΑΕ. Η ίδρυση ήταν εξέλιξη των δράσεων του Τμήματος με οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων, που από το έτος 2015 και για 5 συνεχή έτη μέχρι και το έτος 2019 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στο πλαίσιο των Εβδομάδων Επιστήμης και Τεχνολογίας.

«Η ιδέα για τη λειτουργία του μουσείου προέκυψε ύστερα από τις εβδομάδες επιστήμης και τεχνολογίας που διοργανώναμε κάθε χρόνο στην Κατερίνη. Έτσι, συγκεντρώσαμε εμπειρία και υλικό για να φτιάξουμε μία έκθεση για όλο τον κόσμο. Μέσα στο μουσείο μπορείτε να βρείτε μία μικρή έκθεση με την ιστορία των υπολογιστών, αρχείο τηλεπικοινωνιών (τέλεξ, ασύρματοι), παλιά ραδιόφωνα, ασπρόμαυρες τηλεοράσεις μηχανές προβολής και πηνία Tesla για τη μετάδοση της ενέργειας. Παράλληλα οι μαθητές και οι επισκέπτες μας έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την εφοδιαστική αλυσίδα και την γραμμή παραγωγής από τον παραγωγό στο ράφι και στον καταναλωτή» σημειώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Πανεπιστημίου Κατερίνης.

Η λειτουργία του Μουσείου γίνεται από ίδιους πόρους που προέρχονται από την υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, την εκπόνηση μελετών και παροχή υπηρεσιών προς δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς, τη διάθεση ερευνητικών και εν γένει επιστημονικών προϊόντων, τις ειδικές εισφορές και κάθε είδους χρηματοδοτήσεις από διεθνείς οργανισμούς και νομικά ή φυσικά πρόσωπα και δωρεές, χορηγίες και κληροδοσίες για τους σκοπούς του Μουσείου.

Το μουσείο έχει ανάγκη και στηρίζεται στις ευγενικές χορηγίες και στον εθελοντισμό, καθώς η λειτουργία του μουσείου διευκολύνεται από τη συμμετοχή εθελοντών που μπορούν να αναλάβουν σημαντικό έργο σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Μουσείου.

Για τις δυνατότητες και τις υποδομές ενημερώθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουδήμος και η αντιδήμαρχος τουρισμού, Μαρία Τερζίδου, μιλώντας για ένα διαφορετικό καινοτόμο εκπαιδευτικό πολυχώρο, μάθησης, επιστήμης και δημιουργίας. 

Υπογραμμίστηκε η σημασία συνεργασίας μεταξύ των φορέων και του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας στα πεδία συνεργασίας και επικοινωνίας στους τομείς του τουρισμού και της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης με τη μορφή ανταλλαγής τεχνογνωσίας, κατάρτισης προγραμμάτων και δόμησης κοινών ερευνητικών σχημάτων.

«Το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας αποτελεί σημείο ακαδημαϊκής αναφοράς για τη χώρα σε διεθνές επίπεδο και είμαι εξαιρετικά υπερήφανη που αποτελώ μέλος του Τμήματος ως υπ. Διδάκτωρ. Η ανάδειξη και προβολή της επιστημονικής έρευνας και η σύνδεσή της με την κοινωνία δεν είναι μόνο προτεραιότητα, είναι υποχρέωσή μας και στο πλαίσιο αυτό έχουμε δρομολογήσει διάφορες δράσεις με το πανεπιστημιακό ίδρυμα της πόλης μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Μαυρίδου.

Το Μουσείο ήδη δέχεται ομαδικές επισκέψεις από σχολεία του Νομού αλλά και της ευρύτερης περιοχής ( έχουν ήδη γίνει επισκέψεις από σχολεία της Καρδίτσας, του Βόλου, του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης) ενώ είναι ανοικτό στο κοινό καθημερινά τα απογεύματα από τις 7 μ.μ. - 9 μ.μ.Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29-30.04.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.