ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κάτοικοι κάνουν περιπολίες για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους στο δήμο Σιντικής

Βαγγέλης Στολάκης24 Σεπτεμβρίου 2019

Ο θυμόσοφος λαός λέει πως «πενία τέχνας κατεργάζεται». Έτσι και στον δήμο Σιντικής στον νομό Σερρών η έλλειψη αστυνομικών και η απουσία αστυνομικών τμημάτων ανάγκασαν τους πολίτες να σκεφτούν τρόπους για να περιορίσουν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης αστυνόμευσης που έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ληστειών και κλοπών.

Οι κάτοικοι οργανώθηκαν, χωρίστηκαν σε ομάδες, «έβγαλαν» πρόγραμμα και καθημερινά πραγματοποιούν οι ίδιοι πεζές περιπολίες ή περιπολίες με αυτοκίνητο σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν και να αποτρέψουν τους κλέφτες. Σε άλλα χωριά, πληρώνουν «ρεφενέ» ιδιωτική εταιρεία security η οποία αναλαμβάνει να ελέγχει τα σπίτια των χωριών με χρέωση περίπου πέντε ευρώ ανά κάτοικο.

Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό αλλά συμβαίνει εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σιντικής, Φώτης Δομουχτσίδης. Σήμερα από τα 44 χωριά του δήμου, στα εννέα οι ίδιοι οι πολίτες έχουν αναλάβει να τα περιφρουρούν. «Περιπολούν στα χωριά και εάν εντοπίσουν μια ύποπτη κίνηση τότε ειδοποιούν την αστυνομία γιατί οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα να συλλάβουν κάποιον» σχολιάζει ο κ. Δομουχτσίδης.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει πως το μέτρο έχει αποδώσει, καθώς έχουν μειωθεί τα κρούσματα. Όπως εξηγεί ο κ. Δομουχτσίδης η έκταση του δήμου του είναι 1.103.000 στρέμματα, με τα αστυνομικά τμήματα να είναι μετρημένα στα δάχτυλα. «Η απόσταση μεταξύ των χωριών ποικίλει. Υπάρχουν χωριά που απέχουν μεταξύ τους μόλις τέσσερα χιλιόμετρα, υπάρχουν όμως και εκείνα που απέχουν περισσότερα από 50 χιλιόμετρα. Για να προσεγγίσει ένα περιπολικό το ένα χωριό όταν βρίσκεται σε κάποιο άλλο μπορεί να κάνει ολόκληρο ταξίδι» σχολιάζει ο κ. Δομουχτσίδης.

Η δημοτική αρχή στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή των κατοίκων μόνο ηθικά, καθώς δεν δίνεται η δυνατότητα βάσει νόμου να δοθούν χρήματα.

Όπως λέει ο δήμαρχος Σιντικής η περιφρούρηση που κάνουν οι κάτοικοι έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι διαρρήξεις.

Δυστυχώς, όπως υποστηρίζει ο κ. Δομουχτσίδης, παρά τις εκκλήσεις της δημοτικής αρχής προς τους αρμόδιους (την πολιτική ηγεσία και την ηγεσία της ΕΛΑΣ) ο δήμος δεν έχει ενισχυθεί από περιπολικά και ανθρώπινο δυναμικό. Ο ίδιος μάλιστα, αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον νέο υπουργό προκειμένου να του κάνει γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος του.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.