Ένα 14χρονο κορίτσι αυτοκτόνησε στην Κένυα έπειτα από την ντροπή που αισθάνθηκε όταν οι συμμαθητές του το κορόιδεψαν επειδή λέρωσε τη στολή του. Την είδηση της αυτοκτονίας μετέδωσε η μητέρα της η οποία την βγήκε κρεμασμένη αφού την ντρόπιασε ο ίδιος της ο δάσκαλος, όπως έγραψε το BBC επικαλούμενο μέσα της χώρας. Την είδηση του απαγχονισμού ακολούθησε διαμαρτυρία από τους γονείς η οποία έγινε έξω από το σχολείο. Είναι δε χαρακτηριστικό πως η Αστυνομία χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να διαλύσει τους 200 περίπου συγκεντρωμένους γονείς.
Αναφέρεται ακόμη πως στην Κένυα ήδη από το 2017 ισχύει νόμος που παρέχει δωρεάν σεριέτες στα κορίτσια. Ωστόσο ο νόμος δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στην ολότητά του και για τον λόγο αυτό έχει μάλιστα συσταθεί και επιτροπή κοινοβουλευτική για να διερευνήσει το γιατί.
Η μητέρα του κοριτσιού ανέφερε πως ένας δάσκαλός της την αποκάλεσε "βρόμικη" επειδή λέρωσε τη στολή της και τη διέταξε να εγκαταλείψει την τάξη της στο Καμπανιένγκ, το οποόιπ βρίσκεται δυτικά του Ναϊρόμπι την Παρασκευή.
"Δεν είχε να χρησιμοποιήσει κάτι. Κι όταν το αίμα πότισε τα ρούχα της την απέβαλαν από την τάξη" ανέφερε η μητέρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είπε ακόμη πως η κόρη της επέστρεψε στο σπίτι και της περιέγραψε τι είχε συμβεί. Αλλά όταν πήγε να φέρει νερό αυτοκτόνησε.
Ανέφεραν δε το θέμα στην Αστυνομία κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την απογοήτευσή τους λόγω της αδιαφορίας των αρχών
Μαζί με άλλους γονείς πραγματοποίησαν χτες διαμαρτυρία έξω από το σχολείο. Η Αστυνομία επαινέβη και προέβη σε πέντε συλλήψεις
όταν οι διαδηλωτές μπλόκαραν έναν δρόμο και κατέβασαν μια από τις πόρτες του σχολείου. Έκτοτε το εκπαιδευτικό ίδρυμα παραμένει κλειστό.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής Αστυνομίας, Αλεξ Σικόντι, ανέφερε πως ερευντούνται οι συνθήκες θανάτου του κοριτσιού.
Ο δάσκαλος έχει αποφύγει να μιλήσει για το συμβάν.
Το ταμπού της περιόδου σε συνδυασμό με τη φτώχεια
Υπογραμμίζεται πως στην Κένυα καθώς και σε άλλες χώρες πολλά κορίτσια δεν έχουν να πληρώσουν για σερβιέτες και ταμπόν. Πόρισμα του 2014 του ΟΗΕ κατέγραε πως 1 στα 10 κορίτσια στην υποσαχάρεια Αφρική δεν πηγαίνει στο σχολείο στη διάρκεια της περιόδου του.
Πως ένα ποσοστό της τάξης του 20% δεν πηγαίνει στο σχολείο για τον λόγο αυτό...
Πολλά δε χρησιμοποιούν πάνες όπως οι κάτω...