Κάθε χρόνο, τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι σε όλους γνωστό (επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους) το οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Κεραμωτής, στον δήμο Νέστου, ανατολικά της Καβάλας, καθώς αποτελεί την πιο δημοφιλή ακτοπλοϊκή σύνδεση για το νησί της Θάσου.
Φέτος, όμως, ήταν η πρώτη χρονιά που η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, αφού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, τα αυτοκίνητα με προορισμό την Θάσο σχημάτισαν ουρά αναμονής δεκαεννέα χιλιομέτρων, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση στον μοναδικό κεντρικό παραλιακό δρόμο του οικισμού.
Ήταν ένα δύσκολο τριήμερο όχι τόσο για τους επισκέπτες αλλά κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους. Πολύ συχνά κάτοικοι και φορείς της περιοχής διαμαρτύρονται, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη άμεσης μετακίνησης του προβλήτα εκτός κατοικημένης περιοχής. Όπως λένε, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος ή -στη χειρότερη περίπτωση- ακόμα και δυστυχήματος.
Ο σύλλογος Ενεργών Πολιτών Κεραμωτής, που έχει συσταθεί τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα που κάθε καλοκαίρι γίνεται μεγαλύτερο.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της προσπάθειας για την κατασκευή νέας προβλήτας, Ανδρόνικος Σινιώτης, τόνισε πως κάθε χρόνο η ποιότητα ζωής των κατοίκων του παραλιακού οικισμού γίνεται χειρότερη. Υποστήριξε πως ο σύλλογος είχε προβλέψει την κατάσταση που θα επικρατούσε στο λιμάνι και για τον λόγο αυτό ήρθε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς, γνωστοποίησε έγκαιρα τις προτάσεις του και ζήτησε να γίνουν αλλαγές στην εκτέλεση των δρομολογίων.
«Οι προτάσεις μας, οι επισημάνσεις μας δεν έγιναν δεκτές», σημείωσε ο κ. Σινιώρης και συνέχισε: «υπάρχουν φυσικά και θέματα που αντικειμενικά δεν μπορούν να λυθούν, όπως είναι τα δεδομένα σήμερα, γι' αυτό θα πρέπει κατά γενική ομολογία να επισπευσθούν οι ενέργειες για τη χρηματοδότηση του έργου της κατασκευής νέου λιμανιού».
Ο κ. Σινιώρης άφησε να εννοηθεί ότι πρόθεση του συλλόγου είναι να προσφύγει ακόμη και στη Δικαιοσύνη, αν δεν εισακουστούν. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ανακοίνωσε την άμεση χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τής εκπόνησης μελέτης για την κατασκευή ενός νέου λιμανιού.
Επειδή όμως, όπως συμπλήρωσε ο κ. Σινιώρης, «το συγκεκριμένο έργο θα αργήσει αρκετά χρόνια -ίσως και δεκαετία- υπάρχουν προτάσεις για άμεσες αλλαγές. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την εκτέλεση των δρομολογίων, τη συχνότητά τους και τον τρόπο φορτοεκφόρτωσης επιβατών και αυτοκινήτων. Ωστόσο, οι προστάσεις αυτές φαίνεται πως δεν βρίσκουν σύμφωνους ούτε τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, που διαχειρίζεται το λιμάνι της Κεραμωτής ούτε τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό».
Πάντως, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, όποτε και αναμένεται να υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση στο λιμάνι, ο σύλλογος ζήτησε από τις ναυτιλιακές εταιρίες να αυξήσουν τα δρομολόγια τους, αφού τα υφιστάμενα (ένα δρομολόγιο ανά μισή ώρα) δεν επαρκούν για την ομαλή κίνηση των αυτοκινήτων.
Στην Καβάλα υπάρχουν δυο πορθμειακές γραμμές που συνδέουν το χερσαίο τμήμα της Περιφερικής Ενότητας Καβάλας με το νησιωτικό. Η πρώτη είναι στο κεντρικό επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», εντός του αστικού ιστού. Η δεύτερη, στην κοινότητα της Κεραμωτής του δήμου Νέστου, που απέχει 37 χλμ. από την πόλη της Καβάλας.
Από το λιμάνι της Καβάλας, τα φέριμποτ καταπλέουν στη Σκάλα Πρίνου και το ταξίδι διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Από το λιμάνι της Κεραμωτής τα φέριμποτ καταπλέουν στον Λιμένα, την πρωτεύουσα του νησιού, και το ταξίδι διαρκεί 35 λεπτά περίπου. Η μικρή διάρκεια του θαλασσινού ταξιδιού είναι ο βασικότερος λόγος, για τον οποίο η Κεραμωτή ήταν διαχρονικά η πιο δημοφιλής πορθμειακή σύνδεση. Γι' αυτό, άλλωστε, τα δρομολόγια των πλοίων είναι κάθε μισή ώρα. Από το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» με προορισμό τον Πρίνο τα δρομολόγια είναι λιγοστά, έως τρία την ημέρα, ενώ τους χειμερινούς μήνες, ορισμένες χρονιές, δεν υπάρχει κανένα δρομολόγιο από την πόλη της Καβάλας για το νησί της Θάσου.