Περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ πρόκειται να διαθέσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις στα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) με παιδιά που ενώ είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, δεν έλαβαν το πολυπόθητο voucher.
Το πράσινο φως έδωσε προ ημερών ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, γνωστοποιώντας αφενός ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει τα ΚΔΑΠ των Δήμων και για φέτος, βρίσκοντας άμεσα λύση, αφετέρου θα αυξήσει τον προϋπολογισμό της δράσης για τα ΚΔΑΠ από 279 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι στα 310 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Πέτσας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία και στην οικονομική βιωσιμότητα των ΚΔΑΠ των Δήμων, δεσμεύτηκε ότι "η κυβέρνηση θα προστατεύσει και φέτος τα ΚΔΑΠ των δήμων και θα βρει λύση", ενώ ξεκαθάρισε πως οι δημοτικές αυτές δομές μπορούν μόνο να αναβαθμιστούν και όχι να καταργηθούν.
«Εμείς θέλουμε να ικανοποιούμε όλο και μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων για παιδιά που θέλουν να πάνε σε δημόσιο ή ιδιωτικό ΚΔΑΠ, ενώ φέτος δώσαμε 2.000 περισσότερα voucher, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Πέτσας.
Όπως είναι ήδη γνωστό, για δεύτερη συνεχή χρονιά δεκάδες χιλιάδες παιδιά που οι οικογένειές τους πληρούσαν τα κριτήρια του προγράμματος, δεν έλαβαν τελικά voucher λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού της δράσης. Έτσι πάνω από 50.000 παιδιά που τόσα χρόνια δικαιούνταν δωρεάν δημιουργικής απασχόλησης, θα την στερούνταν φέτος.
Την ίδια στιγμή δεκάδες δημοτικές δομές πανελλαδικά, έμειναν με χιλιάδες θέσεις κενές γεγονός που προκαλεί μεγάλα χρηματοδοτικά προβλήματα, τα οποία μετακυλύονται και στους εργαζόμενους οι οποίοι απειλούνται με απόλυση ή (στην καλύτερη) μείωση ωρών εργασίας τους.
Εκτός 50.000 παιδιά
Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΤΑΑ) που υλοποιεί τα προγράμματα, ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και αφορούσαν βρεφικούς, παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑΜΕΑ). Σύμφωνα με την ίδια για τα ΚΔΑΠ υποβλήθηκαν 113.877 αιτήσεις, αλλά έγιναν δεκτές μόνο οι 63.051, γεγονός που σημαίνει ότι έμειναν εκτός δωρεάν φιλοξενίας 50.000 παιδιά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ, υπέβαλαν συνολικά αίτηση για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ 181.419 μητέρες για 250.863 παιδιά, ενώ μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων, έλαβαν voucher 167.100 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις που αφορούσαν πάνω από 83.000 παιδιά απορρίφθηκαν.
Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν φέτος για 250.863 παιδιά, σημείωσε νέα αύξηση, καθώς το 2020 ήταν για 229.600 παιδιά, έναντι 172.197 του 2019. Πέρυσι, με την πρώτη ανακοίνωση έμεναν εκτός περίπου 65.000 παιδιά, ενώ το 2019 ήταν περίπου 17.000.
Η ΕΕΤΑΑ μάλιστα αποδίδει το μεγάλο αριθμό παιδιών που έμεινε εκτός, στο γεγονός ότι οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν ξεπερνούσαν το εισόδημα, δηλαδή ήταν πολύ πιο πάνω από το όριο των 23.000 ετησίως. Σε δηλώσεις του πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι για τρίτη χρονιά κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει το πρόγραμμα με τον ίδιο προϋπολογισμό των 279 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι έδωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρόσθετη στήριξη, ώστε να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στα δημοτικά ΚΔΑΠ.