ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Κεντρική Μακεδονία: «Πρωτιά» στη λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων - Αυξήθηκαν κατά 21% στην επικράτεια

Φανή Σοβιτσλή16 Νοεμβρίου 2022

Τις περισσότερες ενεργειακές κοινότητες, που φτάνουν τις 250 και λειτουργούν ως τοπικοί συνεταιρισμοί, διαθέτει σήμερα η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με 24, η οποία όμως έχει πολύ μικρότερο πληθυσμό. Τη σκυτάλη παίρνουν η Δυτική Ελλάδα με 168, η Αττική με 138 και η Θεσσαλία με 125, ενώ πολύ μικρός είναι ο αριθμός στα νησιά της χώρας.

Τα στοιχεία παρουσίασε η Μηχανικός Περιβάλλοντος, Ερευνητικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Κατασκευών Συσκευών Διεργασιών (ΕΚΣΔ), στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Σοφία Μποέμη μιλώντας σε ημερίδα για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο που οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Σύμφωνα με την ίδια από τα αιτήματα έργων ΑΠΕ και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού - Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στη χαμηλή και μέση τάση που διατηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, φαίνεται ότι η Κεντρική Μακεδονία παραμένει πρώτη στη σειρά με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες, με συνολική ισχύ 218.95 ΜW.

«Ακολουθεί η Θεσσαλία με 157,4 MW, η οποία είναι πέμπτη στο μέγεθος των ενεργειακών κοινοτήτων, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (66,82), η Δυτική Μακεδονία (40,54) και η Δυτική Ελλάδα (35,73), οι οποίες ήταν αντίστοιχα στην 6η, 2η και 3η θέση» τόνισε η κ. Μποέμη.

Η ίδια αναφέρθηκε στην Ευρώπη, λέγοντας ότι υπάρχουν 1.900 ευρωπαϊκοί ενεργειακοί συνεταιρισμοί με 1.250.000 πολίτες, που δραστηριοποιούνται στην ενεργειακή μετάβαση, ενώ στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022 οι ενεργειακές κοινότητες που καταγράφονται για το σύνολο της χώρας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) ως ενεργές είναι 1217, έχουν προεγγραφεί 733 ενεργειακές κοινότητες, ενώ έχουν διαγραφεί και εκκαθαριστεί 122.

Ειδικότερα, είπε, καταγράφηκε αύξηση από τον Νοέμβριο του 2021 ως τον Μάιο του 2022 κατά 21% ως προς το πλήθος των ενεργειακών κοινοτήτων στην επικράτεια, ενώ συνολικά από το 2018, που θεσμοθετήθηκαν οι ενεργειακές κοινότητες, μέχρι σήμερα οι ΑΠΕ συνολικά στη χαμηλή και μέση τάση ακολουθούν αυξητική πορεία.

Ι. Καϊτεζίδης: «Ο εθνικός κλιματικός νόμος αλλάζει πολλά πράγματα στην αυτοδιοίκηση»

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, χαρακτήρισε τον εθνικό κλιματικό νόμο χρήσιμο εργαλείο για την αυτοδιοίκηση, που θα δώσει τη δυνατότητα στους δήμους να παρουσιάζουν καλές πρακτικές.

«Αλλάζει πολλά πράγματα στην Τ.Α και δημιουργεί νέες υποχρεώσεις για τους δήμους από την επόμενη κιόλας χρονιά, το 2023. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να ενημερωθούμε και να προετοιμαστούμε» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στην εποχή της κλιματικής κρίσης, οι ΟΤΑ πρέπει να έχουν και τα απαραίτητα εργαλεία για να την αντιμετωπίσουν και παράλληλα να γνωρίζουν το ρόλο που θα διαδραματίσουν.

Εκτίμησε ωστόσο ότι οι δράσεις αυτές δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματικές, σε κάθε δήμο χωριστά, αλλά θα πρέπει να αναπτύσσονται σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε ο σχεδιασμός να είναι συνολικός και αποτελεσματικότερος.

«Ο κλιματικός νόμος θα μας απασχολήσει, καθώς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τα σχέδια μείωσης εκπομπών αερίων και τις ενεργειακές κοινότητες που είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους ΟΤΑ. Όμως το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει θα πρέπει να βελτιωθεί και να απλοποιηθεί, γιατί είναι γραφειοκρατικό και βαρύ, με αποτέλεσμα να στερεί τις δυνατότητες που έχουν οι δήμοι να τρέξουν γρήγορα και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας» επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης.

Τους στόχους που θέτει ο εθνικός κλιματικός νόμος, τις υποχρεώσεις και τις ευκαιρίες κατά τη μετάβαση στη νέα εποχή, παρουσίασε ο μηχανολόγος Μηχανικός, MSc, διευθυντής Τομέα Συστημάτων Διαχείρισης και Πιστοποίησης Προϊόντων, Σαμαράς και Συνεργάτες ΕΠΕ Αλέξης Μπούλιας.

Από την πλευρά του ο ηλεκτρολόγος μηχανικός – επικεφαλής έργων Οδοφωτισμού και Ενεργειακής Εξοικονόμησης Ελευθέριος Κόχειλας, αναφέρθηκε στην ενεργειακή εξοικονόμηση σε ΟΤΑ Α’ και Β’ μέσω της Αναβάθμισης του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός), ενώ τα εργαλεία σχεδιασμού και χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ» και «ELENA» παρουσίασε η MSc, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Στέλεχος Τομέα Τεχνικού Συμβούλου Φορέων Δημοσίου, Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε Άννα Φραγκίδου, σημειώνοντας ότι είναι «ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα, που παρέχουν τεχνική βοήθεια στις περιφερειακές και τοπικές αρχές για την επιτάχυνση των επενδυτικών προγραμμάτων τους».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.