Οι πολλές και μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που έχει το παραλιακό μέτωπο του Στρυμονικού κόλπου, παρουσιάστηκαν στην διάρκεια του «1ου Amphipolis Forum» που διοργάνωσε ο δήμος Αμφίπολης και ο όμιλος εταιρειών Κουρτίδη, στην έδρα του ιστορικού δήμου, την Αμφίπολη, λίγα μέτρα από το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής που φιλοξενεί ορισμένους από τους σημαντικότερους θησαυρούς της άλλοτε φημισμένης αρχαίας πόλης της Μακεδονίας.
Οι υποδομές, ο τουρισμός και οι επενδύσεις ήταν οι τρεις τομείς στους οποίους επικεντρώθηκαν οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες του 1ου Amphipolis Forum τις εργασίες του οποίου παρακολούθησαν πολλοί Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, πολιτικοί, εκπρόσωποι παραγωγικών και επενδυτικών φορέων και οργανισμών.
Ν. Ταχιάος: «Η Εγνατία ανάδειξε τόπους σημαντικούς αλλά ξεχασμένους»
Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος που άνοιξε τον κύκλο των εισηγήσεων ανακοίνωσε τη συμβασιοποίηση μέχρι το 2025 του αυτοκινητοδρόμου Δράμας - Αμφίπολης. Πρόκειται για ένα έργο ΣΔΙΤ που αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή και να ενώσει τη Δράμα με την Εγνατία οδό και κατά συνέπεια με όλα τα σημαντικά αστικά κέντρα της βορειοανατολικής Ευρώπης, δίνοντας τέλος στην επί σειρά δεκαετών απομόνωση της ακριτικής περιοχής.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το έργο αφορά στην αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Δράμας - Αμφίπολης, με αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υπάρχουσας οδού αλλά και με κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων κατά μήκος του τμήματος από Παλιοκώμη σε Μαυρολεύκη, και από Μαυρολεύκη σε Δράμα συνολικού μήκους 43 χλμ.
Η κύρια αρτηρία θα αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο με αποκατάσταση της υπάρχουσας οδοποιίας για περίπου 13,5 χλμ. και κατασκευή περίπου 29,5 χλμ. νέων τμημάτων. Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της κύριας αρτηρίας, την κατασκευή δύο νέων τμημάτων και τη σύνδεση με τις υφιστάμενες οδούς με 9 κόμβους. Η διάρκεια της σύμπραξης, θα ανέρχεται κατά μέγιστο σε 30 χρόνια (3 έτη κατασκευαστική περίοδος και 27 έτη συντήρησης και λειτουργίας).
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Ταχιάος στα μεγάλα οφέλη που προσέφερε η Εγνατία οδό αναμορφώνοντας συνολικά την περιοχή και βελτιώνοντας σημαντικά την διασύνδεσή της με τους μεγάλου ευρωπαϊκούς οδικούς άξονες. «Η Εγνατία», είπε ο υφυπουργός, «ανέδειξε τόπους σημαντικούς αλλά ξεχασμένους για χρόνια».
Σημείωσε ακόμα πως μέχρι το τέλος του καλοκαιρού θα περάσει από την Βουλή η κύρωση παραχώρησης της Εγνατίας οδού. Η παραχώρηση σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του οδικού άξονα, με σημαντικά οφέλη για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου, τη Βόρεια Ελλάδα και την εθνική οικονομία συνολικά. Οι υποδομές του οδικού άξονα θα αναβαθμιστούν αισθητά, καθώς για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί βαριά συντήρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων, οι οποίες έχουν συνολικό μήκος 225 χιλιόμετρα και συνδέουν την Ελλάδα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία.
Δ. Βαρτζόπουλος: «Συνεργασία νοσοκομείων με ξένα ασφαλιστικά ταμεία»
Την ανάγκη αύξησης του υγειονομικού προσωπικού κατά την διάρκεια των καλοκαιριών μηνών στις περιοχές που παρουσιάζουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μιλώντας στις εργασίες του «1ου Amphipolis Forum».
Ο υφυπουργός σημείωσε πως ο μετακινούμενος πληθυσμός τις ημέρες αιχμής του καλοκαιριού έχει διαφορετικές ανάγκες από τον μόνιμο πληθυσμό καθώς χρειάζεται φροντίδα από μικρής έκτασης ατυχήματα όπως π.χ. ένα τσίμπημα ή ένα κάταγμα.
Τόνισε ακόμα πως η περιοχή διαθέτει δυο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα στις Σέρρες και στην Καβάλα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και των τουριστών. Επισήμανε πως όλα τα νοσοκομεία στην Ελλάδα έχουν συνεργασία και επικοινωνία με τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών που έρχονται στην χώρα μας για τις διακοπές τους.
Ν. Παναγιωτόπουλος: «Η περιοχή χρειάζεται ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη»
Την έναρξη των εργασιών του «1ου Amphipolis Forum» κήρυξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως το τουριστικό ρεύμα από τους βόρειους γείτονές μας μεγαλώνει συνεχώς οπότε κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει συνολική και ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξης της περιοχής που διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Κ. Γκιουλέκας : Ελπιδοφόρο μέλλον
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος σημείωσε πως η περιοχή δεν έχει μόνο ένα ένδοξο παρόν, αλλά ένα σημαντικό παρόν και ένα ελπιδοφόρο μέλλον. «Σημαντικοί άνθρωποι», υπογράμμισε, «σφραγίζουν τον τόπο με τα έργα και τις δράσεις τους».
Μάλιστα, ο κ. Γκιουλέκας, σημείωσε με τρόπο πως η Ελλάδα δεν αρχίζει στην Αθήνα, ούτε τελειώνει στο Κολωνάκι και είναι σημαντικό που αξιόλογοι επιχειρηματίες ζουν στην περιοχή των Σερρών, της Καβάλας και της Δράμας, δουλεύουν εδώ για την ανάπτυξη του τόπου τους.
Ν. Κουρτίδης: Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε καινοτομίες και τουριστικά έργα»
Στις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές που ζουν στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, της Δράμας, της Καβάλας και της Θάσου αλλά και στα εφόδια που πρέπει να τους δοθούν από τους μεγαλύτερους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ομίλου εταιρειών Κουρτίδη, Νίκος Κουρτίδης.
«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να στρέψει πάλι το βλέμμα της στην Αμφίπολη», σημείωσε με έμφαση ο κ. Κουρτίδης χαιρετίζοντας τις εργασίες του «1ου Amphipolis Forum» και συμπλήρωσε, «η περιοχή μας μπορεί και πρέπει να καταστεί προσβάσιμη και ελκυστική σε νέους επενδυτές. Δεν υστερούμε από πολλούς άλλους κορυφαίους δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Ο πρόεδρος του ομίλου εταιρειών Κουρτίδη τόνισε ακόμα πως η ευρύτερη περιοχή του Στρυμονικού κόλπου, που εκτείνεται από τις άκρες της δυτικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, φτάνοντας μέχρι την Θάσο έχει τις δυνατότητες να μετατραπεί σε έναν δυναμικό πόλο ανάπτυξης, συμπληρώνοντας πως «το μέλλον των παιδιών μας είναι στα δικά μας χέρια. Γι΄ αυτό δεν θα σταματήσουμε να επενδύουμε σε καινοτομίες και νέα τουριστικά έργα».