Η Κίνα παρείχε πληροφορίες και έγγραφα σε μια κοινή έρευνα σχετικά με δύο κομμένα υποβρύχια καλώδια τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική θάλασσα και έχει προσκαλέσει τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία να συμμετάσχουν και να αποπερατώσουν την έρευνα, όπως ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για ένα δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Σουηδία κατηγόρησε την Κίνα ότι αρνήθηκε πλήρη πρόσβαση παρά την εν εξελίξει έρευνα και ότι δεν επέτρεψε σε εισαγγελέα της να επιβιβαστεί στο ύποπτο πλοίο, το Yi Peng 3.
Το κινεζικό πλοίο ξηρού φορτίου ξεκίνησε και πάλι τον πλου αφού παρέμεινε ακινητοποιημένο για περισσότερο από έναν μήνα στα χωρικά ύδατα της Δανίας, ανέφερε χθες, Σάββατο, η σουηδική ακτοφυλακή. Η Κίνα επέτρεψε σε εκπροσώπους της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Δανίας να επιβιβαστούν στο σκάφος για την έρευνα την περασμένη εβδομάδα.
«Προκειμένου να συνεργαστεί με την έρευνα το Yi Peng 3 ανέστειλε τις εργασίες του για μακρά χρονική περίοδο, και προκειμένου να διασφαλίσει τη φυσική και πνευματική υγεία του πληρώματος, η πλοιοκτήτρια εταιρία αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι του έπειτα από πλήρη αξιολόγηση και διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», είπε η Μάο.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών προσέθεσε πως η Κίνα είχε ενημερώσει εκ των προτέρων όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και πως είναι πρόθυμη να διατηρήσει την επικοινωνία και τη συνεργασία.
Το Yi Peng 3 τέθηκε υπό έρευνα μετά την κοπή, τον Νοέμβριο, δύο καλωδίων οπτικών ινών --το ένα συνέδεε τη Φινλανδία και τη Γερμανία και το άλλο τη Σουηδία με τη Λιθουανία-- που ήγειραν υποψίες για δολιοφθορά και ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών.