Στα όρια των 119 δολαρίων το βαρέλι βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου που μέσα στο 2022 έχει αυξηθεί κατά 51%, με την ξέφρενη πορεία να ξεκινά από τα 78 δολάρια την 31η Δεκεμβρίου του 2021.
Μάλιστα η αύξηση ξεπερνά το 70% αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρσι τέτοιο καιρό το βαρέλι κόστιζε 69 δολάρια.
Ο εφιάλτης στις τιμές των καυσίμων είναι καθημερινός. Η αμόλυβδη πωλείται 2,26 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο, ενώ το άνοιγμα φακέλου με λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου μοιάζει πια με... τεστ κοπώσεως για τους πολίτες.
Η κατάσταση δυστυχώς μοιάζει πιθανό να να χειροτερέψει. Η συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο έστω και με διαχωρισμό των παραδόσεων που θα γίνονται δια θαλάσσης ή μέσω αγωγών (για να μην θέσει βέτο η Ουγγαρία) είναι προφανές ότι θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις ρωσικές εξαγωγές.
Η Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπερνούσε τα 150 δολάρια /βαρέλι κι αυτό στην Ελλάδα μεταφράζεται σε προοπτική ανόδου της τιμής της αμόλυβδης στα 3 ευρώ!
Ο ΟΠΕΚ δεν δείχνει διάθεση αύξησης παραγωγής πετρελαίου, γιατί δεν μπορούν όλες οι χώρες μέλη του να το κάνουν αλλά και επειδή οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν επιθυμούν να ενεργούν με βάση τις επιταγές της Δύσης. Άλλωστε μέλος του ΟΠΕΚ είναι και η Ρωσία, την οποία κανείς από τους υπόλοιπους δεν θέλει να ενοχλήσει.
Η επίσημη εκδοχή είναι ότι δεν υπάρχει ανισορροπία στην αγορά καθώς η προσφορά καλύπτει την ζήτηση. Όμως η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί στην Κίνα στην οποία πολλές πόλεις ετοιμάζονται να βγουν από την καραντίνα και η οικονομική δραστηριότητα θα αποκατασταθεί.
Επίσης η 30η Μαίου –ημέρα της μνήμης– είναι τυπικά για τις ΗΠΑ η έναρξη της θερινής περιόδου και η ζήτηση για καύσιμα απογειώνεται...