ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Από την «καραντίνα» στην… «μάχη των μαχών»

Βαγγέλης Στολάκης25 Ιουλίου 2021

Συμπληρώνεται σιγά σιγά, κατακαλόκαιρο, το παζλ των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, μια διαδικασία που αν και θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο όπως άλλωστε ορίζεται από το καταστατικό αναμένεται να είναι «θερμή» και για γερά νεύρα, μιας και τα πάντα προμηνύουν ότι οι τρεις μέχρι σήμερα υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος θα τα παίξουν «όλα για όλα» προκειμένου να καθίσουν στην καρέκλα του αρχηγού στη Χαριλάου Τρικούπη. Και μπορεί να περίμενε κανείς πως η θερινή ραστώνη θα επηρέαζε το Κίνημα Αλλαγής, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος έχουν ριχτεί (ατύπως) στην μάχη του σταυρού και έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία και τις περιοδείες σε όλη τη χώρα.

Ανδρουλάκης… επίσημα

Αν και αρχικά, πληροφορίες ήθελαν τον ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη να ανακοινώνει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου, πιθανότητα την 3η Σεπτέμβρη γενέθλιο μέρα του ΠΑΣΟΚ, τελικά ο ίδιος αποφάσισε να το κάνει την προηγούμενη Κυριακή μέσω συνέντευξής του («Το Βήμα της Κυριακής»). Ο ίδιος και η στενή ομάδα των συνεργατών του μάλιστα φρόντισαν να κρατήσουν την ανακοίνωση ως «επτασφράγιστο μυστικό». Είναι χαρακτηριστικό πως το επιτελείο της σημερινής προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά ενημερώθηκε λίγες μόλις ώρες πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα. Όπως οι ίδιοι εκτιμούν εκείνο που οδήγησε τον υποψήφιο αρχηγό σε αλλαγή πλάνων ήταν οι «πιέσεις» που δεχόταν από τους υποστηρικτές του, δεδομένου ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος που επίσης ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος αρχηγός έχει «οργώσει» την χώρα, ενώ ήδη έχει καταθέσει την δική του πολιτική πρόταση, την οποία ονομάζει «Πράσινη Επανάσταση» και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την δημιουργία του «ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα».

Η επισημοποίηση πάντως της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη σε επίπεδο Θεσσαλονίκης κινητοποίησε μια σειρά στελεχών του κόμματος που βρίσκονται στο πλευρό του νυν ευρωβουλευτή από το 2017, οπότε και ήρθε δεύτερος στην διαδικασία ανάδειξης αρχηγού για την Κεντροαριστερά. Στο πλευρό του κ. Ανδρουλάκη βρίσκονται ο Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, ο υποψήφιος βουλευτής Νίκος Ξυλούρης, ο αντιδήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Αντώνης Σαουλίδης, ο Νίκος Σδούγγος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, ο Χάρης Μελίδης, ο Θανάσης Γκλαβίνας, ο τέως συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Νίκητας Φραγκισκάκης, ο Λευτέρης Πατάβρας, ο Παναγιώτης Τουχτίδης, η γιατρός Πένυ Δαλαμπούρα κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία με περιοδεία από την Κρήτη, ενώ το επόμενο διάστημα το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

«Οργώνει» τη χώρα ο Λοβέρδος

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος επισκέφτηκε πρόσφατα την Χίο και την Πρέβεζα και συναντήθηκε με υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του. Μεταξύ άλλων, ο κ. Λοβέρδος υποστηρίζεται από την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτή Χίου Ελπίδα Τσουρή, η οποία είχε αποχωρήσει το 2019 από το ΚΙΝΑΛ δίνοντας στην δημοσιότητα επιστολή με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική στην Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενενήντα πολιτικά στελέχη από όλη την Ελλάδα έχουν αναλάβει την οργάνωση των υποστηρικτών του Ανδρέα Λοβέρδου. Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές στηρίξεις με εξαίρεση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή και της Έλενας Τριανταφυλλίδου που εγκατέλειψε το «στρατόπεδο Ανδρουλάκη». Δεδομένης της πολιτικής αλλά και προσωπικής φιλίας του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θεωρείται βέβαιο ότι πολλοί υποστηρικτές του Βενιζέλου θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Λοβέρδου, όπως για παράδειγμα ο δικηγόρος Θανάσης Ακριβόπουλος που επίσης διατηρεί φιλία με τον πρώην υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λοβέρδος έχει δώσει τα χέρια με πρώην υπουργούς και πρώην βουλευτές της Α’ και Β’ εκλογικής Περιφέρειας.

Επιτίθεται με το… γάντι η Γεννηματά

Από την πλευρά της η νυν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά που θα ανακοινώσει επίσημα την νέα της υποψηφιότητα στις 3 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία από τη Θεσσαλονίκη και άνοιξε… πυρ κατά όσων την αμφισβητούν, με το γάντι όμως. Όπως εκτιμούν στελέχη του επιτελείου της προέδρου τη δεδομένη χρονική περίοδο το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εσωτερική αντιπολίτευση που δέχεται η κ. Γεννηματά από τον Ανδρέα Λοβέρδο και όχι τόσο από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Χαρακτηρίζουν δε, την αμφισβήτηση που δέχεται η κ. Γεννηματά ως «τεράστιο δώρο». Στο «στρατόπεδο» της κ. Γεννηματά χαμογελούν και αισιοδοξούν με τα μηνύματα που λαμβάνουν τα οποία όπως λένε είναι ενθαρρυντικά. Η κ. Γεννηματά πρόσφατα βρέθηκε στην Καλαμάτα, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις και επαφές με στελέχη του χώρου. Η νυν πρόεδρος από εδώ και στο εξής αποφάσισε να απαντά σε όσα ακούγονται από τους άλλους διεκδικητές της θέσης της και να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω. Έτσι, σε πρόσφατη συνέντευξή της (newsbomb.gr) απαντώντας και χωρίς να κατονομάζει τον Ανδρέα Λοβέρδο απάντησε σε όσους ζητούν «επιστροφή του ΠΑΣΟΚ» πως «Είναι παιχνίδια γύρω από συναισθήματα και αναμνήσεις. Όσο με αφορά, τα δικά μου συναισθήματα και οι δικές μου αναμνήσεις για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι για πούλημα». Επίσης, η κ. Γεννηματά είπε «Εγώ, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να δω το Κίνημα Αλλαγής ως ένα συμπλήρωμα σε δευτερεύοντα ρόλο. Και όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνω ορντινάτσα κανενός».

Παρών και ο Καστανίδης

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν και τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης, Χάρη Καστανίδη να έχει αποφασίσει πως θα διεκδικήσει και εκείνος την ηγεσία, ωστόσο ακόμα δεν το έχει ανακοινώσει δημόσια κάτι που θα πράξει σύντομα. Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Γερουλάνο, ακόμα κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «ΜτΚ» παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη το διακύβευμα ενόψει των κρίσιμων εσωκομματικών εκλογών του φθινοπώρου είναι η ενότητα και η τήρηση των ισορροπιών. Και αυτό γιατί, πολλοί προεξοφλούν πως η επικείμενη μάχη θα είναι η «μάχη των μαχών» καθώς οι υποψήφιοι αρχηγοί θα τα «παίξουν όλα για όλα , γιατί ίσως είναι και η τελευταία τους ευκαιρία» όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά. Μια πρώτη γεύση των όσων ακολουθήσουν, πολλοί εκτιμούν πως θα πάρουμε όταν ξεκινήσει η συζήτηση για τα διαδικαστικά των εκλογών, όπου ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιπαραθέσεις.

Δημοσιεύθηκε στην "ΜτΚ" της 25ης Ιουλίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.