ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Debate των υποψηφίων αρχηγών στη «ΜτΚ»

Βαγγέλης Στολάκης21 Νοεμβρίου 2021

Οι εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής στήνονται σε λίγες ημέρες, με τους υποψηφίους για τη θέση και τα επιτελεία τους να βρίσκονται σε θέση μάχης, να οργώνουν την Ελλάδα πραγματοποιώντας περιοδείες, να διατυπώνουν πολιτικές θέσεις για την επόμενη ημέρα στο κόμμα αλλά και τη χώρα. Η εσωκομματική εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 και η επαναληπτική διαδικασία μία εβδομάδα μετά, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021. Η εκλογική διαδικασία ανάδειξης του επόμενου αρχηγού συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο των μελών, των στελεχών και των ψηφοφόρων του αλλά και των άλλων κομμάτων, καθώς το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα επιχειρήσει να βάλει τη σφραγίδα του εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη. Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Χρηστίδης απαντούν στις τέσσερις κοινές ερωτήσεις της «ΜτΚ» και καταθέτουν τις απόψεις τους για τη λειτουργία του κόμματος, το διακύβευμα των εκλογών, την επομένη των εθνικών εκλογών αλλά και τις προτεραιότητες της χώρας στην μετά-COVID εποχή. Σημειώνεται πως η παράθεση των ονομάτων των υποψηφίων αρχηγών αλλά και των απαντήσεων που έδωσαν γίνεται με αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων από την ΕΔΕΚΑΠ στις 22/10/2021.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εάν εκλεγείτε αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ; Τι περιλαμβάνει το σχέδιο σας για τις 100 πρώτες ημέρες σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κόμματος;

-------------------------------------------------------------------------------------------

Νίκος Ανδρουλάκης: Είμαι αποφασισμένος να ξαναχτίσουμε το Κίνημά μας από την αρχή, από κάτω προς τα πάνω. Με ενότητα, εμπιστοσύνη και το βλέμμα μπροστά. Με τα μέλη και τους φίλους που θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές θα γίνουμε όλοι μαζί συνδιαμορφωτές ενός κινήματος ανοιχτού και σύγχρονου. Αυτοί θα αποτελέσουν τους πυρήνες της ανανέωσής μας σε κάθε δήμο και σε κάθε περιφέρεια. Με διαφάνεια, αξιοκρατία, ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων χωρίς πατρωνίες. Έτσι θα εμπνεύσουμε ζωντανές και δημιουργικές κοινωνικές ομάδες να έρθουν κοντά μας και οι διεκδικήσεις τους να γίνουν το πρόγραμμα της πραγματικής προοδευτικής διακυβέρνησης. Να είστε βέβαιος ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα με αξιοκρατία, δημοκρατία και ενότητα.

Παύλος Γερουλάνος: Στρατηγικός μας στόχος για την Ελλάδα: η εξουσία και ο πλούτος από τα χέρια λίγων που είναι σήμερα στα χέρια πολλών. Αυτό που ονομάζω αποσυγκέντρωση. Με αυτή τη στρατηγική θέλω το Κίνημά μας να επανασυνδεθεί με την πολύπαθη μεσαία τάξη, τον κόσμο της εργασίας, της νέας δημιουργίας, των αγροτών, των επιστημόνων, των καλλιτεχνών. Να πείσουμε τα εκατομμύρια Ελλήνων και Ελληνίδων που σταμάτησαν να ψηφίζουν την τελευταία δεκαετία ότι υπάρχει και πάλι λόγος να εμπιστευτούν την πολιτική. Να αγωνιστούμε με όλους τους προοδευτικούς πολίτες για να αλλάξουμε την πορεία της χώρας, που οδηγείται σε νέα πτώχευση αν συνεχίσουμε το σημερινό καταστροφικό μοντέλο. Προτεραιότητα μου θα είναι ένας μεγάλος προσυνεδριακός διάλογος για να μεταφράσουμε τις αρχές και αξίες του ΠΑΣΟΚ σε σύγχρονες πολιτικές θέσεις και να αποκτήσουμε σύγχρονο καταστατικό ανοικτού κόμματος. Και στη συνέχεια μια μεγάλη εξόρμηση στην Ελλάδα, που θα ενεργοποιήσει ξανά τους αδρανοποιημένους πολίτες με όχημα την προοδευτική ατζέντα του σήμερα.

Χάρης Καστανίδης: Στους πρώτους τρεις μήνες του επομένου έτους θα παρουσιασθεί μια νέα Διακήρυξη Αρχών του πολιτικού μας φορέα. Θα είναι το ιδεολογικό μανιφέστο της σύγχρονης ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, που στη συνέχεια θα επικυρωθεί από το τακτικό μας συνέδριο. Θα ετοιμαστεί, επίσης, το προγραμματικό μας σχέδιο, ένα πανόραμα συγκεκριμένων ριζοσπαστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Το τελικό αποτέλεσμα θα προκύψει από τη συστηματική διαβούλευση με τα μέλη και τους φίλους του Κινήματός μας. Πυρήνας των προγραμματικών θέσεών μας θα είναι οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, αρχές που εξοστράκισε από τη δημόσια και κοινωνική ζωή η καταθλιπτική κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων ιδεών. Λίγο πιο ύστερα, θα επιδιώξουμε να λειτουργεί στην έδρα, τουλάχιστον κάθε νομού, η αντίστοιχη νομαρχιακή οργάνωση, στεγασμένη σε τόπους συναντήσεων, ανταλλαγής ιδεών και οργανωτικής προετοιμασίας.

Ανδρέας Λοβέρδος: Εάν οι πολίτες με προτιμήσουν το βράδυ της εκλογής μου θα κάνω δηλώσεις ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και μετά όλα από την αρχή, όλα από τη βάση, κανένα όργανο αιρετό. Όραμά μου για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα είναι να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το πιο δημοκρατικό πολιτικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη. Το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα θα είναι ένας σύγχρονος ενεργός οργανισμός. Λέμε όχι στις αποφάσεις κλειστών συσκέψεων στο γραφείο του εκάστοτε προέδρου. Βγάζουμε από την πρίζα τους κομματικούς μηχανισμούς, που ελέγχουν τα πάντα και διώχνουν τους πολίτες για να κρατήσουν τις σκουριασμένες τους καρέκλες. Κόβουμε μαχαίρι τις εξαρτήσεις από κάθε μορφής συμφέροντα. Λέμε ναι σε ένα κόμμα συλλογικό, ανοικτό, συμμετοχικό, κινηματικό. Ένα ανοικτό και ψηφιακό κόμμα άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων για ένα καλύτερο αύριο. Σε ό,τι δε αφορά την οικονομία θα θέσουμε ως νούμερο ένα θέμα του κόμματός μας την τυραννία των πολιτών, της οικονομίας και της χώρας από τη γραφειοκρατία.

Γιώργος Παπανδρέου: Εκατό ημέρες, είναι αρκετές για να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Συλλογικά, συμμετοχικά. Έχω ακούσει πολλές απόψεις από τα μέλη και τους φίλους μας και οι ιδέες τους είναι αξιόλογες. Έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη για την ανάγκη ενός κόμματος ανοιχτού στην κοινωνία που θα καθιστά τον πολίτη συμμέτοχο στις αποφάσεις. Μη ξεχνάμε ότι η ουσία της πολιτικής πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και να υπεράσπιση του δικαιώματός του να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις που τον αφορούν. Η φιλοσοφία μου ήταν πάντα προσανατολισμένη σε ένα κόμμα πρότυπο, που θα αποτελεί και παράδειγμα διακυβέρνησης. Γι’ αυτό και το 2004 ήμασταν οι πρώτοι που καθιερώσαμε την εκλογή προέδρου από τη βάση, διαδικασία που υιοθετήθηκε και από τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Η αυτοοργάνωση των πολιτών αποτελεί πρόπλασμα για το μέλλον της παράταξης και την αδιαμεσολάβητη σχέση ανάμεσα στην κοινωνία και το κόμμα. Η τροφοδότηση με νέες ιδέες, που θα απαντούν στις ανάγκες των πολιτών είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Η αποκέντρωση των εξουσιών είναι στις προτεραιότητές μου. Σήμερα, έχει αλλάξει η σχέση των ανθρώπων με την πολιτική, με τα κόμματα. Για αυτό πρέπει να δώσουμε αξία όχι μόνο στα μέλη αλλά και στους φίλους που μπορεί να μην επιθυμούν τη δέσμευση και τις υποχρεώσεις που έχουν τα μέλη, ωστόσο μπορεί να προσφέρουν πολλά με τις ιδέες και τις εμπειρίες τους. Αξιοποιώντας τις ιδέες αλλά και την εμπειρία των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τις προκλήσεις και τα προβλήματα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μπορούμε να φτιάξουμε ένα κόμμα που θα παρεμβαίνει στην άσκηση εξουσίας και θα καταθέτει προτάσεις καινοτόμες και προοδευτικές για την μετάβαση που χρειαζόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία σε μια βιώσιμη επόμενη ημέρα, σε ένα βιώσιμο μέλλον. Γι’ αυτό, και την επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών, επείγει άμεσα η συγκρότηση ενός ανατρεπτικού προγράμματος. Ενός σχεδίου προοδευτικού που θα απαντά δυναμικά στις προκλήσεις των καιρών, στον απόηχο βέβαια των ραγδαίων διεθνών εξελίξεων. Η παράταξή μας, πρέπει και οφείλει να επιστρέψει με αυτοπεποίθηση, ως πρωταγωνιστής, και να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ως φορέας πολιτικών λύσεων για το παρόν και το μέλλον, για την επόμενη δεκαετία. Να καταστεί μια Παράταξη ισχυρή, δυναμική, μια αξιόμαχη κυβερνητική δύναμη.

Παύλος Χρηστίδης: Η υποψηφιότητα μου στηρίζεται, σε όλους εκείνους, τους καθημερινούς ανθρώπους, που έχουν όνειρα και ελπίδες και θέλουν να δουν κάτι νέο και διαφορετικό. Αυτό που φέρνει η υποψηφιότητα μου είναι η ανανέωση με περιεχόμενο, αξίες και ηθική, η διεύρυνση της βάσης του Κινήματος με εκείνους, που νιώθουν ότι οι πολιτικοί δεν τους ακούν, δεν νοιάζονται πραγματικά για τις ανάγκες της κοινωνίας. Εκείνο που θα αλλάξει όμως με την εκλογή μου δεν είναι μόνο η γενιά. Θα μικρύνει η απόσταση ανάμεσα στη βάση του κόμματος, που νοιάζεται για τον τόπο και ταυτόχρονα παλεύει να τα βγάλει πέρα με τις δυσκολίες των κρίσεων. Έχω άλλη οπτική γωνία στα προβλήματα: δίπλα, όχι από πάνω. Είναι προβλήματα δικά μας, του διπλανού μας, της κοινωνίας μας . Και μαζί θα βρούμε τις λύσεις. Με διαβούλευση, σχέδιο, λογοδοσία, αποτελεσματικότητα.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου; Με τι κριτήριο πρέπει να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες;

-------------------------------------------------------------------------------------------

Νίκος Ανδρουλάκης: Δύο λέξεις, δύο οδηγοί για το μέλλον: ενότητα και ανανέωση. Με αυτήν την πυξίδα πολιτεύτηκα τόσα χρόνια, με αυτές τις αξίες διεκδικώ την ηγεσία της παράταξης. Το κοινωνικό και πολιτικό έδαφος είναι πλέον γόνιμο. Μετά από τα πέτρινα χρόνια της κρίσης, η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει για να διαχειριστεί κρίσεις, όχι απλά να κάνει αναδιανομή. Το Κίνημα μεγαλώνει. Το ΠΑΣΟΚ αποκαθίσταται μέσα στην κοινωνία. Η πανδημία ξεγυμνώνει την ανεπάρκεια του σημερινού δικομματισμού. Οι προοδευτικοί πολίτες ζητούν νέα έκφραση και διέξοδο μέσα σε ένα μέλλον ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Οι νεότεροι δικαιούνται να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους, όχι να σκύβουν άλλο το κεφάλι. Μαζί θα ενώσουμε τις δύο γενιές, αυτή που ίδρυσε και μεγάλωσε το ΠΑΣΟΚ και αυτή που το έχει ανάγκη για να ζήσει καλύτερα, με ελπίδα και ανοιχτούς ορίζοντες. Δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα ισορροπιών, μικροδιευθετήσεων ή ένα κόμμα-μουσείο. Αλλά ένα ζωντανό κίνημα που θα συγκρουστεί με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που κρατάνε τη χώρα καθηλωμένη στη μετριότητα και υπονομεύουν το αύριο. Καλώ τον κόσμο της παράταξης να πάρει το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής στα χέρια του. Να ψηφίσει για την ενότητα και το μέλλον με τη μαζική και νικηφόρα παρουσία του στις κάλπες στις 5 και 12 Δεκέμβρη.

Παύλος Γερουλάνος: Μετά από χρόνια λαϊκισμού, οι προοδευτικοί πολίτες καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση που θα επιβεβαιώσει και εκλογικά τις βαθιές ρίζες της προοδευτικής παράταξης στην κοινωνία, με κριτήριο τις συγκεκριμένες προτάσεις των υποψηφίων. Το σχέδιο που εκπροσωπεί η δική μου υποψηφιότητα είναι σαφές: η χώρα χρειάζεται ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας, έτσι ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική βάση, ως προϋπόθεση για την δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Σήμερα τα χρήματα που έρχονται απέξω διοχετεύονται σε μία κλειστή ομάδα επιχειρηματιών, που έχουν τα κεφάλαιά τους προστατευμένα στο εξωτερικό. Όποιο κέρδος προκύψει, θα καταλήξει πάλι έξω, χωρίς αντίκρισμα για τις τοπικές κοινωνίες. Εμείς λέμε ότι, αντίθετα, τα κεφάλαια πρέπει να διοχετευτούν στις τοπικές κοινωνίες και εκεί να πολλαπλασιαστούν, δημιουργώντας κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό πλούτο. Πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια και τους συνεταιρισμούς, θεσπίζοντας κανόνες για την διαφανή λειτουργία τους και την αποτελεσματική συνεργασία τους γύρω από περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης και δημοτικά προγράμματα στήριξης της κοινωνίας.

Χάρης Καστανίδης: Ίσως, έχουμε μπροστά μας την τελευταία ευκαιρία να ξανακάνουμε μεγάλη και πρωταγωνίστρια στη δημόσια ζωή τη δημοκρατική παράταξη. Μεγάλοι θα γίνουμε, αν οι πολίτες, αντί για θεατές, μετατραπούν σε μέτοχοι της προσπάθειας για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. Και αυτό θα γίνει, αν κατανοήσουν ότι η εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να είναι μια μάχη στρατευμένων μηχανισμών ή εξωθεσμικών κέντρων ισχύος, που επιθυμούν να μετατρέψουν την παράταξη σε συμπλήρωμα άλλου κόμματος. Αν κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για πάλη γενεών και ηλικιών, αλλά για μάχη ιδεών.

Ανδρέας Λοβέρδος: Απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο. Πάμε να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση. Γίνεται! Ο αγώνας μας είναι ανοικτός, είναι δημοκρατικός. Εγώ καλώ όλους τους πολίτες. Απευθύνομαι σε 11 εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και τους λέω ελάτε στην κάλπη μας όσο μπορείτε περισσότεροι. Ελάτε σε μια γιορτή δημοκρατίας και ελάτε να τσακίσουμε τους μηχανισμούς. Όποιος θέλει τους μηχανισμούς υπερασπίζεται το μικρό ΚΙΝΑΛ σε βάρος του μεγάλου ΠΑΣΟΚ. και θέλει να ελέγχει ένα κόμμα, το οποίο έχει προσφέρει στην Ελλάδα και για να ξαναπροσφέρει πρέπει να μεγαλώσει πολύ. Λέω ελάτε όλοι και όλες τις κάλπες. Δε με νοιάζει τι ψηφίσατε το 2015, δε με νοιάζει τι ψηφίσατε το 2019. Ελάτε στις κάλπες μας, ελάτε να γιορτάσουμε τη δημοκρατία, ελάτε να διαλύσουμε τους κομματικούς μηχανισμούς. Αυτή τη μάχη πρέπει να την κερδίσει το ΠΑΣΟΚ για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες.

Γιώργος Παπανδρέου: Καταρχάς είναι σημαντικό ένας άνθρωπος να κινητοποιηθεί, να έρθει στο εκλογικό κέντρο και να ψηφίσει. Είναι μια πράξη δημοκρατικής συμμετοχής. Είναι μια κατάθεση ελπίδας στο μέλλον της παράταξης. Άρα, το διακύβευμα είναι ο απεγκλωβισμός από τη στασιμότητα της πολιτικής ζωής όλων των δημοκρατών και προοδευτικών πολιτών. Η ενδυνάμωση της παράταξης, που θα την επιβάλλει και πάλι ως των πρωταγωνιστή των εξελίξεων και όχι απλώς ως μια εναλλακτική πρόταση. Μας δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία τώρα που η σοσιαλδημοκρατία κερδίζει το χαμένο έδαφος στην Ευρώπη. Υπάρχει ένα ρεύμα απαιτητικό προς υπεράσπιση των κοινωνικών διεκδικήσεων, της δικαιοσύνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επιστρέφουμε στις βασικές πανανθρώπινες αξίες, που εκπροσωπούσαν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Η χώρα χρειάζεται την προοδευτική παράταξη ισχυρή για να επιτελέσει τον διαχρονικό ρόλο της απέναντι στον συντηρητισμό. Ο ιδεολογικός πυρήνας της ΝΔ εκφράζει παραδοσιακά τη συντήρηση και τη διαχείριση του κράτους υπέρ των λίγων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία και παρά το γεγονός πως επικαλέστηκε το νέο, επέδειξε μία πρωτοφανή βουλιμία για τη νομή της εξουσίας. Επίσης σε πολλά θέματα οι θέσεις του δεν ήταν στην ουσία προοδευτικές. Η συμμετοχή των πολιτών είναι εκείνη που θα δώσει την απάντηση σε παγιωμένες συντηρητικές πολιτικές και θα αναδείξει την αναγκαιότητα των αξιών και των ιδεών της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Και αυτό αποτελεί το μείζον και ουσιώδες διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές.

Παύλος Χρηστίδης: Η πολιτική γίνεται για τους καθημερινούς ανθρώπους για αυτούς που αγωνιούν να γίνει καλύτερη η ζωή τους. Αυτές τις αρχές και αξίες θέλω να προσφέρω με την υποψηφιότητα μου. Είμαι εδώ για να μιλήσω και να παλέψω για την ανανέωση της παράταξης, για την νέα γενιά και για τη διεύρυνση της δυναμικής μας που τόσο έχουμε ανάγκη. Αυτό που φέρνει η υποψηφιότητα μου είναι η ανανέωση με περιεχόμενο, αξίες και ηθική. Είμαι εδώ για να δώσω φωνή στη νέα γενιά, που αντιμετωπίζει ανισότητες, και θέλει να συγκρουστεί με την αδικία. Οι ψηφοφόροι πρέπει να σκεφτούν τι κόμμα θέλουν. Ένα κόμμα μαριονέτα, αδύναμο να αντιμετωπίσει στις προκλήσεις του μέλλοντος ή ένα κίνημα ισχυρό, που έχει φωνή και δύναμη να μπει μπροστά και αλλάξει το πολιτικό τοπίο και να πάει επιτέλους τη χώρα μπροστά;

-------------------------------------------------------------------------------------------

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την «προοδευτική διακυβέρνηση» αλλά και την στάση του ΚΙΝΑΛ μετά τις εθνικές εκλογές. Πως τοποθετείστε; «Βλέπετε» εκλογές πριν την λήξη της τετραετίας;

-------------------------------------------------------------------------------------------

Νίκος Ανδρουλάκης: Για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη ευρύτερα, η προοδευτική ταυτότητα δεν είναι σημαία ευκαιρίας αλλά έργα, μεταρρυθμίσεις και σύγκρουση με κατεστημένα. Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όμως, η «προοδευτική διακυβέρνηση» είναι μια σανίδα σωτηρίας από την οποία προσπαθούν μάταια να πιαστούν, για να συγκαλύψουν την έλλειψη αξιοπιστίας και τη δύσκολη θέση που βρίσκονται. Η βασική μου προτεραιότητα, λοιπόν, δεν είναι να οδηγήσω ένα μικρό και αδύναμο κόμμα στην αγκαλιά της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να μοιραστούμε ορισμένα υπουργεία. Όλος μου ο αγώνας θα επικεντρωθεί στο να ανοικοδομήσουμε το Κίνημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να ανακάμψουμε μέσα στην κοινωνία και αυτό να αποτυπωθεί στην κάλπη. Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα μας βρουν, εκλογικά και πολιτικά, πιο ισχυρούς. Θα αποκαταστήσουμε τη σύνδεσή μας με την κοινωνία ώστε να είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή της χώρας. Και σύντομα θα ρωτάτε τους άλλους αν θα θέλουν να συνεργαστούν με εμάς...

Παύλος Γερουλάνος: Προοδευτική είναι η διακυβέρνηση που αντιμετωπίζει την κοινωνία με σιγουριά και αισιοδοξία, αφουγκραζόμενη τις διεθνείς συνθήκες και τις εσωτερικές ανάγκες, και δείχνει πραγματική εμπιστοσύνη στην κοινωνία και τα μέλη της. Όπως ανέφερα, η δική μου πρόταση θέτει την αποσυγκέντρωση της εξουσίας ως απόλυτη προϋπόθεση για την δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Μία τέτοια πολιτική μπορεί να υποστηριχτεί μόνο από την ιστορικά προοδευτική παράταξη του Κινήματος Αλλαγής. Όχι από την Νέα Δημοκρατία του δήθεν «επιτελικού» κράτους, που υπερσυγεντρώνοντας τις εξουσίες στο Μαξίμου προωθεί διαδικασίες που καθιστούν την αγορά ασύδοτη και εξασφαλίζουν ότι την επόμενη πτώχευση θα την πληρώσουν μόνο τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα. Ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ, ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα τόσο στις εσωτερικές του διαδικασίες όσο και στις πολιτικές που ακολούθησε ως κυβέρνηση και προκρίνει ως αντιπολίτευση, που προσπαθούν να καπελώσουν τους θεσμούς που εμείς θέλουμε να απελευθερώσουμε για να μπορέσουν να δημιουργήσουν.

Χάρης Καστανίδης: Θεωρώ πιθανές τις εκλογές εντός του επομένου έτους. Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν αφορά αναγκαστικά τη σύμπραξη περισσοτέρων κομμάτων, αλλά το είδος της πολιτικής που θα ασκήσει το κόμμα μου. Εξάλλου, η μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν είναι δυνατή, γιατί με τη μεν Δεξιά ανήκουμε σε διαφορετικούς ιδεολογικούς κόσμους, στη σχέση μας, δε, με τη ριζοσπαστική αριστερά ελλείπει το στοιχείο της εμπιστοσύνης.

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο όρος «προοδευτική διακυβέρνηση» ετέθη από τον κ. Τσίπρα. Και προσωπικά τόσο στον κ. Τσίπρα όσο και σε όσους τον χρησιμοποιούν εξυφαίνοντας ύποπτα σενάρια έχω απαντήσει χωρίς περιστροφές. Όλοι οι υποψήφιοι έχουμε υποχρέωση απέναντι στους ψηφοφόρους να είμαστε κρυστάλλινοι ως προς τις προθέσεις μας. Ξεκαθαρίζω: συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ επί ημερών μου, εάν προτιμηθώ, δεν πρόκειται όχι απλώς να υπάρξει αλλά ούτε καν να συζητηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα. Το έχει αποδείξει. Όραμά μου είναι ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό που θα πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό και στις εθνικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν.

Γιώργος Παπανδρέου: Η προοδευτική διακυβέρνηση βρίσκεται στο DNA κάθε σοσιαλδημοκρατικού, σοσιαλιστικού κόμματος. Ως Κίνημα Αλλαγής ταυτοτικά δεν μπορούμε να επιδιώκουμε κάτι άλλο, ήδη από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Το ότι επανήλθε όψιμα στη δημόσια συζήτηση, είτε ως σημαία ευκαιρίας, είτε ως ένας «μπαμπούλας» δεν μας αφορά. Όπως δεν μας αφορούν οι τεχνητές συγκολλήσεις, οι κάτω από το τραπέζι συμφωνίες. Αυτό που μας αφορά κύριε Στολάκη είναι η πατρίδα μας να αποκτήσει μία βαθιά προοδευτική, ριζοσπαστική, ανατρεπτική πολιτική πρόταση, την οποία θα αγκαλιάσουν πρώτα οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες και έπειτα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μία τέτοια ατζέντα δεν μπορεί να αγκαλιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού αποδείχθηκε στην πράξη ένα βαθιά συντηρητικό, πελατειακό κι άνευρο κόμμα. Αυτός είναι ο ορίζοντάς μας ενόψει των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν της κάνει ο κύριος Μητσοτάκης.

Παύλος Χρηστίδης: Όπως έχω πει ξανά στο παρελθόν, δεν είμαστε εδώ για να είμαστε τα βοηθήματα ή οι πατερίτσες ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς μιλάμε με την κοινωνία και με τους πολίτες με δύναμη και αποφασιστικότητα, θέτοντας νέες σχέσεις και νέα θεμέλια εμπιστοσύνης, πολιτικού λόγου και ηθικής. Μπορούμε και θα ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές. Εμείς μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα. Ανοίγουμε τη συζήτηση και θέτουμε στο τραπέζι θέματα της καθημερινής ζωής, τους αφανείς ήρωες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Επομένως, οποιαδήποτε πρόταση για συνεργασία με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε πως μας προσβάλει και μας αποπροσανατολίζει από το στόχο μας. Προσωπικά θεωρώ ότι θα έχουμε εκλογές πριν τη λήξη της τετραετίας και για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι για να παλέψουμε για ένα κοινωνικό και δίκαιο αύριο και να χαράξουμε μια νέα πορεία για τη χώρα μας.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Ποιες πρέπει να είναι προτεραιότητες της χώρας στην μετά-COVID εποχή;

-------------------------------------------------------------------------------------------

Νίκος Ανδρουλάκης: Η ταλαιπωρημένη από την δεκαετή ύφεση κοινωνία μας φορτώθηκε άλλη μια σαρωτική κρίση στις πλάτες της. Τα προβλήματα που μας κληροδότησε η πρώτη μεγεθύνθηκαν με τη δεύτερη: ανισότητες, νέα φτώχεια, εργασιακή επισφάλεια, γήρανση του πληθυσμού, κλιματική επιδείνωση, κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μεταναστευτικό, ενώ η οικονομία μας παραμένει δέσμια της εσωτερικής κατανάλωσης. Πιστεύω όμως ότι μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον κατάματα και να αναμετρηθούμε με αυτό. Με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με έναν νέο πατριωτισμού ρεαλισμού και αυτοπεποίθησης. Επιπλέον, η χώρα θα λάβει τα επόμενα 7 έτη περίπου 70 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης - τα 20 χωρίς να πρέπει να επιστραφούν - και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 που αντιστοιχεί στο 40% περίπου του ΑΕΠ μας. Οι πόροι αυτοί είναι η μεγάλη μας ευκαιρία. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν με απόλυτη διαφάνεια και ανταποδοτικότητα, ώστε να προκαλέσουμε ένα επενδυτικό σοκ που με τη σειρά του θα δημιουργήσει πολλές, παραγωγικές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το κλειδί για να αναστρέψουμε τη δημογραφική γήρανση αλλά και να αιμοδοτήσουμε το κοινωνικό κράτος χωρίς να μετατρέπεται σε μέγγενη για τις επόμενες γενιές, αλλά σκάλα κοινωνικής ανόδου. Και φυσικά η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, την ψηφιοποίηση και την έξυπνη μεταποίηση. Δεν έχουμε βαριά βιομηχανία για να φοβηθούμε τη μετάβαση. Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει ταλέντο, γνώση, καινοτομία και εξωστρέφεια και να γίνει πρότυπο ενός διαφορετικού, ποιοτικού και φιλικού στο περιβάλλοντος μοντέλου ανάπτυξης και τρόπου ζωής για τους πολίτες και τους επισκέπτες της.

Παύλος Γερουλάνος: Πρώτον, η διεύρυνση της παραγωγικής της βάσης και η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων μέσα από την αποσυγκέντρωση της εξουσίας και την δίκαιη κατανομή του πλούτου. Δεύτερον, η καταπολέμηση της φτώχειας με σύγχρονες κοινωνικές δομές και ριζοσπαστικές πολιτικές όπως το καθολικό βασικό εισόδημα. Τρίτον, η οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική υπεροχή της χώρας ώστε να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.. Τέταρτον, η δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και το περιουσιολόγιο. Πέμπτον, κάθε μέτρο για δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους απονομής δικαιοσύνης. Έκτον, ένα σύστημα παιδείας που διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα της και προσφέρει επιλογές δια βίου. Έβδομο, ένα δημόσιο σύστημα υγείας όπου οι υποδομές είναι αντίστοιχες της ποιότητας του ιατρικού του προσωπικού και λειτουργεί πλουτοπαραγωγικά εξάγοντας υπηρεσίες. Και τέλος η πορεία προς την ενεργειακή αυτονομία της χώρας με τελικό στόχο την ατομική παραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό είναι το επεξεργασμένο σχέδιο με το οποίο διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου.

Χάρης Καστανίδης: Μπορώ να μιλήσω συνοπτικά, λόγω έλλειψης χώρου.

1. Θα ζητήσουμε εθνική συνεννόηση και θα αναζητήσουμε τις συμμαχίες μας στην Ευρώπη, ώστε να μην επιστρέψουμε από τις αρχές του 2023 στο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, γιατί, αν συμβεί αυτό, η χώρα μας αλλά και η Ευρωζώνη κινδυνεύουν από σοβαρές οικονομικές περιπέτειες. Θα ζητήσουμε, δηλαδή, να διαμορφωθεί κοινή εθνική θέση ότι πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.

2. Θα υπάρξει ένα ριζοσπαστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, με στόχο τη δημιουργία ενός κεντρικού κράτους – στρατηγείου, με επιτελικές μόνο αρμοδιότητες και μεταφορά όλων των υπολοίπων αρμοδιοτήτων στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και σε αποκεντρωμένες δομές.

3. Η αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης θα είναι διάχυτη παντού. Για να δώσω ένα παράδειγμα, θα υπάρξουν σοβαρές μεταβολές στην ανάληψή των φορολογικών βαρών, με μέτρα όπως η φορολόγηση του καθαρού πλούτου (ετήσια έσοδα μείον ετήσιες δαπάνες) ή, η προστασία της σφαίρας των δημοσίων αγαθών (υγεία, παιδεία, περιβάλλον κ.ά.).

4. Θα ενισχύσουμε τον κοινωνικό τομέα της οικονομίας, δηλαδή την οικονομική δραστηριότητα της οποίας φορείς είναι συλλογικές οντότητες, όπως οι συνεταιρισμοί ή οι συμπράξεις πολιτών, κοινωνική οικονομία η οποία μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.

5. Μαζί με τη συμμετοχική οικονομία θα ενισχύσουμε τη συμμετοχική Δημοκρατία, με θεσμούς όπως το δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών ή η νομοθέτηση με πρωτοβουλία κοινωνικών φορέων και πολιτών. Θέλουμε τα κέντρα λήψης των αποφάσεων να ελέγχονται από τους πολίτες και όχι από εξωθεσμικά κέντρα ισχύος.

Ανδρέας Λοβέρδος: Τα ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη συνδέονται πρωτίστως με την οικονομία και την ασφάλεια. Η κυβέρνηση, μετά από δυόμισι χρόνια από την εκλογή της, έχει αποδείξει ότι περιορίζεται σε βαρύγδουπους μεταρρυθμιστικούς τίτλους και για τα δύο αυτά θέματα αλλά όταν φτάνουμε στο δια ταύτα η αποτελεσματικότητα και το χειροπιαστό έργο είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων και των απαιτήσεων του πολίτη. Η πανδημία είχε σε μεγάλο βαθμό σκεπάσει τις αστοχίες αλλά τώρα πέφτει φως και όλοι διαπιστώνουμε τα προβλήματα. Γι’ αυτό και επισημαίνω σε κάθε ευκαιρία ότι η χώρα αναζητά τον προοδευτικό πρωταγωνιστή που θα ελέγχει υπεύθυνα και σοβαρά το κυβερνητικό έργο καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα με ρεαλιστικές αντιπροτάσεις και στηρίζοντας εκείνες τις επιλογές που είναι προς όφελος των συμπολιτών μας. Θυμίζω ότι προσωπικά ψήφισα υπέρ του νέου ποινικού κώδικα. Και φυσικά όπως προείπα η τυραννία της γραφειοκρατίας θα είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας. Εάν οι πολίτες με προτιμήσουν θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να την τσακίσουμε.

Γιώργος Παπανδρέου: Οι δίδυμες κρίσεις της πανδημίας και του κλίματος, ανέδειξαν την ανάγκη οικοδόμησης ενός κράτους πρόληψης, το οποίο θα έχει τρεις κύριους πυλώνες:

Πρώτος πυλώνας, η συγκρότηση ενός συστήματος πολιτικής προστασίας και κρατικής αρωγής που θα προφυλάσσει τους πολίτες από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί κ.ο.κ.).

Δεύτερος πυλώνας, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ευρύτερα του κράτους πρόνοιας. Ήδη συντελείται μία «κοινωνιοκεντρική» στροφή στην Ε.Ε., τόσο σε επίπεδο διακηρύξεων, όσο και σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής και η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει με διαφάνεια την κάθε δυνατότητα που της παρέχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Τρίτος πυλώνας, η διαμόρφωση μίας ολιστικής, συμπεριληπτικής και τολμηρής κλιματικής πολιτικής που θα αφομοιώνει τις πρόσφατες εξελίξεις της Γλασκόβης. Δεν αρκεί μονάχα η θέσπιση ενός κλιματικού νόμου, όπως διαρρέει η κυβέρνηση κατόπιν προτροπής της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, αλλά ενός Εθνικού Σχεδίου πάνω στις αρχές της κλιματικής δημοκρατίας, της κλιματικής δικαιοσύνης και της κλιματικής παιδείας.

Παύλος Χρηστίδης: Η μετά Covid-19 εποχή δεν θα θυμίζει καθόλου το παρελθόν και πρέπει να βρει τη χώρα μας ενωμένη, δυνατή και με σχέδιο. Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω ή να αδυνατούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της εποχής μας. Πιστεύω σε ένα κράτος που δίνει ευκαιρίες στους πολίτες, κάνοντας την ψηφιοποίηση συστατικό της ζωής του, ενώ, ταυτόχρονα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και άμεσα όλες τις κρίσεις που ήρθαν ή θα έρθουν. Πιστεύω στη διαρκή εγρήγορση για τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελλήνων, με ενεργητική παρουσία στη διεθνή πολιτική σκηνή. Πρέπει να δημιουργήσουμε, λοιπόν, μια Ελλάδα με ισχυρούς θεσμούς, με πράσινη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και με έναν ισχυρό ψηφιακό μετασχηματισμό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Νοεμβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.