Αλλαγές στη ναυαγοσωστική νομοθεσία και απόδοση στους δήμους του συνόλου των πόρων που απαιτούνται, για να εφαρμοστεί η νέα ναυαγοσωστική πολιτική ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με αφορμή τη σύλληψη του δημάρχου Νότιας Κέρκυρας, Κώστα Λέσση μετά από πνιγμό πολίτη στη Λευκίμμη.
Το χθεσινό περιστατικό επιβεβαιώνει την Ένωση που έχει επισημάνει εδώ και πολλούς μήνες τα σημαντικά νομικά κενά της νέας ναυαγοσωστικής νομοθεσίας, καθώς και την υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος των Δήμων, προκειμένου να την εφαρμόσουν, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Όπως σημειώνεται, το ποσό που διατέθηκε φέτος στους Δήμους ήταν μόλις 7 εκ. ευρώ, όταν οι ανάγκες σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα που δημιουργεί η διαφοροποίηση του νόμου που άλλαξε όλο το πλαίσιο λειτουργίας της ναυαγοσωστικής κάλυψης, απαιτούν πάνω από 21 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας συγκαταλέγεται στους δεκάδες παραθαλάσσιους Δήμους «που δεν κατάφεραν αυτό το καλοκαίρι να βρουν ναυαγοσώστες σε όλη την Ελλάδα, παρότι οι υπηρεσίες τους προχώρησαν σε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπει η νέα εθνική νομοθεσία».
Χαρακτηρίζει ως πράξη υπερβολική και πέραν πάσης λογικής το γεγονός της σύλληψης του δημάρχου και της απόδοσης σε αυτόν κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα.
Όπως εξηγεί, ενώ ο δήμαρχος προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη ναυαγοσωστών καθώς και την προμήθεια σκαφών και του εξοπλισμού που απαιτείται, αυτός κηρύχθηκε άγονος, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξή του.
Με αφορμή την συγκεκριμένη εξέλιξη, η ΚΕΔΕ δεν παραλείπει να καταλογίσει προχειρότητα στη σχετική νομοθεσία, καθώς, όπως τονίζει, «αφήνει ουσιαστικά ακάλυπτους τους Δήμους και τις αιρετές διοικήσεις τους, οι οποίοι είδαν να τους μεταβιβάζεται μια ακόμη ευθύνη και αρμοδιότητα, χωρίς την απαραίτητη θεσμική "θωράκιση"».