ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ και Γεννηματά βγαίνουν από την καραντίνα!

Βαγγέλης Στολάκης25 Μαΐου 2020

«Το Κίνημα Αλλαγής βγαίνει από την καραντίνα, ανανεώνει τα μέλη των οργάνων του και βρίσκεται σε ετοιμότητα, ακόμα και εκλογική». Με αυτό τον τρόπο περιγράφει στη «ΜτΚ» ένα από τα προβεβλημένα στελέχη του ΚΙΝΑΛ την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά την ώρα που ο κίνδυνος η Χαριλάου Τρικούπη να περιέλθει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας καραδοκεί.

Αφορμή για τα νέα εσωκομματικά προβλήματα εν μέσω πανδημίας και μετά από περίπου δυο μήνες κατ’ οίκον περιορισμού με τις κομματικές εκδηλώσεις και διεργασίες -ακόμα και εκείνη της Συνδιάσκεψης που ήταν να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο και αναβλήθηκε- να έχουν «παγώσει» αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Ρέππα αλλά και του πρώην βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον της προέδρου Φώφης Γεννηματά. Ακολούθησαν δημοσιεύματα που θέλουν εν ενεργεία βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής να… φλερτάρουν με την ΝΔ σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, με τους τελευταίους να διαψεύδουν τέτοιου είδους πληροφορίες και να κάνουν λόγο για «προβοκάτσια».

Ο λόγος για τους εν ενεργεία βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο οι οποίοι διέψευσαν πως θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και για τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη ο οποίος μέσω facebook απάντησε πως «ασχολούμαι μόνο με τα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα και τους φοιτητές μου». Συνεργάτες της κ. Γεννηματά σχολίαζαν στη «ΜτΚ» πως τα παραπάνω δημοσιεύματα είναι στοχευμένα και έχουν ως μοναδικό στόχο να αποσταθεροποιήσουν το Κίνημα Αλλαγής ενώ «βλέπουν» πίσω από αυτά μια επιχείρηση της κυβέρνησης να επικρατήσει στον λεγόμενο «κεντρώο» χώρο, «ειδικά αν κρίνει κανείς πως οι Πιερρακάκης και Χρυσοχοΐδης που είναι πετυχημένοι υπουργοί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Επίθεση σε τρία μέτωπα

Από την μία στο ΚΙΝΑΛ έχουν να αντιμετωπίσουν τις φωνές που κάνουν λόγο για συνεργασία ή έναρξη διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως έκανε ο Δημήτρης Ρέππας), από την άλλη το άνοιγμα Μητσοτάκη στον κεντρώο χώρο και τέλος, εκείνους που ετοιμάζονται να δηλώσουν υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος όταν ανοίξει η διαδικασία. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Φώφη Γεννηματά με απόφαση συνεδρίου ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην θέση της προέδρου μέχρι το 2021. Αν και μέχρι στιγμής, ο μόνος ο οποίος έχει θέσει επίσημα ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ είναι ο πρώην βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, τον οποίο η Γεννηματά διέγραψε τον Ιανουάριο του 2016, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να γίνουν αρχηγοί του Κινήματος Αλλαγής. Στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη ακούγεται έντονα το όνομα του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος όπως εκτιμούν θα είναι υποψήφιος «σε όποια κάλπη στηθεί: εθνικές εκλογές, εκλογές οργάνων, εκλογές προέδρου» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά πράσινα στελέχη. Ακούγεται επίσης το όνομα του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ονόματα εν ενεργεία βουλευτών αλλά και στελεχών της νεότερης γενιάς που κατέχουν κομματικές θέσεις. «Όταν θα ανοίξει η συζήτηση και θα έχουμε εκλογές προέδρου οι υποψήφιοι θα είναι περισσότεροι από την διαδικασία του 2017» έλεγε χαρακτηριστικά πράσινο στέλεχος εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο όσοι θελήσουν να κατευθυνθούν είτε προς ΣΥΡΙΖΑ είτε προς ΝΔ μεριά θα «αυξήσουν τις μετοχές τους, όπως έγινε και με τον Γιάννη Ραγκούση που ενώ έλαβε μικρό ποσοστό στις προεδρικές εκλογές, εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Εκείνο στο οποίο συμφωνούν όλες οι πλευρές εντός ΚΙΝΑΛ είναι πως η αυτονομία του κόμματος είναι όρος επιβίωσης, είτε του κόμματος είτε των στελεχών του μεμονωμένα. Άλλωστε και η ίδια η κ. Γεννηματά, όπως έχουν αποφασίσει και τα αρμόδια όργανα, επιμένει στην αυτονομία του κόμματός της.

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της, η οποία στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έρχεται δεύτερη στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών -ακολουθεί του κ. Μητσοτάκη και προηγείται του Αλέξη Τσίπρα- έχει γνώση της κατάστασης και βγαίνει μπροστά. Τόσο από το βήμα της Βουλής, όπου επιμένει πως οι προτάσεις του κόμματός της για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αλλά και των συνεπειών του κορονοϊού είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες όσο και από τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις της που το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει ακόμα και στα ΜΜΕ της περιφέρειας.

Ανασύνθεση Νομαρχιακών Επιτροπών

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Κίνημα Αλλαγής δειλά δειλά βγαίνει από την καραντίνα και ξεκινά τηλεδιασκέψεις και κομματικές διεργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συνδιάσκεψη του κόμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, ενώ οι εκλογές ανάδειξης οργάνων του Κινήματος Αλλαγής που σήμερα είναι διορισμένα θα ακολουθήσουν.

«Ο σχεδιασμός για την ταχύτερη δυνατή ανάδειξη των Νομαρχιακών και Τοπικών Οργάνων του Κινήματος Αλλαγής σε όλη την Επικράτεια, μέσω εκλογικής διαδικασίας, παραμένει προτεραιότητα μας, αμέσως μόλις αυτό καταστεί εφικτό, με βάση την εξέλιξη της άρσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19» αναφέρει στην εγκύκλιό του προς τις οργανώσεις της χώρας ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Στην ίδια εγκύκλιο καλεί τις διευρυμένες νομαρχιακές επιτροπές να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη το διάστημα από 20 Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου, ενώ δίνεται η δυνατότητα ανασύνθεσης των επιτροπών αυτών με αντικατάσταση μελών που είτε δεν είναι ενεργά είτε ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους.

«Σκοπός των τηλεδιασκέψεων είναι ο προγραμματισμός των δράσεων μέχρι το Σεπτέμβρη» αναφέρει στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας πως ο προγραμματισμός περιλαμβάνει και εκλογική ετοιμότητα σε περίπτωση που η κυβέρνηση, παρά τις διαψεύσεις, αποφασίσει να στήσει κάλπες. Μια τέτοια τηλεδιάσκεψη της Διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Μαΐου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.