ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κικίλιας από Θεσσαλονίκη: Έχουμε σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε πιθανές πλημμύρες το χειμώνα - Θα ηχεί και τοπικό 112

Φανή Σοβιτσλή18 Νοεμβρίου 2024

Με πολύ καλή προετοιμασία και σχέδιο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν μέσα στο χειμώνα, ετοιμάζεται ο κρατικός μηχανισμός να δώσει τη μάχη τους επόμενους δύσκολους μήνες, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο για να αντιμετωπιστούν τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην ετοιμότητα και την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων και πλημμυρών αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη για την αντιπλημμυρική προστασία της Μακεδονίας και της Θράκης, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και εκπροσώπων του στρατού, των δασαρχείων, των σωμάτων ασφαλείας, δημάρχων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι όλους τους προηγούμενους μήνες έγινε εξαιρετική προσπάθεια, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου και μάλιστα με μετρήσιμα αποτελέσματα για τη Βόρεια Ελλάδα και ότι στο εξής το υπουργείο ετοιμάζει σχέδιο για τις πιθανότητες πλυμμυρικών φαινομένων και όχι μόνο.

«Να θυμίσω μόνο ότι χιόνισε ήδη στη Δυτική Μακεδονία, είχαμε 30 πόντους στην Φλώρινα, βγήκαν τα εκχιονιστικά» σχολίασε ο κ. Κικίλιας και τόνισε ότι «η Βόρεια Ελλάδα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ». Δεν είναι τυχαίο, είπε ότι στη Βοσνία χάθηκαν 23 άνθρωποι από πλημμύρες στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην Kεντρική, Bόρεια και Aνατολική Ευρώπη χάθηκαν άλλοι 29 στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ μετά τα τραγικά γεγονότα στη Βαλένθια είναι, όπως είπε, ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη του συντονισμού και της οργάνωσης.

Η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στα επίπεδα προετοιμασίας , σημειώνοντας καταρχάς πως όταν η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου θα ενημερώνει για ακραία καιρικά φαινόμενα θα ηχεί το 112, θα ενημερώνονται, όπως είπε, όλοι οι πολίτες και όλοι μαζί διαλειτουγικά και στο πεδίο θα επιχειρούν έτσι ώστε να βοηθηθεί ο κόσμος σε τρια επίπεδα.

Το πρώτο, ανέφερε ο υπουργός, αφορά τις απλές απαντλήσεις υδάτων από την πυροσβεστική υπηρεσία σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στις μονάδες βάσης κοντά στα επαναλαμβανόμενα πλυμμυρικά φαινόμενα με βάση το ιστορικό που θα έχουν όλοι, η ΕΜΑΚ, οι πυροσβέστες, οι δασοκομάντος, οι ειδικές μονάδες του στρατού και φυσικά το μητρώο με τα μηχανήματα που έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Το τρίτο κομμάτι, είπε, αφορά ακόμη πιο ραγδαίες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με πιο έκτακτα σχέδια. «Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και δείχνει τα δόντια της» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τοπικά συντονιστικά

Αναφερόμενος στις Περιφέρειες και τους δήμους, ο υπουργός Πολιτικής Προστασία και Κλιματικής Κρίσης, γνωστοποίησε ότι «συστήσαμε σε δημάρχους και περιφερειάρχες να κάνουν τοπικά συντονιστικά, έτσι ώστε και σε πιο χαμηλό επίπεδο στα επίπεδα των στελεχών της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής, του λιμενικού και των ενόπλων δυνάμεων να ξέρουν μέχρι και το ονοματεπώνυμο αυτών των οποίων θα είναι σε διαλειτουργικές βάσεις στο πεδίο και πολύ κοντά στις περιοχές που είχαμε και αντιμετωπίσαμε προβλήματα κατά το παρελθόν».

Υποστήριξε ότι η ραγδαιότητα των φαινομένων δεν περιμένει και δυστυχώς η πλημμύρα δεν ειδοποιεί, έρχεται με τρόπο που δίνει λίγα δευτερόλπετα ή λεπτά προκειμένου να αντιδράσει ο κρατικός μηχανισμός. "Άρα ακόμη και αν μερικές φορές συστήνουν κάτι οι μετεωρολόγοι μας, ακόμη και αν αυτό δεν βγαίνει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το 112 για να προφυλάξουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο να μην κυκλοφορεί έξω, να μην μπει στα αυτοκίνητα, να μην είναι έξω από τα σχολεία και να έχουμε στο πεδίο μόνο τα επιχειρησιακά οχήματα της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και στρατός όπου απαιτείται, προκειμένου να μην βιώσουμε αυτό που έγινε στη Βαλένθια».

Γκιουλέκας: Να προλάβουμε αυτά που μπορεί να συμβούν

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας υπογράμμισε είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε αυτά που μπορεί να συμβούν και συμβαίνουν δυστυχώς σε άλλα μέρη και όχι μόνο στην πατρίδα μας, την Ευρώπη και αλλού με την κλιματική αλλαγή.

Οπότε, είπε «ακόμη και αν κάποιος δήμος βλέπει ότι υπάρχει ένας κίνδυνος χωρίς να έχει αντιμετωπίσει την εκδήλωση του φαινομένου, σε άμεση συνεννόηση με το κέντρο επιχειρήσεων θα μπορεί να ειδοποιεί, έτσι ώστε με το 112 και σε τοπικό επίπεδο να εκκενώνεται μια περιοχή».

«Σήμερα είμαστε όλοι για εδώ για να συντονιστούμε επειδή μπροστά μας έχουμε ένα χειμώνα και να αντιμετωπίσουμε έκτακτα καιρικά φαινόμενα και πλυμμηρικά φαινόμενα. Επιγραμματικά θα πω ότι ο ίδιος υπουργός ανέλυσε τα επίπεδα ετοιμότητας αλλά και δράσης ανάλογα με την ένταση των καιρικών φαινόμενων και όλο αυτό μπορούμε να το συνοψίσουμε με μια κουβέντα: η ανθρώπινη ζωή προέχει και εκεί ρίχνουμε όλη τη βαρύτητα» υπογράμμισε ο κ. Γκιουλέκας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.