ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΕΔΕ: Ναυάγησε η πρόταση για κλείσιμο των δήμων, την παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ - Την απέρριψαν οι γαλάζιοι δήμαρχοι

Φανή Σοβιτσλή28 Αυγούστου 2024

Στο… κενό έπεσε η πρόταση των «πράσινων» δημάρχων της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης που εκπροσωπείται στην ΚΕΔΕ για συμβολικό κλείσιμο των δήμων, την παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και παράλληλη συμμετοχή των αιρετών στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται ανήμερα.

Την πρόταση κατέθεσε νωρίτερα στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους σε συνδυασμό με τις μεγάλες υποχρεώσεις τους από την αύξηση του μισθολογικού κόστους των δημοτικών υπαλλήλων, το ενεργειακό, το Τέλος ταφής απορριμμάτων κ.α

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων, διατύπωσε την πρότασή του, ενώ κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα με τα όλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, καλώντας το Δ.Σ της ΚΕΔΕ να το υπερψηφίσει προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό διεκδικητικό πλαίσιο.

«Θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως και είναι μια καλή ευκαιρία να πάμε σε μια συμβολική διαμαρτυρία ως αιρετοί, πριν αποφασίσουμε μια τυχόν κλιμάκωση» ανέφερε ο κ. Δούκας, ο οποίος νωρίτερα συμφώνησε με τους δημάρχους που αναφέρθηκαν στη δύσκολη οικονομική κατάσταση των δήμων, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να συντάξουν προϋπολογισμούς.

«Γίνεται σκόπιμα, δεν είναι αυτή η γραμμή διεκδίκησης»

Ωστόσο η πρόταση του δημάρχου Αθηναίων απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος σχολίασε χαριτολογώντας «να κλείσουμε τους δήμους για λίγες ώρες, την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού το Σάββατο».

Το σχόλιο αυτό όμως εκλήφθηκε από την άλλη πλευρά ως πρόταση, αλλά στην ουσία ο πρόεδρος είχε αποφασίσει να θέσει την αρχική πρόταση Δούκα σε ψηφοφορία. Οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι, όπως ήταν αναμενόμενο την καταψήφισαν, παρότι πολλοί στις τοποθετήσεις τους νωρίτερα, αντέδρασαν έντονα με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για απαξίωση.

Ο κ. Κυρίζογλου μάλιστα παίρνοντας το λόγο, είπε χαρακτηριστικά ότι η πρόταση του κ. Δούκα «γίνεται σκοπίμως», υποστηρίζοντας η γραμμή διεκδίκησης που έχει χαράξει η ΚΕΔΕ, δεν είναι αυτή.

«Συμφωνούμε με πολλά από τα αιτήματα, αλλά όχι με την τακτική διεκδίκησης», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, λέγοντας πως μια τέτοια κινητοποίηση δεν θα έχει αποτέλεσμα.

«Θα χαθεί αυτός ο αγώνας μέσα στις διαδηλώσεις της ΔΕΘ» σχολίασε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας στο σώμα ότι άμεσα, μετά τη ΔΕΘ θα υπάρξει συνάντηση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.