Αίτηση παραίτησης κατατέθηκε το πρωί της Πέμπτης από το μοναδικό παθολόγο που εφημερεύει στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, προς το γραφείο προσωπικού, στον διοικητή των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου και στην 7η ΥΠΕ.
Οι λόγοι της παραίτησης μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί αλλά σίγουρα η πίεση των περιστατικών υγείας, το υψηλό φορτίο εργασίας ακόμα και πέρα από τις προβλεπόμενες μηνιαίες εφημερίες, ενδέχεται να είναι κάποιοι από τους λόγους, όπως αναφέρει το Ράδιο Λασίθι.
Όπως αναφέρει το candiadoc.gr, εάν η παραίτηση γίνει δεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και δεν υπάρχει προσπάθεια να μεταπεισθεί ο γιατρός για να συνεχίσει τα καθήκοντα του, πρακτικά σημαίνει πως η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου σφραγίζεται κυριολεκτικά μέχρι νεωτέρας. Στην παρούσα φάση προκήρυξη για κάλυψη θέσης δεν υπάρχει καμία και μένει να δούμε αν υπάρχει πρόβλεψη για εσωτερική μετακίνηση γιατρών από άλλα νοσοκομεία, που η κατάσταση και σε αυτά δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Εν προκειμένω, για οποιοδήποτε παθολογικό περιστατικό θα χρειάζεται νοσηλεία, θα πρέπει να καλείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και να μεταφέρει τον ασθενή σε άλλο νοσοκομείο του Νομού, ακόμα και εκτός. Και όλα αυτά σε μια περιοχή που απ΄ άκρη σε άκρη της νότιας πλευράς του Νομού ζουν πάνω από 40.000 κάτοικοι.
Ηράκελιο Παθολόγοι στο «Βενιζέλειο» προειδοποιούν με παραιτήσεις εάν μετακινηθεί συνάδελφός τους στο Ρέθυμνο
Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Τριμελούς Επιτροπής του Βενιζελείου (Μ. Κοκκινάκη, Ε. Θαλασσινός, Γ. Κωστάκης), τονίζουν: «Μέσα σε αυτή την απογοητευτική κατάσταση κλήθηκαν επιμελητές παθολόγοι του Βενιζελείου να μετακινηθούν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, για να καλύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν εκεί. Οι ιατροί του Βενιζελείου συμπαραστεκόμαστε στο πολύπαθο νοσοκομείο, στους συναδέλφους και στους ασθενείς του Ρεθύμνου και απαιτούμε μαζί τους τη στελέχωση του νοσοκομείου με επαρκές μόνιμο προσωπικό και γενναία κίνητρα, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της υποστελέχωσης- απόγνωσης – παραιτήσεων, που κρατάει χρόνια. Οι λύσεις με τις μετακινήσεις -που επανειλημμένως εφαρμόστηκαν- προσπαθούν να μπαλώσουν μόνο το πρόβλημα και είναι αποτυχημένες. Κατόπιν ομόφωνης απόφασης συνέλευσης οποιαδήποτε μετακίνηση παθολόγου του Βενιζελείου θα οδηγήσει σε παραίτηση όλων των παθολόγων του νοσοκομείου».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Τριμελούς Επιτροπής του Βενιζέλειου
Η μακροχρόνια υποστελέχωση του Βενιζελείου σε παθολόγους έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους υπηρετούντες ιατρούς. Μετά από την εξαντλητική περίοδο της πανδημίας, αντί να αναγνωριστεί η προσπάθεια του προσωπικού και να υπάρξει ουσιαστική στήριξη με προσλήψεις ιατρών αλλά και λοιπού προσωπικού, τα προβλήματα ολοένα και αυξάνονται. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν προκύψει μία συνταξιοδότηση και μία παραίτηση παθολόγου, χωρίς να προκηρυχτεί καμιά νέα θέση. Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο απουσιάζει μία παθολόγος λόγω κύησης- λοχείας και, σε συνδυασμό με μακροχρόνια μετακίνηση άλλου παθολόγου λόγω αναγκών στο ογκολογικό τμήμα, τελικά αυτή τη στιγμή υπηρετούν στις δύο παθολογικές 9 αντί 13 παθολόγοι που προβλέπονται. Αποτέλεσμα είναι η υπέρβαση του πλαφόν εφημεριών συστηματικά, η αδυναμία να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα ρεπό, η δυσκολία να λάβουν την κανονική τους άδεια και τελικά η σωματική και ψυχική εξάντληση των ιατρών. Άλλη συνέπεια αυτών των ελλείψεων είναι να έχουν κλείσει τα περισσότερα εξωτερικά ιατρεία που γίνονταν (Παθολογικό ιατρείο Β’ παθολογικής κλινικής, Αντιυπερτασικό ιατρείο, Λιπιδαιμικό ιατρείο) και παραμένουν μετά βίας ακόμα σε λειτουργία το Ηπατολογικό καθώς και το Παθολογικό ιατρείο της Α’ Παθολογικής κλινικής. Τελικά, για να μην καταρρεύσουν οι παθολογικές κλινικές, αναζητείται βοήθεια από παθολόγους άλλων τμημάτων, με αποτέλεσμα στο τέλος την επιβάρυνση και των τμημάτων αυτών.
Ανάλογα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, λόγω της σταθερής πλέον λειτουργίας του ιατρείου COVID-19 με στελέχωση από το υπάρχον προσωπικό, έχει επέλθει χρόνια κόπωση των ιατρών. Προ μηνός μάλιστα παραιτήθηκε μία ακόμα επικουρική ιατρός παθολόγος, χωρίς βέβαια να υπάρχει πρόβλεψη για αντικατάστασή της.
Μέσα σε αυτή την απογοητευτική κατάσταση κλήθηκαν επιμελητές παθολόγοι του Βενιζελείου να μετακινηθούν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, για να καλύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν εκεί. Οι ιατροί του Βενιζελείου συμπαραστεκόμαστε στο πολύπαθο νοσοκομείο, στους συναδέλφους και στους ασθενείς του Ρεθύμνου και απαιτούμε μαζί τους τη στελέχωση του νοσοκομείου με επαρκές μόνιμο προσωπικό και γενναία κίνητρα, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της υποστελέχωσης- απόγνωσης – παραιτήσεων, που κρατάει χρόνια. Οι λύσεις με τις μετακινήσεις -που επανειλημμένως εφαρμόστηκαν- προσπαθούν να μπαλώσουν μόνο το πρόβλημα και είναι αποτυχημένες.
Κατόπιν ομόφωνης απόφασης συνέλευσης οποιαδήποτε μετακίνηση παθολόγου του Βενιζελείου θα οδηγήσει σε παραίτηση όλων των παθολόγων του νοσοκομείου.
Απαιτούμε άμεσα την προκήρυξη των δεκάδων κενών θέσεων (σχεδόν 40) του νοσοκομείου μας αλλά και των άλλων νοσοκομείων. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία πλέον να μην γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις.
Συλλαλητήριο
Στο μεταξύ για τη σωτηρία και την ενίσχυση του Νοσοκομείου, έχει αποφασιστεί πάνδημη κινητοποίηση με τη συμμετοχή του Δήμου, της Εκκλησίας, των εργαζομένων σε υπηρεσίες, των σχολείων και των φορέων με προβλεπόμενη ημερομηνία την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι μια απόφαση που αρχικά πάρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τοπικών φορέων το περασμένο Σάββατο μετά το κάλεσμα του Συλλόγου φίλων Νοσοκομείου και επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Τετάρτης, που σύσσωμο το συμβούλιο συμφώνησε και στήριξε ομοφώνως τις αποφάσεις των φορέων καθώς όπως ανέφερε ο Δήμαρχος ”οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι δυναμικές, θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο να συμμετέχει ο κόσμος, όλο το δημοτικό συμβούλιο θα είναι στην πρώτη γραμμή και με μια καλή οργάνωση θα πετύχουμε αυτό που ζητάμε”.