Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, με τη συμμετοχή πολλών φορέων όπως, το ΙΝ.ΑΛ.Ε., ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων, Νέστου, Βιστωνίδας και Ροδόπης), η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων αλλά και συλλόγων (Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σύλλογος Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Ν. Καβάλας).
Όπως τόνισαν οι διοργανωτές σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Μαΐου, "μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις, παράγεται παιδεία και πολιτισμός, και ευαισθητοποιούνται τα παιδιά σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και σεβασμού της Φύσης".
Παρέμβαση του Δημάρχου Καβάλας, Θεόδωρου Μουριάδη
Στην αρχή της παρέμβασής του, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, εξέφρασε την άποψη ότι «η καλύτερη ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε για την προστασία του Περιβάλλοντος είναι η δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών, κι όπως πάντα, η μεγαλύτερη προσπάθεια γίνεται στα πρώτα βήματα μάθησης των παιδιών μας.
Γι’ αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι οι δράσεις, όπως αυτές που ετοίμασαν τα στελέχη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας βοηθούν στο να αποκτήσουν τα παιδιά γνώσεις και να συνειδητοποιήσουν από τη μικρή ηλικία τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της προστασίας του Περιβάλλοντος.».Στη συνέχεια, έκανε επιγραμματική αναφορά στις παρεμβάσεις του Δήμου στον τομέα του Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι «στη διαχείριση των απορριμμάτων:
Συνεχίσαμε τα έργα επέκτασης του ΧΥΤΑ και δημιουργίας ΧΥΤΥ, τα οποία θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.
Μέσα στον Ιούλιο θα δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ),
Ξεκινήσαμε πιλοτικά την εφαρμογή του καφέ κάδου ανακύκλωσης για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων.
Τα ογκώδη απορρίμματα (μπάζα, έπιπλα) ανάλογα με το είδος τους, μεταφέρονται σε ιδιωτικές μονάδες που τα επεξεργάζονται, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Κατασκευάζουμε Μονάδα Κομποστοποίησης των πράσινων απορριμμάτων από κλαδέματα, η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία».
Ως «σημαντικότατη παρέμβαση» χαρακτήρισε, τέλος, την «μετατροπή του Δήμου μας σε ενεργειακά αυτόνομο οργανισμό, με τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας.
Θα παράγουμε 18 Μεγαβάτ με φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε δημοτική χέρσα έκταση στη Λιμνιά.
Θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα των κτηρίων του Δήμου, της ΔΕΥΑΚ, των Νομικών Προσώπων, των σχολείων, καθώς και του οδοφωτισμού, ενώ θα υπάρχει περίσσευμα για να δώσουμε δωρεάν ρεύμα σε 500 ευάλωτα νοικοκυριά». Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να μιλήσει και για το γεγονός ότι «σε όλα τα μεγάλα έργα που κάνουμε φροντίζουμε να φυτεύονται πολλά δένδρα, ενώ γεμίζουμε με θάμνους και λουλούδια όλα τα πάρκα και τα παρτέρια».
Δήλωση αντιπεριφερειάρχη ενέργειας και περιβάλλοντος ΑΜΘ, Χρήστου Γάκη
"Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η καλλιέργεια του σεβασμού προς το περιβάλλον και η ενημέρωσή ιδίως των μαθητών, για τα θέματα της ρύπανσης, μέσα από στοχευμένα παιχνίδια και παιδαγωγικά εργαλεία.Πρόθεση της Περιφέρειας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και των πολιτών της περιοχής μας στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, να λάβει μόνιμο χαρακτήρα, μέσα από διάφορες δράσεις, ώστε η προστασία του περιβάλλοντος να γίνει στάση ζωής.Κλείνοντας αναφέρω πως ήδη η Περιφέρεια έχει ήδη συμπεριλάβει στο νέο ΕΣΠΑ ειδική ενότητα με θέμα την κλιματική αλλαγή, αποσκοπώντας στην χρηματοδότηση έργων και υποδομών που θα προστατεύουν το περιβάλλον".