ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Κεντρική Μακεδονία: Τρακτέρ στις πλατείες και κάθοδος στην Agrotica

MakThes Team28 Ιανουαρίου 2024

Της Δέσποινας Βογιατζόγλου

Κινητοποιήσεις με κάθοδο των τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στις 3 Φεβρουαρίου με αφορμή την έκθεση Agrotica και παράταξη των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών αποφάσισαν οι αγρότες στις πρόσφατες συνελεύσεις τους με αιχμή τις αποζημιώσεις, το κόστος παραγωγής, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας συνεδρίασαν σε κλίμα αγωνιστικής διάθεσης, εκφράζοντας την αγωνία για το μέλλον τους καθώς βρίσκονται σε οριακό σημείο, ένα βήμα πριν την εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.

Οι αιτίες που ανέφεραν σχετίζονται με τις απλήρωτες παραγωγές από εμποροβιομήχανους, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των μειωμένων αποζημιώσεων, τη μη κάλυψη ζημιών από τον ΕΛΓΑ, το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις περικοπές των ενισχύσεων από τη νέα ΚΑΠ.

Οι παραγωγοί αποφάσισαν έναρξη των κινητοποιήσεων στις 24 Ιανουαρίου με παράταξη των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, διαμαρτυρία στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Βέροια στις 26 του μήνα, με κορύφωση των κινητοποιήσεων στις 3 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Agrotica.

«Αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες και σε όλα τα προϊόντα που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα, ενώ βιώνουμε την υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων της άνοιξης, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Ζητούμε άμεσα μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια» σημειώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

Κορύφωση κινητοποιήσεων στην έκθεση - «Όχι» στο κλείσιμο δρόμων

Για μαζικές κινητοποιήσεις με κορύφωση στην έκθεση Agrotica στις 3 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη κάνουν λόγο οι αγρότες, αποκλείοντας μέχρι στιγμής το κλείσιμο δρόμων.

Οι αγρότες ζητούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων και παράλληλα να δίνεται η δυνατότητα για αξιοπρεπή μεροκάματο για τους εργάτες γης. Όπως τονίζουν χρειάζεται επαρκής κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες στο 100% της ζημιάς.

«Στην περιοχή της Πέλλας το 80% της οικονομίας εξαρτάται από τον αγροτικό τομέα. Τα γεωργικά εφόδια είναι πανάκριβα, την ώρα που φέτος πουλήσαμε παραγωγή με μειωμένες τιμές κατά 40%. Επιπλέον υπάρχει ζήτημα με την ενέργεια και τις τιμές του ρεύματος, καθώς στην Πέλλα περίπου το 80% των αρδεύσεων είναι με ρύθμιση, ενώ η αποζημίωση των 6€/στρέμμα για το πετρέλαιο δεν φτάνει ούτε για δύο γεμίσματα ρεζερβουάρ» υπογραμμίζει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου δήμου Πέλλας.

Κοινοπραξία Συνεταιρισμών: Ενημερωτική εκδήλωση για τη μετάκληση εργατών γης

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τη μετάκληση εργατών γης πραγματοποίησε η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας. Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ανέλυσε τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και των λοιπών κλάδων με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, λόγω της μειωμένης εύρεσης εργατών από γειτονικές χώρες. Όπως επισημάνθηκε, θα πρέπει να υπάρχει στροφή στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων, καθώς μέσω αυτής παραγωγοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται, ποιοι εργάτες είναι διαθέσιμοι προς μετάκληση από Ταϊλάνδη, Βιετνάμ και Ινδία, προβαίνοντας έτσι άμεσα σε αιτήσεις προς τις εκάστοτε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Επαφές Αυγενάκη με αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης

Το επίπεδο του διαλόγου με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους υπογράμμισε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης σε σύσκεψη που είχε, παρουσία των αρμόδιων υφυπουργών Σταύρου Κελέτση και Διονύση Σταμενίτη και του ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στρατάκου, με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, από τα Κουφάλια και τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Χαλκιδική, την Ορεστιάδα και την Ημαθία.

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στην ορθή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να γίνει ένας Οργανισμός που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα υπηρετεί τα συμφέροντα των αγροτών. Ο υπουργός είπε ότι έχει ζητήσει να εκκαθαριστούν άμεσα τα 16.000 ΑΦΜ που βρίσκονται δεσμευμένα και σε όσα εξ αυτών διαπιστωθούν παρατυπίες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αλλά και να πληρωθούν όσοι έχουν δικαιωθεί δικαστικά μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Όπως είπε σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ ζήτησε, εκ νέου, από τους φορείς, τις προτάσεις τους και για τον εκσυγχρονισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Συζητήθηκαν, ακόμη, τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων, όπως και το ζήτημα επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, με τον ΥπΑΑΤ να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με κάθε τρόπο -και με έμμεσες φορολογικές ενισχύσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%- ενισχύει τον Έλληνα αγρότη και συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.01.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.