ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Μετά τη ΔΕΘ «σκληρό ροκ»

Βαγγέλης Στολάκης05 Σεπτεμβρίου 2021

Συμπληρώνεται δειλά - δειλά το παζλ των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής το ερχόμενο φθινόπωρο. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επέτειο για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ο Θεσσαλονικιός πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε και επισήμως την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος αρχηγός (κάτι για το οποίο σας είχε ενημερώσει η «ΜτΚ» προ ημερών). Με την υποψηφιότητα Καστανίδη οι διεκδικητές της κούρσας γίνονται πλέον τέσσερις (είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της Φώφης Γεννηματά, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη), ενώ ερωτηματικό υπάρχει δίπλα από το όνομα του πρώην υπουργού Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη αν και κανείς θα περίμενε να υπάρχει εσωκομματική κινητικότητα, τα πράγματα κυλούν σχετικά ήρεμα καθώς το κεφάλαιο «εσωκομματικές κάλπες» θα ανοίξει επίσημα μετά την παρουσία της σημερινής προέδρου στην 85η ΔΕΘ και την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» η κ. Γεννηματά θα βρεθεί στην πόλη για δύο ίσως τρεις ημέρες. Θα μιλήσει σε εκδήλωση στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ το πρόγραμμά της περιλαμβάνει συνάντηση με την διοίκηση του διεθνούς εκθεσιακού φορέα. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, πως η επίσκεψη Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη, η δεύτερη σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα συνδυαστεί με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στελέχη της πόλης (δημάρχους, πρώην βουλευτές, αυτοδιοικητικούς) που υποστηρίζουν την νέα υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος και οι οποίοι αποτελούν την «ομάδα» της στην Βόρεια Ελλάδα. Μαζί της, στην Θεσσαλονίκη θα βρεθούν οι στενοί της συνεργάτες, Μανώλης Όθωνας, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Παύλος Χρηστίδης, Δημήτρης Μάντζος, Παναγιώτης Βλάχος, Χρήστος Ασπιώτης κ.ά., ενώ ο γραμματέας οργανωτικού του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης αναμένεται να «ανηφορίσει» νωρίτερα, προκειμένου να προετοιμάσει τις συναντήσεις αυτές.

Τη δεδομένη χρονική περίοδο, το επιτελείο της κ. Γεννηματά έχει ριχτεί στην προετοιμασία της παρουσίας της στην ΔΕΘ και το ζήτημα των διαδικαστικών βάσει των οποίων θα «στηθούν» οι εσωκομματικές κάλπες θα τους απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Η δεδομένη περίοδος πάντως, είναι έντονη για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και τους συνεργάτες της, δεδομένου ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή την 47η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα αποφασίσει για τα διαδικαστικά των εκλογών και κυρίως για την ημερομηνία διεξαγωγής τους στην προγραμματισμένη για το φθινόπωρο συνεδρίασή της. Η συνεδρίαση της Επιτροπής αναμένεται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου, ενώ βάσει καταστατικού οι εσωκομματικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν το διάστημα Νοεμβρίου 2021- Φεβρουαρίου 2022. Πάντως, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, εκτιμούν ότι η πρώτη μεγάλη μάχη των τεσσάρων υποψηφίων θα δοθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Οι τέσσερις υποψήφιοι αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν και προσωπικές επιθέσεις. Σε εκείνη τη συνεδρίαση θα φανεί πόσα μέλη της ΚΕ «ελέγχει» ο κάθε υποψήφιος, γεγονός σημαντικό για τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το ανώτατο όργανο του κόμματος σχετικά με την εκλογική διαδικασία. Τη συνεδρίαση θα συγκαλέσει η κ. Γεννηματά. Στο μεταξύ, η ίδια συνεχίζει τις περιοδείες της σε διάφορες περιοχές.

Κινητικότητα

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Συναντήθηκε με υποστηρικτές της υποψηφιότητάς τους, μεταξύ αυτών πρώην βουλευτές και αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Η επίσκεψη Λοβέρδου στην πόλη ήταν, «προπομπός» όπως λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του, της μεγάλης δεκαήμερης περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου στους επτά νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην πόλη, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα στο γραφείο του στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκε το δημαρχείο Ευόσμου Κορδελιού, ενώ συναντήθηκε και με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σύναξη που πραγματοποιήθηκε στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Ο κ. Λοβέρδος είχε την ευκαιρία μεταξύ άλλων, να επισκεφτεί και το πρώτο Μουσείο Μπάσκετ στην Ελλάδα, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης πρόσφατα πραγματοποίησε περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, ενώ το Σαββατοκύριακο βρίσκεται στην Μεσσηνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης παράλληλα με τις υποχρεώσεις του στο ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιεί συναντήσεις με ανθρώπους που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του προετοιμάζονται για την εσωκομματική εκλογική διαδικασία. Στο μεταξύ, το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει το πολιτικό του αφήγημα για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ.

Συμπληρώνεται το παζλ

Ο τέταρτος στην κούρσα για την ηγεσία, πρώην υπουργός και βουλευτής ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης, Χάρης Καστανίδης προετοιμάζει την περιοδεία του στην χώρα αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σύμφωνα με το περιβάλλον του πρώην υπουργού στελέχη που είχαν απομακρυνθεί το προηγούμενο διάστημα από το κόμμα, «βλέπουν» θετικά την επιστροφή τους λόγω της υποψηφιότητάς του, ενώ αναμένεται να υπάρξουν δημόσιες στηρίξεις από πρώην υπουργούς και πρώην βουλευτές του κόμματος. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Καστανίδης αναφέρει μεταξύ άλλων «Είναι ανάγκη να ξαναβρεί την ψυχή της, την ταυτότητά της και τον βηματισμό της, να ξαναγίνει μεγάλη, γιατί μόνο έτσι θα βρουν και τον δικό τους βηματισμό προς το μέλλον η Ελλάδα και οι Έλληνες. Η απόφασή μου να διεκδικήσω την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αυτή την επιδίωξη υπηρετεί. Είναι και το προσωπικό μου χρέος απέναντι στην παράταξη που φιλοξένησε τα πιο ευγενικά όνειρα διαφορετικών γενεών».

Το ΠΑΣΟΚ έγινε 47 ετών!

«Πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία και προοδευτική ταυτότητα» είναι το τρίπτυχο βάσει του οποίου θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά όπως η ίδια δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης για την επέτειο των 47 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Στην εκδήλωση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τα σημερινά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η προοδευτική παράταξη και να προβάλει τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική της ταυτότητα. «Και είμαστε σήμερα εδώ, όχι απλά για να θυμηθούμε. Αλλά για να δεσμευτούμε ξανά, με σχέση τιμής και εμπιστοσύνης, ότι οι αξίες της 3ης Σεπτέμβρη, που ενέπνευσαν τους Έλληνες να αγωνιστούν για να πετύχουν τόσα πολλά, που ένωσαν γυναίκες και άνδρες τριών σχεδόν γενεών, είναι εδώ και μας οδηγούν στο μέλλον. Είμαστε σήμερα εδώ, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» δήλωσε και έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας νέας «3ης Σεπτέμβρη». Η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στην κυβέρνηση επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη. Έκανε λόγο για την Νέα Αλλαγή στην καρδιά της οποίας βρίσκεται το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο. «Να μείνουμε ενωμένοι και να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του Κινήματος, την πολιτική του αυτονομία, την ιδεολογική του συνοχή, τον ανοιχτό και δημοκρατικό του χαρακτήρα» είπε στέλνοντας μήνυμα ενότητας. «Να είμαστε μαζί παρόντες στις νέες νικηφόρες σελίδες της Παράταξης» συμπλήρωσε υποστηρίζοντας πως «τώρα ωριμάζουν οι συνθήκες για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» είπε η κ. Γεννηματά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05 Σεπτεμβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.